Sosionomista sosiaalityöntekijäksi
Ylempi AMK ei ole ainoa sosionomien jatkokoulutusväylä. Heille on tarjolla kolme polkua pätevöityä sosiaalityöntekijäksi. Suorin … Lue lisää
Vastavalmistuneet sosiaalialan korkeakoulutetut työllistyvät nopeasti oman alan töihin. Määräaikaiset työsuhteet ovat vähentyneet edelliseen selvitykseen verrattuna. Työssäkäyvistä vastaajista 57 % kertoi työskentelevänsä vakinaisessa työ- ja virkasuhteessa, mikä on kahdeksan prosenttiyksikköä enemmän kuin kaksi vuotta sitten.
”Koska pääsin töihin jo opiskeluaikana, olen saanut paljon kokemusta ja osaamista, joten työllistyminen on ollut suhteellisen helppoa.”
Vastavalmistuneista sosiaalityön maistereista 31 % ja sosionomeista (AMK) 15 % miettii alanvaihtoa. Maistereiden keskuudessa halu vaihtaa alaa on kasvanut voimakkaasti, sillä kaksi vuotta sitten vastaavassa selvityksessä heistä vain 14 % harkitsi lähtevänsä pois alalta.
”Koen työllistyneeni hyvin tutkintoani vastaaviin tehtäviin, mutta sen takana on opiskeluita ennen ja niiden aikana hankittu monipuolinen työkokemus.”
– Avovastausten perusteella syynä tähän ovat erityisesti työn kuormittavuus ja huono palkka, sanoo selvityksen tekijä, Talentian opiskelijatoiminnan koordinaattori Saana Landgrén.
”Koen alan monipuoliseksi ja mielenkiintoiseksi ja voin jatko-opiskelun avulla kehittää uraani tämän alan sisällä.”
Työn kuormittavuus ja heikko palkkaus heijastuvat kokemukseen alan arvostuksesta. Vain joka kolmas tunsi tekevänsä työtä, jota yhteiskunta arvostaa. Luku on laskenut 16 prosenttiyksikköä vuodesta 2014.
– Selvitämme säännöllisesti vastavalmistuneiden jäsentemme työuria, ja vuosi vuodelta tyytymättömyys työoloihin ja palkkaan on kasvanut. Olisiko nyt lopulta puututtava palkka- ja kuormitustekijöihin, ennen kuin alan vetovoima kärsii lopullisesti, Landgrén sanoo.