Sosionomista sosiaalityöntekijäksi
Ylempi AMK ei ole ainoa sosionomien jatkokoulutusväylä. Heille on tarjolla kolme polkua pätevöityä sosiaalityöntekijäksi. Suorin … Lue lisää
Nyt on aika kaivella tutkintotodistukset ja tilata muut tarpeelliset asiapaperit ja laittaa laillistus vireille Valviraan. Sosiaalihuollon ammattioikeuksia on haettava viimeistän 31.6.2017, ettei ammattioikeuksiin tule katkosta. Käsittely voi viedä 6 kuukautta aikaa. Siirtymäaika päättyy 31.12.2017. Valviran verkkosivuille Sosiaalihuolto-päävalikon alta löytyy sosiaalihuollon ammattihenkilöitä koskevat sisältösivut.
Käsittelyissä on nyt kovat ruuhkat, joten vältä omaan hakemukseen liittyviä käsittely- tai saapumistiedusteluita. Valvira julkaisee käsittelyaikoihin liittyviä tiedotteita.
Maan hallitus on esittämässä sosiaalihuollon ammattihenkilöksi rekisteröitymiselle lisäaikaa 30.6.2018 saakka. Lue lisää ammattijärjestö Talentian tiedotteesta (31.8.2017).
1. Voit hakea ammattioikeuksia paperilomakkeella. Löydät paperisen hakulomakkeen tästä.
2. Jos tutkintotodistuksesi on viety Virta-opintotietopalveluun, voit hakea myös sähköisesti. Voit tiedustella omalta oppilaitokseltasi, ovatko he vieneet tutkintotodistuksesi ja tiedot koulutusohjelmasta Virtaan.
Sähköiseen hakupalveluun pääset tästä.
Hakuohjeet ovat Valviran verkkosivuilla.
Kaikilta Suomessa tutkinnon suorittaneilta hakijoilta vaaditaan vähintään:
Siirtymäsäännösten perusteella sosiaalityöntekijän laillistusta hakevilta voidaan vaatia myös muita liitteitä. Näihin liittyvä tarkempi ohjeistus löytyy Valviran verkkosivuilta, kohdasta Sosiaalityöntekijän laillistus. Ulkomailla tutkinnon suorittaneiden osalta asiakirjavaatimukset eroavat Suomessa tutkinnon suorittaneista ja heidän osaltaan tarkempiin hakuohjeisiin kannattaa tutustua Valviran verkkosivuilla.
Rekisteröinnin maksut määräytyvät STM:n maksuasetuksen perusteella.
Tulostettu ja allekirjoitettu hakemus ja liitteet toimitetaan osoitteeseen:
Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto
Valvira
PL 210
00281 Helsinki
Maksun suuruus riippuu siitä, hakeeko hakija laillistusta vai nimikesuojausta ja haetaanko tätä Suomessa vai ulkomailla suoritetun tutkinnon perusteella. Maksuluokat löytyvät Valviran verkkosivuilta.
Lasku ja päätös tai todistus nimikesuojauksen rekisteröinnistä lähetetään hakijalle tavallisessa kirjekuoressa, jossa ei ole Valviran logoa. Lasku lähetetään erillisenä postilähetyksenä hakijan osoitteeseen. Kun myöhemmin siirrytään sähköiseen asiointiin, maksuja koskeva ohjeistus päivitetään.
Mikäli hakija haluaa oikeuden toimia sekä laillistettuna sosionomina että sosiaalityöntekijänä, on hänen täytettävä ja toimitettava kaksi erillistä hakemusta ja maksettava näihin liittyvät maksut kokonaisuudessaan.
Jos hakija on suorittanut sosiaalialan (YAMK) ‑tutkinnon, ammatillisen lisensiaattitutkinnon tai korkeakoulutettujen erikoistumiskoulutuksen ja haluaa, että merkintä tutkinnon suorittamisesta lisätään rekisteriin, kannattaa pyyntö merkinnän tekemiseksi tehdä heti ammatinharjoittamisoikeuden hakemisen yhteydessä. Tällöin merkinnästä ei peritä erillistä maksua. Muutoin merkinnästä peritään maksuasetuksen mukainen maksu.
Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee parhaillaan sosiaalihuollon ammattihenkilölain muuttamista. Tarkoitus on, että ne lähihoitajat, jotka sosiaalihuollon ammattihenkilölain voimaantullessa 1.3.2016 olivat jo terveydenhuollon ammattihenkilörekisteri Terhikissä, merkittäisiin automaattisesti lähihoitajan nimikesuojaus myös sosiaalihuollon ammattihenkilörekisteri Suosikkiin. Valvira tekisi merkinnän maksutta ilman erillistä hakemusta. Valvira ohjeistaa odottamaan lakimuutosta. Lisää tietoa Valviran sivuilta.
Ne henkilöt, jotka ovat suorittaneet ylemmän korkeakoulututkinnon, johon sisältyy tai jonka lisäksi on suoritettu pääaineopinnot tai pääainetta vastaavat yliopistolliset opinnot sosiaalityössä. Sosiaalityöntekijän laillistusta hakevat myös aiemmin kelpoisuuslain nojalla sosiaalityöntekijän tehtäviin kelpoiset henkilöt. Niistä löydät listauksen täältä. Sosiaalityöntekijän ammattia saavat harjoittaa henkilöt, joille Valvira on myöntänyt ammatinharjoittamisoikeuden.
Sosionomin laillistusta voivat hakea sosionomi (AMK) ‑tutkinnon suorittaneet ja aiemmin kelpoisuuslain nojalla sosiaaliohjaajan tehtäviin kelpoiset henkilöt, kuten sosiaalikasvattajat ja sosiaaliohjaaja-tutkinnonsuorittaneet. Sosionomin ammattia saavat harjoittaa henkilöt, joille Valvira on myöntänyt ammatinharjoittamisoikeuden.
Geronomin laillistusta voivat hakea geronomi (AMK) ‑tutkinnon suorittaneet henkilöt ja geronomin tutkintoa edeltäneenä kokeiluaikana tutkinnon suorittaneet. Geronomin ammattia saavat harjoittaa henkilöt, joille Valvira on myöntänyt ammatinharjoittamisoikeuden.
Sähköinen rekisteröinti sopii hiljan valmistuneille, joiden tutkintotodistus on viety Virta-opintotietopalveluun.
Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee parhaillaan sosiaalihuollon ammattihenkilölain muuttamista. Lakimuutos on tarkoitus saada valmiiksi vuoden 2017 loppuun mennessä. Tämän jälkeen kuntoutuksen ohjaajat pääsevät hakemaan laillistusta kuntoutuksen ohjaajina, ja heille varataan riittävästi aikaa hakeutua rekisteriin (ei siis 31.12.2017 mennesssä).
Sosiaalialan opiskelijoita ei merkitä rekisteriin. Tutkinnon suorittamisen jälkeen valmistuneet hakevat Valviralta välittömästi oikeutta toimia laillistettuna sosiaalihuollon ammattihenkilönä tai oikeutta käyttää nimikesuojatun sosiaalihuollon ammattihenkilön ammattinimikettä.
Varhaiskasvatuksen tehtävissä voi toimia, vaikka ei ole laillisesttu sosiaalihuollon ammattihenkilö. Talentia kuitenkin suosittelee, että kaikki sosionomit, sosiaalikasvattajat ja sosiaaliohjaajat hakevat laillistamisen. Tämä takaa sen, että voit varhaiskasvatuksesta siirtyä jouhevasti sosiaalihuoltoon töihin, missä voi toimia vain laillistettuja ammattihenkilöitä.
Suomessa tutkinnon suorittaneiden osalta hakemukseen saa ratkaisun 6 kuukauden kuluessa sen jälkeen, kun kaikki hakemukseen tarvittavat asiakirjat on vastaanotettu. Muussa EU/ETA-valtiossa tutkinnon suorittaneen EU/ETA-valtion kansalaisen hakemus on ratkaistava viimeistään kolmen kuukauden kuluessa sen jälkeen, kun kaikki hakemukseen tarvittavat asiakirjat on vastaanotettu.
Julkisessa rekisterissä näkyy henkilön nimi, rekisteröintinumero, syntymävuosi ja ammattihenkilön ammattipätevyys sekä mahdollinen tieto ammatinharjoittamisoikeuden rajoittamisesta.
Sosiaalihuollon ammattihenkilölain voimaantulon myötä alkava valvonta tarkoittaa käytännössä sosiaalihuollon ammattihenkilöiden ammatissa toimimisen valvontaa. Valvonta kohdistuu työntekijöiden virheelliseen toimintaan, mikä vaarantaa asiakasturvallisuuden ja asiakkaan oikeuden laadultaan hyvään sosiaalihuoltoon ja hyvään kohteluun.
Sosiaalihuollon ammattihenkilölain 32 §:n mukaan kelpoisuuden omaavalla sosiaalihuollon ammattilaisella on oikeus toimia ammatissaan siihen saakka kunnes hänen hakemuksensa toimia laillistettuna ammattihenkilönä on ratkaistu, kuitenkin enintään 31.12.2017 saakka.
Siirtymäajan ja sen mukanaan tuomien oikeuksien perusteella valvonta kohdistuu myös rekisteröitymättömiin sosiaalihuollon ammattihenkilöihin.
Helena Jaakkola
päivitetty 31.8.2017 (Lisätty tieto hallituksen suunnitelmat rekisteröitymisajan pidentämisestä ja linkki ammattijärjestö Talentian tiedotteeseen.)