Opi perusasiat

Kristiina Koskiluoma. Kuva: Veikko Somerpuro

Saksalainen runoilija Bertolt Brecht kirjoitti 1930-luvulla Maxim Gorkin Äiti-näytelmää varten runon Opiskelun ylistys, jossa hän kannustaa olemaan uskomatta kuulopuheisiin, ottamaan selvää, oppimaan perusasiat. Niille, joiden aika on tullut, se ei ole koskaan liian myöhäistä, hän lupaa. Runo tuli mieleen, kun seurasin sosiaalisessa mediassa sosiaalialan korkeakoulutettujen keskustelua palkoista.

Päätoimittaja Kristiina Koskiluoma

Kristiina Koskiluoma. Kuva: Jyrki Komulainen

Uudessa sote-maailmassa tarvitaan taitavia edunvalvojia ja neuvottelijoita luottamusmiehiksi.

Tiedätkö esimerkiksi, että kuntasektorin sopimuksiin kirjataan vain alin tehtäväkohtainen peruspalkka? Entä sitten paikallinen sopiminen, josta nyt puhutaan niin paljon. Kuka sopii ja mistä voi sopia? Kannustan tutustumaan työmarkkinajärjestelmään ja oman alan työehtosopimukseen. Se kannattaa. Toki työnantajallakin on velvollisuus tuntea oman alansa sopimukset ja noudattaa niitä. Parempi kuitenkin, että työntekijä itse tietää, ettei ole työnantajan tulkintojen armoilla.

Ammattiliitot ovat sitä varten, että ne tukevat jäseniään ja pitävät näiden puolta, neuvottelevat ja kouluttavat. Niin Talentiakin. Työpaikan luottamusmies on avainasemassa. Jokaisella työehtosopimuksia tehneellä pääsopijalla on omat luottamusmiehet, joiden puoleen voi kääntyä.

Tässä lehdessä on Tiia Oksasen neuvova kirjoitus palkanmuodostumisesta. Siitä on hyvä aloittaa ja vaikka seuraavasta tilinauhasta katsoa, mitä se palkasta kertoo ja onko palkka maksettu oikein. Brechtin sanoin: ”laske sormesi joka erälle ja kysy, miksi tämä on näin”. Ja kun on alkuun päästy, voi jo alkaa tukea toisia. Uudessa sote-maailmassa tarvitaan taitavia edunvalvojia ja neuvottelijoita luottamusmiehiksi. Sinä voisit ehkä olla sellainen? Talentialta saat tukea tehtävään.

Kristiina Koskiluoma

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *