Sosionomista sosiaalityöntekijäksi
Ylempi AMK ei ole ainoa sosionomien jatkokoulutusväylä. Heille on tarjolla kolme polkua pätevöityä sosiaalityöntekijäksi. Suorin … Lue lisää
Jäsenen mukaan oppilashuollon erityisasiantuntija ‑nimike hämärtää ja sekoittaa sosiaalihuollon ammattihenkilön osaamisen tunnistettavuutta ja asemaa oppilashuollossa. Erityisasiantuntijan tehtäviin oli valittu terveydenhoitaja ja psykiatrinen sairaanhoitaja.
Onko nimikkeen käyttö asianmukaista, sillä moniammatillisen oppilashuollon katsotaan lain mukaan olevan moniammatillinen asiantuntijayhteisö, jossa asiantuntijuus perustuu sosiaali- ja terveydenhuollon osalta koulutusammatin tuottamaan osaamiseen ja ammattihenkilölain määrittelemään vastuuseen, kysyy jäsen.
Talentian ammattieettisen lautakunnan mukaan tehtävänimikkeen tulee ammattihenkilöillä perustua asiakasturvallisuuden lähtökohdasta osaamisen tunnistamiseen.
Oppilaalle on tärkeää tunnistaa ammattihenkilön koulutus ja osaaminen myös nimikkeen kautta. Nimikkeen käyttöön sisältyy ammattieettinen vastuu niin työantajalla kuin työntekijälläkin.
Hallituksen esityksessä oppilas- ja opiskelijahuoltolaiksi (67/2013 vp, sivu 15) terveydenhoitajan todetaan olevan terveydenhoidon ja terveyden edistämisen asiantuntija, psykiatrinen sairaanhoitaja on psykiatrisen sairaanhoidon asiantuntija ja koululääkäri on lääketieteen asiantuntija. Heidän tehtäviinsä kuuluu terveydenhoito ja sairaanhoito.
Koulupsykologi on psykologisen kehityksen, psyykkisen hyvinvoinnin ja oppimisen psykologian asiantuntija.
Kuraattoripalveluilla tarkoitetaan opiskeluhuollon sosiaaliseen asiantuntijuuteen perustuvaa kuraattorin antamaa opiskelun ja koulunkäynnin tukea ja ohjausta.
Kuraattori edistää opiskeluyhteisön hyvinvointia ja yhteistyötä opiskelijoiden perheiden ja muiden heidän opiskeluaan tukevien läheisten kanssa. Lisäksi tuetaan yksittäisten opiskelijoiden oppimista, hyvinvointia ja sosiaalisia valmiuksia.
Ammattieettinen lautakunta toteaa linjauksessaan, että ”oppilashuollon erityisasiantuntija” on nimikkeenä harhaanjohtava.
Oppilas- ja opiskeluhuoltolaki määrittelee vastuun opiskeluyhteisön hyvinvoinnista, opiskelijan yksilöllisestä sosiaalisesta ja psyykkisestä tuesta sekä sen kiireellisyyden arvioinnista koulukuraattorille ja koulupsykologille.
Oppilashuollossa tulee käyttää asiakasturvallisuuden ja osaamisen tunnistettavuuden perusteella koulutusammatin mukaisia tehtävänimikkeitä ja ne on oltava selkeästi näkyvillä.
Alpo Heikkinen
erityisasiantuntija
ammattijärjestö Talentia
ammattieettisen lautakunnan sihteeri