Sosionomista sosiaalityöntekijäksi
Ylempi AMK ei ole ainoa sosionomien jatkokoulutusväylä. Heille on tarjolla kolme polkua pätevöityä sosiaalityöntekijäksi. Suorin … Lue lisää
Työntekijän viranomaisverkoston yhteistyökumppanit olettivat, että kyseinen nuori kuuluu rikolliseen nuorisojengiin, jonka aiheuttamat ongelmat vaatisivat moniammatillista yhteistyötä. Ammattieettinen lautakunta linjasi, että lastensuojelun sosiaalityössä on oltava käytettävissä myös yhteisösosiaalityön välineitä. Sosiaalityöntekijät ja sosionomit (sosiaaliohjaajat) voivat osallistua yhteisöllisen ongelman ratkaisuun lastensuojelun näkökulmasta paljastamatta yksittäisen nuoren salassa pidettävää tietoa tai henkilöllisyyttä.
Tilanteet vaativat ammatillista harkintaa, koska kentällä on usein eriäviä näkemyksiä työntekijöiden ja viranomaisten kesken siitä, kuka yksittäinen nuori kuuluu jengiin ja täyttääkö epäsosiaalinen ryhmäytyminen jengin tunnusmerkistön. Ei ole ammattieettisesti perusteltua kieltäytyä lapsia ja nuoria koskettavan yhteisotasoisen ongelman ratkaisusta.
Ammattieettinen lautakunta ottaa kantaa eettisiin kysymyksiin ja käsittelee jäsenten esittämiä ammattieettisiä kysymyksiä.
Salassa pidettävien tietojen luovuttamiseen ei riita pelkkä rikosepäily. Tietojen luovuttamista edellytetään, jos kyseessä on vakava rikos. Asiakaslain 14 § mukaan tiedot sosiaalihuollon asiakkaasta ovat salassa pidettäviä, eikä niitä voi luovuttaa sivulliselle henkilölle tai viranomaiselle, jolla ei ole lakiin perustuvaa oikeutta salassa pidettävän tiedon saantiin.
Asiakaslain 17 § ja 18 § perusteella tietoja voidaan antaa ilman asiakkaan suostumusta, mikäli kyseessä on asiakkaan hoidon ja huollon tarpeen arviointi tai välttämättömän avun järjestäminen asiakkaalle.
Tietoja voidaan antaa myös siinä tapauksessa, ettei asiakkaalla itsellään ole kykyä ja edellytyksiä arvioida asian merkitystä tai lapsen etu sitä vaatii.
Vaitiolovelvollisuus ja salassapito asiakkaan oikeutena ovat ristiriidassa asiakaslain tietojen luovuttamisvelvoitteen kanssa. Tällöin avohuollon sosiaalityössä on käytettävä tapauskohtaista ammattieettistä pohdintaa, kumpi linjaus tulee sovellettavaksi: pelkkä yhteisotasoisen jengiongelman ratkaisuun osallistuminen vai vaitiolovelvollisuuden toteuttamatta jättäminen silla perusteella, että se on asiakkaan edun mukaista ja hän saa tarvitsemansa hoidon, huollon ja avun.
Alpo Heikkinen
sihteeri, erityisasiantuntija
Ammattieettinen lautakunta, Talentia