Sosionomista sosiaalityöntekijäksi
Ylempi AMK ei ole ainoa sosionomien jatkokoulutusväylä. Heille on tarjolla kolme polkua pätevöityä sosiaalityöntekijäksi. Suorin … Lue lisää
Työskentelen Etelä-Pohjanmaan sosiaalipäivystyskeskuksessa vastaavana sosiaalityöntekijänä. Meillä on pieni tiimi. Itseni lisäksi täällä työskentelee neljä sosiaalityöntekijää. Toimintakenttämme on koko Etelä-Pohjanmaa, yhteensä 17 kuntaa. Alueella on noin 200 000 asukasta, kertoo Marjaana Rajasaari.
− Etelä-Pohjanmaan sosiaalipäivystyskeskus on avoinna 24/7, ja meille tulevat myös virka-aikaiset hälytykset, sillä kunnissa ei ole enää virka-aikaista päivystystä.
Hätä- ja kriisitilanteissa sosiaalityön palveluita tarvitsevat kansalaiset soittavat numeroon 112, ja hätäkeskus ohjaa puhelut sosiaalipäivystykseen. Etelä-Pohjanmaan sosiaalipäivystyskeskus täyttää ensi syyskuussa viisi vuotta.
− Itse olen ollut täällä neljä vuotta, lähes alusta lähtien.
Sosiaalipäivystyspalveluita ollaan yhdenmukaistamassa, kun tämän vuoden alusta tulivat voimaan terveydenhuolto- ja sosiaalihuoltolakien muutokset. Lakimuutoksen mukaan sosiaalipäivystystä on järjestettävä sekä laajan ympärivuorokautisen terveydenhuollon päivystysyksikön että erikoissairaanhoidon yhteispäivystyksen yhteydessä. Varsinaisesti terveydenhuollon ja sosiaalipäivystyksen yhteispäivystyksen aloittaminen tapahtuu viimeistään vuoden 2018 alussa. Parhaillaan laaditaan päivystysasetusta, joka tarkentaa lakia.
Lakimuutokset eivät tarkoita, että koko sosiaalipäivystystoiminta tulisi siirtää sairaaloiden yhteyteen, vaan palveluja on edelleen mahdollista tarjota myös omassa yksikössä tai esimerkiksi yhteisessä yksikössä poliisin kanssa.
Valtakunnalliset sosiaalipäivystyspäivät ovat Seinäjoella 27.−28.9.2017.
− Vaikka sosiaalipäivystystoimintaa kehitetään nyt vahvasti, jatkossakin on varmasti niin, etteivät kansalaiset saa täysin yhdenmukaisia sosiaalipäivystyspalveluita Kilpisjärvellä ja Helsingissä, toteaa Marjaana Rajasaari.
− Työskentely tiiviimmin terveydenhuollon kanssakin on tarpeen, mutta sosiaalipäivystystyössä tarvitaan yhteydet laajasti koko viranomaisverkostoon, kuten poliisiin tai pelastusviranomaisiin.
− Mielestäni lakimuutokset myös vahvistavat sosiaalipäivystystyötä. Laissa esimerkiksi todetaan, että kaikissa päivystystä toteuttavissa yksiköissä on oltavat riittävät voimavarat ja osaaminen. Minusta tämä tarkoittaa, että meillä pitää olla mahdollisuus parityöskentelyyn ja sosiaalipäivystystyötä tekevillä tulee olla kriisityön koulutus.
− Sosiaalipäivystystyön tulevaisuuteen alan ammattilaiset voivat paneutua 27.−28. syyskuuta järjestettävillä Seinäjoen valtakunnallisilla sosiaalipäivystyspäivillä, joita valmistelemme parasta aikaa. Toivomme, että jokaisesta maamme sosiaalipäivystysyksiköstä voidaan osallistua päiville, Rajasaari sanoo.
Kouluttautuminen ja kokemusten vaihto on nyt tärkeämpää kuin koskaan aikaisemmin.
− Olemme kutsuneet puhujaksi neuvottelevan virkamiehen Satu Karppasen sosiaali- ja terveysministeriöstä. Hän kertoo sosiaalipäivystystyöstä osana uudistuvia sosiaali- ja terveyspalveluita.
Lisäksi hän kertoo sosiaali- päivystystyöstä ikäihmisten parissa.
− Tämä puheenvuoron on varmasti tarpeellinen, sillä perinteisesti sosiaalipäivystystyössä on painottunut lastensuojeluasiat, mutta jatkossa entistä enemmän ikääntyneiden tarpeet.
Hätäkeskuksen tietojärjestelmä uudistuu, ja tämän merkityksestä sosiaalipäivystykselle tulee kertomaan STM:n pääkäyttäjä Markku Saarinen.
− Ja kaikki tietysti odotamme Mikko Kuustosen puheenvuoroa päivillä.
Tarkemmin päivien ohjelmasta saa lisätietoja Marjaana Rajasaarelta, marjaana.rajasaari@seinajoki.fi tai Seinäjoen kaupungin verkkosivuilta.
Helena Jaakkola