Päihdesosiaalityöntekijä tekee pioneerityötä

– Tärkein tehtäväni on haastaa asiakasta miettimään ongelmaansa, jonka hän aktiivisesti kieltää. Tämä on päihdetyön hankalin kohta yhdistettynä siihen, että jokin ulkopuolinen tekijä pakottaa hänet hoitoon, sanoo päihdesosiaalityöntekijä Jyrki Lausvaara. Kuva: Laura Vesa

Päihdesosiaalityöntekijä Jyrki Lausvaara on luonut työterveyshuoltoon päihdesosiaalityön mallin, jollaista Suomessa ei ole aikaisemmin ollut.

Vuonna 2014 tehtiin työterveyshuoltoon asetusmuutos, jonka mukaan sosiaalialan asiantuntijat voivat olla osa työterveyshuollon moniammatillista tiimiä. Tärkeää muutoksessa oli, että työnantaja voi saada Kelalta korvausta niistä työterveyshuollon kustannuksista, joita syntyy sosiaalialan ammattilaisen palveluista.

Jyrki Lausvaaralle tämä mahdollisuus tuli sopivasti. Hän oli päättänyt pitkäaikaisen työnsä Kalliolan Nurmijärven klinikan johtajana ja pohti seuraavaa askeltaan työelämässä. Hän oli tehnyt työtä työikäisten päihdeongelmien parissa yli 30 vuotta. Näkemystä ja osaamista työikäisten päihdeongelmista oli runsaasti. Miten tätä osaamista voisi hyödyntää, muistaa Lausvaara miettineensä.

Pohdinnan jälkeen hän perusti yrityksensä Tmi Jyrki Lausvaaran ja ryhtyi tarjoamaan päihdesosiaalityöntekijän palveluita osana työterveyshuoltoa. Elettiin vuotta 2016.

Apua ihmiselle, joka kieltää ongelman

Jyrki Lausvaara on kehittänyt työterveyshuoltoon palvelun, jonka avulla työntekijöiden ja asiakkaiden päihdeongelma voidaan tunnistaa nykyistä helpommin.

– Tarjoan päihdeongelman havahdutus- ja puheeksiottamisvalmennusta muun muassa esimiehille ja työsuojelutoimikunnan jäsenille, kertoo Lausvaara.

Valmennuksessa lisätään esimiesten valmiutta kohdata ja ratkoa erilaisia päihteidenkäytön aiheuttamia tilanteita. He oppivat tunnistamaan varhaisia hälytysmerkkejä työyhteisössä ja saavat konkreettisia keinoja toimia.

– Mitä enemmän esimiehillä, lääkäreillä ja hoitajilla on tietoa päihteistä, sitä aiemmin heidän työntekijänsä ja asiakkaansa pääsevät esimerkiksi päihdesosiaalityöntekijän vastaanotolle. Päihdeongelman ajoissa havaitseminen säästää työvuosia ja yhteiskunnan varoja.

Päihdesosiaalityötä tehdään yrittäjänä.

Valmennusten lisäksi Lausvaara tekee työterveyshuollossa asiakastyötä. Työterveyslääkärit ja ‑hoitajat ohjaavat asiakkaat hänen vastaanotolleen, jossa hän selvittää asiakkaan tilannetta ja ohjaa eteenpäin.

– Tärkein tehtäväni on haastaa asiakasta miettimään ongelmaansa, jonka hän aktiivisesti kieltää. Tämä on päihdetyön hankalin kohta yhdistettynä siihen, että jokin ulkopuolinen tekijä pakottaa hänet hoitoon.

Oma ura ‑palkinto

Pioneerityöstään työterveyshuollon päihdesosiaalityössä Jyrki Lausvaara sai ammattijärjestö Talentian Oma ura ‑palkinnon, jonka ammattijärjestö jakoi 70-vuotisjuhlavuoden kertaluonteisena huomionosoituksena. Hän on hyvä esimerkki siitä, kuinka sosiaalialan ammattilainen voi rakentaa itselleen uraa ammatinharjoittajana, todetaan Talentiasta.

Jos yrittäminen kiinnostaa, neuvoo Jyrki Lausvaara kääntymään aivan aluksi TE-keskuksen puoleen. Hyvä idea täytyy jalostua sellaiseksi, että yritystoiminnan voi aloittaa ja yrittämisellä tulee taloudellisesti toimeen.

– Itse sain tukea siihen, että minulle hahmottui konkreettisesti se, onko päihdesosiaalityöntekijä-toiminimessä järkeä ja elinvoimaisuutta.

Jyrki Lausvaara kannustaa aloittavia yrittäjiä miettimään myös koko elämäntilannettaan.

– Aloittavan yrittäjän on osattava johtaa itseään ja saada ymmärrys siitä, mitä on tekemässä ja pyytää apua, kun on sen paikka. Alkuvaiheessa eniten minulla teetti työtä palveluiden tuotteistaminen sellaisiksi, että ne hyödyttävät asiakasta.

– Myös markkinoinnissa sosiaalityön ammattilaisena siirryin mukavuusalueeni ulkopuolelle. Markkinointia on kuitenkin pakko tehdä koko ajan, koska tällaista palvelua ei ole työterveyshuollossa ollut aikaisemmin.

Helena Jaakkola

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *