Sosionomista sosiaalityöntekijäksi
Ylempi AMK ei ole ainoa sosionomien jatkokoulutusväylä. Heille on tarjolla kolme polkua pätevöityä sosiaalityöntekijäksi. Suorin … Lue lisää
Kuntatyöntekijöiden sairauspoissaolot kääntyivät jälleen kasvuun viime vuonna, osoittivat Kunta10-tutkimuksen tulokset. Nyt sairauden vuoksi kunnissa ollaan poissa työstä keskimäärin 17 päivää vuodessa. Sosiaaliohjaajien kohdalla poissaoloja on hieman enemmän, 18,6 ja sosiaalityöntekijöillä keskimääräistä vähemmän, 13,7 työpäivää vuodessa.
Vähiten töistä ovat poissa rehtorit 6,5 päivää sekä lehtorit ja tuntiopettajat 8,5 päivää. Koulumaailman rennosta meiningistä luvut eivät kuitenkaan kerro, sillä koulunkäyntiavustajilla poissaoloja kertyy lähes 27 vuodessa. Tilaston ykköseksi ovat päätyneet raskasta työtä tekevät kodinhoitajat lähes 32 poissaolopäivällään.
Syitä sairastumisille tilasto ei kerro, mutta työelämän kasvavat vaatimukset ja liian niukat resurssit eivät ainakaan lisää hyvinvointia. Omilla äärirajoilla työskentelyn tuloksena on työntekijä, jota ahdistaa ja särkee.
Rentouttavaa kesää kaikille!
Luonnollisesti kehitys näkyy myös Kelassa, jossa myönnetään enemmän sairauspäivärahaa kuin aiemmin. Viime vuonna tästä etuutta käytti lähes 300 000 henkilöä, eli 9 prosenttia työikäisistä. Yleisimmät syyt olivat tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä mielenterveysongelmat, mikä on myös yleisin työkyvyttömyyseläkkeen peruste.
Paitsi inhimillisesti, myös yhteiskunnallisesti tämä tulee kalliiksi.
Jos työ sairastuttaa, on vastuu viime kädessä työnantajalla. Sosiaalialalla työsuojelussa on erityisesti huomioitava psykososiaalinen kuormitus, kuten esimerkiksi iso työmäärä ja väkivallan uhka.
Jos tuntuu, että olet jaksamisesi rajoilla, kerro siitä esimiehellesi ja työpaikkasi työsuojeluvaltuutetulle. Mikäli kukaan ei reagoi, ota yhteyttä työterveyshuoltoon, ammattijärjestö Talentiaan tai työsuojeluviranomaiseen. Meillä jokaisella on lakisääteinen oikeus hyvinvointiin ja turvallisuuteen, myös töissä.
Vaikka jaksamisessasi ei olisi suuria ongelmia, on kesälomien kynnyksellä hyvä tehdä oma lepäämissuunnitelma. Mitä minä tarvitsen, jotta palaan töihin hyvin levänneenä? Kirjoita voima-asiasi paperille ja keskity myös itseesi. Äläkä unohda huumoria, sillä se tukee hyvinvointia ja auttaa töissä.
Kaisa Yliruokanen