
Sosionomista sosiaalityöntekijäksi
Ylempi AMK ei ole ainoa sosionomien jatkokoulutusväylä. Heille on tarjolla kolme polkua pätevöityä sosiaalityöntekijäksi. Suorin … Lue lisää
Neuvotteluista odotetaan vaikeita. Viimeksi sopimukset syntyivät lakkojen vauhdittamina. Myös nyt jäsenten on oltava valmiita työtaistelutoimiin.
Ketkä neuvottelevat Talentian jäsenten sopimuksista?
Julkisen sektorin (kunnat, hyvinvointialueet, valtio, yliopisto ja kirkko) sopimuksista neuvottelee Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO.
Suurin osa Talentian jäsenistä kuuluu sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimukseen eli SOTE-sopimukseen, jota noudatetaan hyvinvointialueilla. Talentialla on JUKOn kautta edustus kaikissa työryhmissä, joissa neuvotellaan SOTE-sopimuksen sisällöistä.
Yksityisen sosiaalipalvelualan ja yksityisen varhaiskasvatusalan sopimuksista Talentia neuvottelee itse työnantajan kanssa.
Mikä JUKO?
JUKO on yksi julkisen sektorin kolmesta pääsopijajärjestöstä, jotka edustavat neuvotteluissa eri ammattijärjestöihin kuuluvaa henkilöstöä.
JUKO edustaa 35:tä akavalaista ammattijärjestöä.
Hyvinvointialueiden ja kunta-alan muut pääsopijajärjestöt ovat Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö SOTE, sekä Julkisen alan unioni JAU.
Työnantajaa hyvinvointialueiden ja kuntien sopimusneuvotteluissa edustaa Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT.
Miten Talentia päättää neuvottelutavoitteistaan?
Miten neuvottelut etenevät?
Neuvotteluita käydään useissa työryhmissä samanaikaisesti. SOTE-sopimuksen neuvotteluissa Talentiaa edustavat JUKOn neuvottelijat, joiden joukossa on Talentian työntekijöitä. Yksityisellä sektorilla Talentian omat neuvottelijat vastaavat neuvotteluista.
Sopimukseen päästään yleensä vasta vanhan sopimuksen päättymisen kalkkiviivoilla – jos silloinkaan. Viime neuvotteluissa kunta-ala oli sopimuksettomassa tilassa kolme kuukautta ja yksityinen sosiaalipalveluala kaksi kuukautta, ennen kuin uudet sopimukset lopulta syntyivät.
Mitä tarkoittaa sopimukseton tila?
Kun työehtosopimuksen voimassaoloaika päättyy, alkaa sopimukseton tila, ellei uutta sopimusta ole siihen mennessä syntynyt.
Sopimuksettoman tilan aikana sovelletaan vanhan työehtosopimuksen määräyksiä siihen asti, kunnes uusi työehtosopimus on solmittu.
Sopimuksettoman tilan aikana ei ole työrauhavelvollisuutta, mikä tarkoittaa, että työtaistelut ovat mahdollisia.
Mitä ovat työtaistelut?
Painetta neuvotteluihin pyritään saamaan työtaisteluvaroituksilla. Työntekijäpuolen käyttämiä työtaistelukeinoja ovat muun muassa:
Onko jäsenellä velvollisuus osallistua työtaisteluun?
Talentian hallitus tai liittovaltuusto tekee päätöksen osallistumisesta työtaisteluun. Jäsenen velvollisuus on osallistua järjestönsä toteuttamiin työtaisteluihin. Työnantaja ei saa rangaista jäsentä työtaisteluun osallistumisesta.
Viranhaltijat eivät kuitenkaan saa osallistua poliittisiin lakkoihin eikä ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon.
Miksi neuvotteluista kerrotaan ulos niin vähän?
Neuvotteluissa käydään kaupankäyntiä ja tehdään kompromisseja puolin ja toisin. Taktisista syistä ei ole järkevää kertoa tarkkoja yksityiskohtia neuvotteluista julkisuuteen.
Mitä tapahtuu, kun sopimus syntyy?
Työrauha alkaa, kun uusi sopimus on syntynyt ja sen ovat kaikki neuvotteluosapuolet hyväksyneet. Talentian osalta sopimukset hyväksyy järjestön hallitus.
Neuvotteluissa jää yleensä avoimia kysymyksiä, joiden selvittämiseksi asetetaan työryhmiä sopimuskauden ajaksi.
Työ jatkuu myös paikallisella tasolla. Sopimukseen on saatettu neuvotella palkankorotuksista paikallisia eriä, joiden kohdentumisista luottamusmiehet ja työnantajat sopivat.
28.2.2025 (valtio ja kirkko)
31.3.2025 (yliopisto)
30.4.2025 (SOTE-sopimus, OVTES, KVTES ja Avaintes (Yritysjaosto) sekä sosiaalialan järjestöt ja yksityinen terveyspalveluala)
31.12.2025 (yksityinen sosiaalipalveluala)
1. Palkankorotusten on oltava yleiskorotus- ja prosenttiperusteisia. Kunta- ja hyvinvointialueiden palkkaohjelman on jatkuttava vuoteen 2027.
2. Työaikaa ei saa pidentää minuuttiakaan. Alan kuormitus on jo nyt äärirajoilla, työntekijät tarvitsevat aikaa palautumiseen.
3. Varhaiskasvatuksen sosionomien asema on tunnistettava ja palkka nostettava oikeudenmukaiselle tasolle. Työ- ja elinkeinopalvelujen henkilöstön työehtojen toteutuminen on otettava täsmävalvontaan.
4. Henkilöstön edustajien, kuten luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen, asemaa on vahvistettava ja korvausten tulee olla asianmukaisia.
Talentian on tärkeä tavoittaa jäsenet etenkin silloin, jos neuvottelut jumiutuvat ja joudumme käyttämään työtaistelutoimia neuvottelujen vauhdittamiseksi. Tärkeistä neuvottelu-uutisista ja mahdollisista työtaisteluista lähetämme jäsenille sähköpostia ja tarvittaessa tekstiviestejä.
Tarkista siis jäsentiedoista, että sähköpostiosoitteesi, työpaikkasi ja puhelinnumerosi on oikein, jotta saat varmasti ne viestit, jotka juuri sinun on syytä lukea.
Omien tietojen päivitys onnistuu kätevästi Talentian verkkosivuilta löytyvän Päivitä jäsentietosi -painikkeen avulla.
Seuraa neuvotteluja Talentian verkossa ja somessa.