Psykologisesti turvassa  

Talentia-lehden päätoimittaja ja viestintäjohtaja Kaisa Yliruokanen
Talentia-lehden päätoimittaja ja viestintäjohtaja Kaisa Yliruokanen

Sosiaalialan työ vaatii tiimityötä, monialaista yhteistyötä ja avoimia dialogeja, joissa erilaisia näkökulmia voidaan tutkia ja ymmärtää.  

Vaietaanko työpaikallasi vaikeista aiheista? Ovatko kokouksissa kaikki samaa mieltä ja ristiriitoja sekä eriäviä mielipiteitä vältellään viimeiseen asti?  

Pelkäätkö uusien ideoiden kertomista? Saatko vähän palautetta etkä oikein itsekään anna sitä? Juoruillaanko teillä muiden virheistä?   

Jos kuulosti tutulta, olet luultavasti osa työyhteisöä, joka ei ole psykologisesti turvallinen. Se ilmenee vuorovaikutuksen rajoittuneisuutena ja siinä, miten virheisiin suhtaudutaan. Jos työpaikka on psykologisesti turvallinen, siellä voi mokata ja pyytää apua.   

Psykologisen turvallisuuden käsite on jo 1960-luvulta, mutta 2010-luvulla Googlella toteutettu Aristoteles-projekti nosti sen esiin uudestaan. Projektissa tutkittiin 180 tiimin työskentelyä ja tulokset osoittivat, että psykologinen turvallisuus nousi tiimien tärkeimmäksi menestystekijäksi.   

Turvallinen työilmapiiri sitouttaa ja tehostaa työtä.

Sosiaalialan työssä kohdatut haasteet ovat monitahoisia, emotionaalisesti kuormittavia ja yhteiskunnan turvattomuuden lisääntyessä yhä monimutkaisempia. Jotta muuttuvissa olosuhteissa pystytään työskentelemään tehokkaasti, empaattisesti ja voimavarojen sisällä, on välttämätöntä, että työpaikka on myös psykologisesti turvallinen ja työntekijät sekä johto kunnioittavat ja luottavat toisiinsa.   

Sosiaalialan työ vaatii tiimityötä, monialaista yhteistyötä ja avoimia dialogeja, joissa erilaisia näkökulmia voidaan tutkia ja ymmärtää.  

Joskus oikeita ratkaisuja voi olla monia ja asiakas hyötyy, jos tilannetta arvioidaan isommassa tiimissä. Tällöin raja-aidat ja työyhteisön sisäinen epäluottamus voi olla jopa vahingollista asiakkaan kannalta. Myöskään innovaatioita ei synny pelon ilmapiirissä.   

Psykologisen turvallisuuden edistäminen vaatii ennen kaikkea johdon sitoutumista, jonka tehtävänä on toimia esimerkkinä sekä luoda ja ylläpitää arvostavaa kulttuuria, jossa jokainen tulee kuulluksi.  

Johdon kannalta se on myös kannattavaa, sillä turvallinen työilmapiiri sitouttaa ja tehostaa työtä.  

Osansa turvallisuuteen voimme kantaa myös me jokainen itse.  

Kehu kollegaa, kysy neuvoa ja tarjoa apua, anna ideoille mahdollisuuksia, kanna vastuusi ja pidä lupauksesi, tervehdi, katso silmiin, ole avoin, jaa positiivista energiaa, äläkä juoruile. Se saattaa tarttua muihinkin.   

Kaisa Yliruokanen 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *