Sosiaaliala työllistää hyvin, mutta määräaikaisuudet vaivaavat

– Ammattijärjestö Talentia on selvittänyt sosiaalialan korkeakoulututkinnoista valmistuneiden urapolkuja 1990-luvulta lähtien, kertovat selvityksen tekijät, Talentian opiskelija-asiamiehet Saana Landgrén ja Tiia Pesonen.

Ammattijärjestö Talentian julkaisemassa Vastavalmistuneiden urapolku ‑selvityksessä saatiin tietoa vuosina 2015−2016 valmistuneiden Talentian jäsenten sijoittumisesta työelämään ja ajatuksia saadun koulutuksen laadusta.

Vastaavia selvityksiä on tehty 1990-luvulta lähtien. Tällä kertaa kyselyyn vastasi 427 jäsentä. Selvityksen kokosivat Talentian opiskelija-asiamiehet Saana Landgrén ja Tiia Pesonen.

− Työtilanne sosiaalialalla on edelleen hyvä, ja työtehtäviä on tarjolla monipuolisesti. Seitsemän kymmenestä vastavalmistuneesta teki oman alan töitä jo opiskeluaikana. Tällä on myönteinen vaikutus työllistymiseen jatkossakin mielekkäisiin ja koulutusta vastaaviin tehtäviin, kertoo Saana Landgrén.

Työttömyysaste vastavalmistuneiden keskuudessa on 3 prosenttia. Työttömyyskaudet ovat lyhyitä.

Vastavalmistuneiden työttömyysjaksot ovat lyhyitä

Vaikka sosiaalialalla työllistytään nopeasti, alaa vaivaa yhä määräaikaisuuksien synnyttämät rikkonaiset työurat. Noin 40 prosenttia vastavalmistuneista on ollut työttömänä, yleensä alle 3 kuukautta. Työttömyysjaksot ovat yleisimpiä ammattikorkeakoulusta valmistuneilla sosionomeilla kuin yliopistoista valmistuneilla sosiaalityöntekijöillä.

Vastavalmistuneet työllistyvät eniten kuntasektorille.

− Määräaikaisuudet vaikeuttavat elämän ja talouden suunnittelua. Vastaajat kertoivat peloista, ettei uutta työtä löydy. Moni myös totesi, että tutuksi tulleesta työyhteisöstä on haikea erota, kertoo Landgrén

Vastavalmistuneet työllistyvät edelleen kuntasektorille. Kahdeksan kymmenestä vastavalmistuneesta sosiaalityöntekijästä sijoittuu edelleen sosiaalityöntekijän tehtävään. Sosionomien tavallisemmat tehtävät ovat erilaisia ohjaajan tehtäviä. Lähes 30 prosenttia sijoittui lastentarhanopettajaksi.

− Epätarkoituksenmukainen sijoittuminen on vähentynyt. Tähän on varmasti vaikuttanut sosiaalihuollon ammattihenkilölaki. Sosionomit eivät voi työskennellä sosiaalityöntekijän tehtävissä, kertoo Saana Landgrén.

Useimmat ovat tyytyväisiä alavalintaansa

Yliopistoista ja ammattikorkeakouluista valmistuneet olivat tyytyväisiä saamaansa tutkintoon ja alavalintaan. Vain muutamat olisivat vaihtaneet opintoalaansa.

− Uusin urapolkuselvitys antaa vastavalmistuneiden kokemuksista varsin samanlaisen kuvan kuin vuoden 2014 urapolkuselvitys. Työ sosiaalialalla koetaan mielenkiintoisena ja tärkeänä, toteaa Landgrén.

− Samalla kuitenkin koetaan, ettei työtä arvosteta. Tähän tulisi saada muutos, jotta osaava työvoima ei siirry muille aloille.

Helena Jaakkola

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *