Sosiaalihuollon työnjaossa otettiin ensiaskeleet

− Talentian työelämätoimikunnan jäsenet testaavat tekemäämme mallia työpaikoillaan ja arvioivat sen pohjalta mallin soveltamista omaan työhön. Sen jälkeen malliin laaditaan soveltamisopas, kertoo Marjo Varsa Talentiasta. Kuva: iStock.com / Erhui1979

Ammattijärjestö Talentian työelämätoimikunta on valmistellut mallin sosiaalihuollon laillistettujen ammattihenkilöiden työnjaosta.

Talentian työnjakomalli on kehittämisvaiheessa. Se on vielä nyt laaja-alainen, lainsäädäntöön perustuva ja kaikille eri sektoreille soveltuva. Malliin tehdään kokeilujen perusteella tarkennuksia ja soveltamisopas tämän vuoden aikana.

Malli on tarkoitettu tueksi työnjaon kehittämiseen ylemmän (sosiaalityöntekijä) ja alemman (sosionomi AMK) korkeakoulututkinnon suorittaneiden laillistettujen ammattihenkilöiden kesken. Mallissa sosionomin kohdalla voi olla myös geronomi (AMK) tai kuntoutuksenohjaaja (AMK).

Työnjakomallin kehittäminen jatkuu seuraavaksi työpaikoilla.

Sosiaalihuollon työnjakomalli on hyväksytty Talentian hallituksessa, ja se on toimitettu pohjamateriaaliksi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ammattihenkilölain neuvottelukunnan alaisuudessa toimivalle työnjakojaostolle. Jaoston tehtävänä on valmistella esitys sosiaalihuollon ammattihenkilöiden työnjaon uudistamisesta. Talentiaa työnjakojaostossa edustaa ammattiasioiden päällikkö Marjo Varsa.

Talentian työnjakomallin kehittäminen jatkuu seuraavaksi työpaikoilla.

− Talentian työelämätoimikunnan jäsenet testaavat tekemäämme mallia työpaikoillaan ja arvioivat sen pohjalta mallin soveltamista omaan työhön, kertoo Varsa.

− Sen jälkeen malliin laaditaan soveltamisopas, jolloin mallin käyttöönotto työpaikoilla helpottuu. Mallia voidaan hyödyntää tehtävän vaativuuden arvioinnin välineenä.

Tukee yhteistyötä ja tekee työn näkyväksi

Sosiaalialan työnkuvien selkiinnyttämisen ja työnjaon uudelleenarvioimisen tarkoituksena on, että koulutuksen tuoma osaaminen saadaan asiakkaiden palvelutarpeiden ja työmarkkinoiden näkökulmasta parhaalla mahdollisella tavalla käyttöön.

Työnkuvat ovat myös selkänoja palkkauksen perusteille ja työlle palkkauksen parantamiseksi sekä toimivalle henkilöstösuunnittelulle. Tarkoituksenmukainen työnjako parantaa myös työhyvinvointia.

Idea on se, että mallia voidaan käyttää pohjamateriaalina.

Malli tekee näkyväksi sosiaalityöntekijöiden ja sosionomien työn tavoitteet, keskeiset sisällöt sekä roolin suhteessa asiakkaaseen sosiaalisen auttamistyön asiakasprosessin eri vaiheissa.

− Idea on se, että mallia voidaan käyttää pohjamateriaalina tai se voi olla yksi osa, minkä perusteella työnjakoa kehitetään työpaikoilla, Marjo Varsa sanoo.

Sosiaalihuollon toimintaympäristöt ovat muutoksessa, ja malli on tehty niin, että sitä voidaan hyödyntää niin sosiaalialan sisäisessä työnjaossa kuin myös laajemmin sote- ja maakuntauudistuksessa.

Asiakkaiden valinnanvapauden lisääntyessä on tärkeää varmistaa riittävä osaaminen sosiaalihuollon tarpeiden tunnistamiseen niin sote-keskuksissa kuin maakunnan liikelaitoksissa. Erityisesti sote-keskuksissa annettava sosiaalihuollon neuvonta- ja ohjaus tulee olemaan keskeisessä roolissa asiakkuuden vireille tulossa. Tutustu malliin lisää talentia.fi/tyonjakomalli.

Kaisa Yliruokanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *