Miksi Talentia on oikea valinta varhaiskasvatuksessa työskentelevälle sosionomille? 

Piirroskuva, missä kolme lasta leikkii lattialla

Mitä varhaiskasvatuksen sosionomeille ja varhaiskasvatuksen sosionomitaustaisille opettajille tärkeitä asioita Talentia on edistänyt viime aikoina? Millaista Talentian vaikuttamistyö itse asiassa on? Tästä jutusta löydät vastauksia kysymyksiin. 

Miten Talentia edistää sinun asioitasi? 

Talentian erityisasiantuntemus ammattijärjestönä liittyy erityisesti varhaiskasvatuksen palkkaukseen, työehtoihin ja työoloihin. Talentia haluaa, että sosiaalialan korkeakoulutettujen osaaminen varhaiskasvatuksessa tunnistetaan ja sitä arvostetaan.   

– Mikään muu liitto ei pidä sosionomitaustaisten varhaiskasvatuksen opettajien ja varhaiskasvatuksen sosionomien puolia, kuten Talentia. Tunnemme varhaiskasvatuksen työn sisältä käsin ja monilla asiantuntijoistamme on käytännön kokemusta varhaiskasvatuksesta. Siksi tiedämme, mitä työ on ja mitä se vaatii, sanoo Talentian erityisasiantuntija Anne Rytilahti. 

Sosionomitaustaisia työntekijöitä kuuluu Talentiaan paljon, mikä mahdollistaa parhaiden mahdollisten työehtojen ja etujen tarjoamisen juuri sinulle.  

Vahva asema neuvottelupöydissä ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys, vaan edellyttää ennen kaikkea korkeaa järjestäytymisastetta – käytännössä sitä, että mahdollisimman moni sosionomi kuuluu Talentiaan.     

– Olemme mukana neuvottelemassa esimerkiksi yksityisen varhaiskasvatuksen työehtosopimusta. Suurin osa yksityisen varhaiskasvatuksen työnantajista on siirtynyt HALI ry:stä SIVISTAn jäseniksi, ja Talentialla on nyt paikka SIVISTAn yksityisen varhaiskasvatuksen työehtosopimusneuvotteluissa. Järjestäytyminen Talentiaan on aina tärkeää, jotta voimme edustaa yksityisiä varhaiskasvatustoimijoita työehtosopimusneuvotteluissa, Rytilahti sanoo.  

Talentiassa on myös valtakunnallisia yhdistyksiä sosionomien edunvalvonnan tueksi.  

Lisäksi Talentian hallituksen alainen varhaiskasvatuksen kehittämisryhmä vahvistaa sosiaalialan korkeakoulutettujen asemaa varhaiskasvatuksessa ja parantaa varhaiskasvatuksen sosionomin työmarkkina-asemaa. Kehittämisryhmän jäseninä on talentialaisia varhaiskasvatuksen ammattilaisia, jotka tuntevat hyvin varhaiskasvatuksen arjen ilot ja haasteet. Ammattijärjestöistä Talentia on aidosti se, jolle sosionomien asioiden edistäminen työelämässä on sydämenasia. 

Mitkä ovat Talentian tavoitteet varhaiskasvatuksessa?  

Talentian keskeiset tavoitteet varhaiskasvatuksessa liittyvät työntekijöiden yhdenvertaiseen kohteluun, varhaiskasvatuksen opettajien saatavuuteen, koulutusmahdollisuuksien takaamiseen ja varhaiskasvatuksen sosionomin ammatillisen roolin ja työehtojen turvaamiseen.  

On tärkeää, että varhaiskasvatuksessa työskentelee pedagogiikan ja sosiaalipedagogiikan asiantuntijoita. 

Talentian mukaan varhaiskasvatuksen sosionomeille on varmistettava kiintiö varhaiskasvatuksen kasvatus- ja opetushenkilöstössä. Varhaiskasvatuksen sosionomin tehtäväkuvaa tulee selkeyttää valtakunnallisesti.  

Lisäksi työajassa tulee huomioida ryhmän ulkopuolinen työaika eli suunnittelu- ja kehittämisaika. 

Talentia edistää myös varhaiskasvatuksen sosionomien ja sosionomitaustaisten opettajien joustavia opintopolkuja sekä uramahdollisuuksia, kuten sosionomi YAMK-tutkinnon suorittaneen kelpoisuutta päiväkodinjohtajaksi. 

Mitä Talentia tekee varhaiskasvatuksen palkka-asioiden eteen? 

Varhaiskasvatuksen sosionomi on korkeakoulutettu sosiaalipedagogiikan asiantuntija ja tehtävä on vaativa asiantuntijatehtävä. Erityisosaamisen ja tehtävän vaativuuden tulee näkyä palkassa. 

Kevään 2022 työehtosopimusneuvotteluissa Talentia saavutti tavoitteensa varhaiskasvatuksen sosionomin omasta hinnoittelukohdasta kunta-alan yleisessä virka- ja työehtosopimuksessa (KVTES). Työehtosopimuksen liitteessä on nyt varhaiskasvatuksen sosionomille oma hinnoittelukohta nimeltä 05VKA042, johon on merkitty vähimmäispalkka eli palkka, jonka työntekijä vähintään saa. Vähimmäispalkan saavuttaminen oli merkittävää, sillä suurin osa kunnista maksaa alarajan ylittävää palkkaa.   

Talentian mukaan varhaiskasvatuksen työnkuvaan kuuluvista lukuisista erilaisista lisätehtävistä tulisi myös saada asianmukainen korvaus. 

Miten Talentia edistää varhaiskasvatuksen työoloja?   

Palkkojen ja muiden työehtojen neuvottelemisen lisäksi Talentia vaikuttaa alan lainsäädäntöön ja muihin työelämän asioihin. Järjestö tapaa alan keskeisiä päättäjiä ja nostaa esiin varhaiskasvatuksen työntekijöiden ääntä.  

Talentia painottaa myös erityisesti toimivan työnjaon merkitystä varhaiskasvatuksessa. Kun työnjako toimii, osaavimmat ammattilaiset ovat heille sopivimmissa tehtävissä.  

Hyvin toteutettu työnjako sosionomien ja muun henkilökunnan välillä myös vahvistaa palveluiden laatua, työn vaikuttavuutta sekä asiakasturvallisuutta lainsäädännön edellyttämällä tavalla.  

Tällä hetkellä varhaiskasvatusalaa rasittaa kuitenkin henkilökunnan jatkuva vaihtuvuus, sairauspoissaolot ja vaikeudet palkata uusia päteviä varhaiskasvattajia. Huono palkka, kiire ja työnjaon epäselvyydet ovat osaltaan vaikuttaneet varhaiskasvatuksen henkilöstöpulaan.  

Talentia esittää ratkaisuksi niin sanottua. 1+1+1-mallia. Lainsäädäntöä tulee tarkentaa niin, että jokaisessa päiväkotiryhmässä on yksi varhaiskasvatuksen opettaja, yksi varhaiskasvatuksen sosionomi ja yksi varhaiskasvatuksen lastenhoitaja. 

Miten Talentia suhtautuu työelämän lukuisiin eri nimikkeisiin?  

Sosiaalialan ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneiden tehtävänimikkeiden kirjo on hyvin laaja, ja työelämässä käytössä on arvioiden mukaan noin 100 erilaista nimikettä, joista useimmat ovat ohjaaja-päätteisiä.  

Sosiaalityöntekijöiden nimikkeissä ei vastaavaa nimike-epäselvyyttä ole ollut. 

– Ajamme sosiaalihuollon ammattihenkilöiden nimikkeiden yhtenäistämistä. Ammatinharjoittamisoikeutta kuvaava tehtävänimike sosionomi on otettava käyttöön sosiaalityöntekijän tapaan, Rytilahti sanoo.  

Tällä hetkellä nimikkeiden kirjavuus aiheuttaa työelämässä epäselvyyttä ja vaikeuttaa ammattihenkilöiden työnjakoa ja osaamisen täysipainoista hyödyntämistä. 

Miten Talentia vastustaa hallituksen työelämäheikennyksiä? 

Talentia vastustaa myös hallituksen suunnitelmia, joilla ajetaan heikennyksiä työelämään, työehtoihin ja sopimusjärjestelmään.  

Talentia katsoo, että yksipuolinen päätöksenteko rikkoo yhteiskunnallista luottamusta. Erityisen haitallinen Talentian jäsenten kannalta on hallituksen esittämä vientivetoinen työmarkkinamalli. Se ajaisi naisvaltaiset alat pysyvään palkkakuoppaan.  

Jatkossa palkankorotusten yläraja olisi käytännössä sidottu miesvaltaisten vientialojen, kuten teollisuuden, palkankorotuksiin. Talentia tekee aktiivista vaikuttamistyötä maan hallituksen suuntaan ja suunnittee uusia vaikuttavia toimenpiteitä samaan aikaan. 

Lue lisää, miten Talentia vaikuttaa varhaiskasvatuksessa: talentia.fi/vaka 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *