Oletko sosiaalisesti pätevä?

Talentian opiskelija-aktiivit Ida Kilpeläinen ja Laura Finander kannustavat tunnistamaan omat vahvuudet ja kehittämään asiantuntijuutta jo opiskeluaikana eikä vasta työelämään hakeutuessa. Kuva: Laura Vesa

Hei arvon opiskelijakollega! Pohditko usein sitä, miten tulet läheisessä tai kaukaisessa tulevaisuudessa pärjäämään työelämässä? Työssä, jossa on usein kiire ja haastavia tilanteita? Meillä on tähän ratkaisu: konsepti nimeltään Sosiaalisesti pätevä.

Sattumalta Sosiaalisesti pätevä on myös TaSO ry:n, Talentian Sosiaalialan Opiskelijoiden tämän vuoden teema.

Avain sosiaaliseen pätevyyteen piilee siinä, että otat härkää sarvista jo opiskeluaikana ja alat kehittää osaamistasi aktiivisesti opintojen ohella. Mitä sinun tulisi tehdä?

Oleellista on tunnistaa omat vahvuudet, osaaminen sekä asiantuntijuus ja kehittää näitä jo opiskeluaikana eikä vasta työelämään hakeutuessa ja ensimmäistä työhakemusta kirjoittaessa. Mutta miten se tapahtuu? Ensinnäkin pysähdy kursseista opintosuoritukset saatuasi miettimään, mitä opit kustakin opintojaksosta ja harjoittelusta.

Kirjaa ajatuksiasi itsellesi ylös jo opintojesi alussa aloittamaasi portfolioon. Esimerkiksi e‑portfolion työstäminen opintojen aikana auttaa sinua hahmottamaan omat vahvuutesi ja erikoisosaamisesi paremmin kuin yhdenkään kurssin lopputyö.

Pohdi opintojen lisäksi myös muuta elämääsi – eikö juuri joukkuelajin harrastus ole tuonut sinulle loistavat tiimityötaidot? Tai useamman kerran paikkakuntaa vaihtaneena solahdat tilanteeseen kuin tilanteeseen ongelmitta? Meillä jokaisella on pääomana oma arvokas elämänkokemuksemme.

Älä pelkää laittaa itseäsi likoon. Ole rohkea.

Muista hyödyntää ammattiliiton tarjoamat koulutukset. Lähde mukaan yhdistystoimintaan tai kokeile vapaaehtoistoimintaa, jos tämän tyyppinen toiminta kiinnostaa sinua. Näin pääset jo opintojesi aikana pohtimaan sitä, mihin suuntaan olisit halukas kehittymään tulevana sosiaalialan ammattilaisena. Lisäksi luot arvokkaita verkostoja, jotka auttavat sinua työelämään hakeutuessa ja työssä toimiessa.

Jos portfolion kerääminen ja työstäminen tuntuvat työläältä omin toimin, miksi et perustaisi yhdessä opiskelukavereiden kanssa opintopiiriä, missä yhdessä täydennätte portfolioitanne?

Yhdessä toimiminen sekä haastaa että palkitsee ja opit kuin huomaamattasi työelämässä tärkeitä vuorovaikutustaitoja.

Ennen kaikkea sosiaalisesti pätevä sosiaalialan opiskelija on ylpeä omasta alastaan ja tutkinnon antamasta asiantuntija- ja osaamisprofiilista.

Opettele jo opintojesi aikana hissipuhe, jossa kerrot sosiaalialasta tietämättömille pähkinänkuoressa sen, miksi alamme on tärkeä ihmisen ja yhteisöjen hyvinvoinnin kannalta. Muista siis, että sosiaaliala on merkittävä vaikuttamisen paikka ja että teemme tärkeää ihmisoikeustyötä.

Laura Finander
puheenjohtaja
Ida Kilpeläinen
varapuheenjohtaja

Talentian sosiaalialan opiskelijat TaSO ry

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *