Sano ei johtajasopimukselle

Yhä useammille työntekijöille tarjotaan sosiaalialalla johtajasopimusta. Siitä kannattaa kieltäytyä, sillä vähäinen palkankorotus ei korvaa menetettyjä työehtosopimuksen etuja.

Johtajasopimus saattaa kuulostaa hienolta, etenemiseltä uralla. Mutta siinä on omat sudenkuoppansa.

Jos hyväksyt johtajasopimuksen, sinulla ei välttämättä ole työehtosopimuksen ja työaikalain takaamaa suojaa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että työsuhteesi ehdot saattavat heikentyä merkittävästi, sillä työehtosopimus oikeuttaa sinut useisiin työlainsäädäntöä edullisempiin työsuhteen ehtoihin.

Alun alkaen johtajasopimus on tarkoitettu johtavassa asemassa oleville henkilöille, joiden työnkuva on hyvin itsenäinen ja joilla on runsaasti alaisia. Heillä tulos- ja esimiesvastuu sekä itsenäinen ajankäyttö on korvattu työehtosopimuksen palkkatasoa huomattavasti korkeammalla palkalla.

Usein johtajasopimus ei ole kuitenkaan perusteltu henkilöillä, jotka työskentelevät sosiaalialalla vaikkapa tiimiesimiehinä tai yksikönjohtajina. Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta ei sovelleta yrityksen johtoon kuuluviin, itsenäisten osastojen päälliköihin tai vastaavassa esimiesasemassa oleviin henkilöihin, joiden pääasiallisiin tehtäviin kuuluu työnantajan edustajana toimiminen. Usein sosiaalialan tiimiesimiehet ja yksikönjohtaja eivät ole tällaisia työehtosopimuksen määrittämiä henkilöitä. He sen sijaan tekevät työehtosopimuksen piiriin kuuluvaa työtä – ja näin heihin tulee soveltaa työehtosopimusta, työaikalakia ja muuta työlainsäädäntöä.

Palkan tulee olla merkittävän korkea, ennen kuin johtajasopimus kannattaa

Ilman erillistä sopimista johtajasopimus ei sisällä esimerkiksi lomarahaa tai vuosilomalain ylittävää vuosilomaoikeutta. Sairausajan palkka on vain työsopimuslain mukainen sairauspäivä ja yhdeksän seuraavaa päivää, kun vaikkapa yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen sairausajan palkka on maksimissaan 56 päivää täydellä palkalla.

Johtajasopimuksessa sovitun palkan päälle ei ilman erillistä sopimista makseta työaikaan sidottuja lisiä tai ylityökorvauksia. Myöskään työehtosopimuksissa sovitut korotukset eivät koske johtajasopimuksen tehnyttä. Palkan tulisi siis olla merkittävän korkea, jotta johtajasopimuksesta on aidosti hyötyä.

– Varmin tapa välttää johtajasopimuksesta seuraavat etujen menetykset on tehdä sen sijaan työsopimus, neuvoo Talentian työmarkkinalakimies Tiina Kinnunen.

Talentian kanta on, että johtajasopimusta ei kannata tavallisesti tehdä. Mutta mitä jos työnantaja asettaa työpaikan saannin ehdoksi johtajasopimuksen solmimisen? Silloin on hyvä yrittää vaikuttaa sopimuksen sisältöön ja olla yhteydessä Talentiaan ennen sopimuksen allekirjoittamista.

Entä jos sinusta tuntuu, että olet tehnyt johtajasopimuksen väärin perustein eikä työnantaja noudata työehtosopimusta? Ole myös silloin yhteydessä Talentiaan.

– Työehtosopimuslaissa säädetään työnantajan velvollisuudesta noudattaa työehtosopimusta. Jos johtajasopimus on ristiriidassa sitovan työehtosopimuksen kanssa, on johtajasopimus tältä osin mitätön, korostaa Kinnunen.

Jos kanssasi on tehty työehtosopimuksen vastainen johtajasopimus, Talentia voi neuvotella työsopimuksen tekemisestä ja takautuvista korvauksista.

Minna Jerrman

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *