Sosionomista sosiaalityöntekijäksi
Ylempi AMK ei ole ainoa sosionomien jatkokoulutusväylä. Heille on tarjolla kolme polkua pätevöityä sosiaalityöntekijäksi. Suorin … Lue lisää
Yli puolet suomalaisista on Ylen teettämän kyselytutkimuksen mukaan sitä mieltä, että ilmastonmuutoksen pysäyttäminen vaatii meiltä jokaiselta suomalaiselta oma-aloitteista elin-tapojen muuttamista. Vain yksi prosentti vastaajista oli sitä mieltä, että ilmastonmuutosta ei tarvitse hillitä. Kolmannes uskoo, että Suomen valtion toimilla on merkitystä vasta, kun muutoksia tehdään myös kansainvälisesti.
Puheista on toki matkaa tekoihin, mutta kyllä tämä alulta vaikuttaa.
Meille sosiaalialan ammattilaisille ilmastonmuutoksen torjuminen on eettisesti luontevaa, sillä työ nojaa vahvasti yhteiskunnalliseen oikeudenmukaisuuteen, ihmisoikeuksiin ja yksilöiden ja yhteisöjen hyvinvoinnin puolustamiseen. Tehtävämme on ehkäistä ja poistaa sosiaalisia ongelmia. Ja niitä ilmastonmuutos aiheuttaa.
Ilmastonmuutos on täällä, uskoimme siihen tai emme.
Maailmanpankin ennusteiden mukaan vuoteen 2050 mennessä ilmastonmuutos ajaa liikkeelle 140 miljoonaa pakolaista. Lievempänä seurauksena on jo nähtävissä lasten ja nuorten pelko tulevaisuudesta sekä rajumpana erilaiset ilmastoahdistuksen aiheuttamat oireet. Monet myös kokevat, että kestävään elämäntapaan siirtyminen on hankalaa, jopa mahdotonta tai siitä ei ole riittävästi tietoa.
Ilmastonmuutos on jo nyt läsnä sosiaalialan korkeakoulutettujen työssä. Vähintä, mitä meiltä vaaditaan, on ymmärtää ilmastonmuutosta ilmiönä ja hahmottaa, mitä me jokainen voimme tehdä aineellisista resursseista riippumatta. Milloin tahansa edessäsi saattaa olla ihminen, joka on kokenut, ehkä osittainkin, ilmastonmuutoksesta johtuvaa turvattomuutta tai puutetta. Silloin täytyy olla taitoa tajuta, mistä kaikki johtuu, mitä on tehtävissä ja miten tätä ihmistä voidaan auttaa.
Kaisa Yliruokanen