Pahat kuvat huuhdotaan mielestä pelaamalla

– Tiedän, että tällä työllä on oikeasti merkitystä. Se tieto antaa voimaa ja auttaa jaksamaan, sanoo Hanna-Leena Laitinen. Kuva: Jyrki Komulainen

On työpäivä, mutta Hanna-Leena Laitinen pelaa tietokoneella Suojellaan lapsia –yhdistyksen toimistossa Helsingin Alppilassa.

Eriväriset palat putoilevat ruudun yläreunasta, ja hän sovittelee niitä laatikkoon. Peli muistuttaa Tetristä. Pelaajan silmät liikkuvat nopeasti ruudun laidasta laitaan.

Pelaaminen huuhtoo mielestä pois sen, mitä hän näki hetki aiemmin.

Suojellaan Lapsia ‑yhdistys kuuluu kansainväliseen lastensuojelun ammattilaisten verkostoon. Sen asiantuntijat analysoivat netissä olevia kuvia ja videoita, joissa on lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa. Verkostoa johtaa Canadian Centre for Child Protection. Käytössä on keinoälyä hyödyntävää teknologiaa, joka seuloo verkosta materiaalia.

Hanna-Leena Laitinen luokittelee kuvamateriaalia 1–3 kertaa viikossa.

– Jos kolme eri luokittelijaa arvioi kuvan tai videon samalla lailla, tieto kuvasta lähtee viranomaisille ja alustan ylläpitäjälle. Tavoitteena on saada lapsiuhrien kuvat mahdollisimman nopeasti pois verkosta. Työ edistää myös uhrien tunnistamista ja pelastamista. Varsinaisen tutkinnan tekee sitten poliisi.

Kerralla hän käy läpi jopa tuhansia kuvia ja videoita.

Työ ei sovi kaikille, hän sanoo. Kuvamateriaali on traumatisoivaa, ja sen näkeminen voi uuvuttaa. Kuviin ei kuitenkaan saa turtua, sillä se laskisi analyysityön laatua. Siksi pelaaminen kuvien luokittelun jälkeen on tärkeää. Se auttaa palautumaan ja palaamaan muihin työtehtäviin.

– Tiedän, että tällä työllä on oikeasti merkitystä. Se tieto antaa voimaa ja auttaa jaksamaan. Project Arachnid on tutkitusti tehokkain tapa saada kuvamateriaalia pois verkosta.

Jotta yksikään lapsi ei joutuisi seksuaaliväkivallan uhriksi

Suojellaan lapsia on Suomen ainoa erityisasiantuntijayhdistys, joka keskittyy lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan vastaiseen työhön. Hanna-Leena Laitinen työskentelee yhdistyksen yhteiskuntasuhde- ja vaikuttamistyön johtajana ja erityisasiantuntijana.

Työ sisältää runsaasti yhteistyötä kansallisten ja kansainvälisten toimijoiden kanssa. Laitinen luennoi laajasti ja kouluttaa ammattilaisia. Yhdistys myös tuottaa materiaaleja ja tarjoaa asiantuntijuuttaan viranomaisille, järjestöille, yrityksille ja kansalaisille.

– Toimimme, jotta yksikään lapsi ei joutuisi seksuaalisen häirinnän, houkuttelun eikä seksuaaliväkivallan kohteeksi. Tuomme ilmiötä esiin ja yhteiskunnalliseen keskusteluun. Vaadimme muutosta epäkohtiin, jotka estävät lapsen oikeuksien toteutumista.

Kukaan ei tiedä, miten paljon lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa Suomessa on.

– Usein lapset ja nuoret eivät häpeän ja pelon takia kerro siitä. Valtaosa rikoksista jää piiloon ja raportoimatta. Tilastot eivät kerro ilmiön todellista laajuutta.

Se tiedetään, että seksuaaliväkivallalla on monia muotoja. Verkossa tapahtuva grooming eli lapsen valmistelu seksuaalisiin tarkoituksiin tunnetaan jo. Nyt verkossa liikkuu myös paljon lasten itse kuvaamaa materiaalia, Laitinen sanoo. Lapsi on voitu houkutella, painostaa tai kiristää kuvaamaan ja jakamaan kuvat.

Jaana Laitinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *