Sosionomista sosiaalityöntekijäksi
Ylempi AMK ei ole ainoa sosionomien jatkokoulutusväylä. Heille on tarjolla kolme polkua pätevöityä sosiaalityöntekijäksi. Suorin … Lue lisää
Omasta palkasta neuvotteleminen saattaa tuntua kiusalliselta. Mutta jos sinusta tuntuu, että palkankorotus olisi paikallaan, ota asia rohkeasti puheeksi työnantajan kanssa.
Palkkaneuvotteluihin on hyvä lähteä kunnolla valmistautuneena, perustelut kirkkaina ja hermostumatta.
– Muinaisroomalaisessa sananlaskussa sanotaan, että kun asian osaa, sanat seuraavat. Palkkaneuvotteluun sopii sama periaate, toteaa Talentian sopimusasiantuntija Kari Matela.
Työpaikan vaihto on luonteva ajankohta vaikuttaa omaan palkkaansa.
– Omaa osaamistaan ei kannata jättää vakan alle. Selvitä työtehtävän palkkataso Talentian palkkasuosituksista ja perehdy myös oman alueesi palkkoihin, Matela neuvoo.
Omaa osaamistaan ei kannata jättää vakan alle.
Kerro palkkatoiveesi työpaikkahaastattelussa, jollei sitä pyydetä jo työpaikkailmoituksessa.
Kaikilla ei luonnollisesti ole tarvetta vaihtaa työpaikkaa. Toinen sopiva ajankohta palkan tarkistukseen on työtehtävien muuttuessa tai jos olet saanut kokonaan uusia tehtäviä tai vastuita.
– Perustele palkkatoiveesi kunnolla. Ja aseta tavoitteesi realistiselle tasolle, Matela sanoo.
Voit myös pyytää palkkasi tarkistamista, jos olet hankkinut työhösi liittyvää täydennyskoulutusta, asiakkaasi ovat muuttuneet vaativammiksi tai asiakasmääräsi on kasvanut merkittävästi.
Mitä, jos työnantaja ei suhtaudu palkankorotukseen suopeasti?
– Jos työnantaja sanoo, että ”meillä palkkaus määräytyy työ- ja virkaehtosopimuksen mukaan”, niin voit vastata, että työ- ja virkaehtosopimus määrittää vain minimitason. Työnantajalla on vapaus tarjota parempaa palkkaa vaikkapa sitouttaakseen vanhat, hyvät työntekijät.
Palkankorotusperusteiden tulee olla tasavertaisia. Kaikilla samaa tehtävää tekevillä on oltava mahdollisuus palkkauksellisiin kannustimiin.
Palkka koostuu kolmesta osasta: työn vaativuuden perusteella määräytyvästä tehtäväkohtaisesta palkasta, tilanteen mukaan vaihtuvista palkan osista sekä rahanarvoisista eduista. Vaihtuviin palkan osiin kuuluvat henkilökohtaiset lisät, kuten työkokemuslisä ja kielilisä, sekä muun muassa yötyö‑, sunnuntailisä ja ylityökorvaukset.
– Jos itse euromääräisen palkan korotus tuntuu hankalalta, niin voit ehdottaa tilalle rahanarvoisia etuja. Näitä ovat lounassetelit, puhelinetu, autoetu sekä liikunta‑, virike- ja kulttuurisetelit, Matela vinkkaa.
Tukea palkkakysymyksissä saat tarvittaessa luottamusmiehiltä ja Talentian neuvontapalvelusta.
1. Selvitä palkkataso.
2. Sovi neuvotteluaika.
3. Aseta realistinen tavoite.
4. Perustele palkkatoiveesi.
Lue lisää aiheesta: talentia.fi/tyoelamainfo/palkkaus.
Minna Jerrman