Sosionomista sosiaalityöntekijäksi
Ylempi AMK ei ole ainoa sosionomien jatkokoulutusväylä. Heille on tarjolla kolme polkua pätevöityä sosiaalityöntekijäksi. Suorin … Lue lisää
Forssan seudulla on pitkään etsitty keinoja saada kelpoisia sosiaalityöntekijöitä erityisesti lastensuojelun, mutta myös aikuissosiaalityön tehtäviin. Vuonna 2014 perustettuun Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymään kuuluvat Forssan kaupungin lisäksi Humppilan, Jokioisten, Tammelan ja Ypäjän sosiaalihuollon palvelut.
− Ammattitaitoisia sosiaalityöntekijöitä on vaikea saada. Tehtävät ovat vaativia ja palkkausta tuli parantaa, sanoo FSHKY:n perhepalveluiden palvelualuejohtaja Riikka Lammintausta-Mäkelä.
Tehtäväkohtainen palkka esimerkiksi lastensuojelun sosiaalityöntekijällä on Forssan seudulla 3 186 euroa.
FSHKY on nyt ottanut käyttöön sosiaalityöntekijöiden rekrytoinnissa rekrytointilisän. Sosiaalityöntekijöille, perheneuvojalle, lastenvalvojalle ja vastaavalle kuraattorille maksetaan 200 euron rekrytointilisää kuukaudessa vuoden 2019 loppuun saakka.
Lisäksi uusille rekrytoitaville tekijöille maksetaan kertapalkkiona 2 000 euroa sitoutumisesta vuoden työskentelyn jälkeen. Jos työntekijä on talossa vielä toisen vuoden, saa hän toiset 2 000 euroa bonusta. Avoimien paikkojen markkinointiin otettiin avuksi mainostoimisto.
Eri sosiaalityön tehtäviin on ollut nyt paikkoja auki, ja Riikka Lammintausta-Mäkelä kertoo, että terveydenhuollon sosiaalityöntekijän paikkoihin saatiin kaksi kelpoista hakijaa.
− Heistä toinen kertoi, että rekrytointilisä ja sitoutumisbonus vaikuttivat hakemuksen lähettämiseen. Aikuissosiaalityön ja lastensuojelun tehtäviin meillä on edelleen haku päällä.
Ajattelimme, ettei palkkaus ei ole ainoa tapa lisätä sosiaalityöntekijöiden mielenkiintoa avoimia paikkoja kohtaan, sanoo Lammintausta-Mäkelä.
− Olemme miettineet tehtävien houkuttelevuutta kokonaisuutena, johon kuuluu kaikki työyhteisöstä mahdollisuuteen kehittyä ammattilaisena ja onnistua omassa työssään.
Kuntayhtymässä työskentelevät voivat jäädä kahden kuukauden palkalliselle graduvapaalle.
− Työyhteisön tuki on vaativassa tehtävässä todella tärkeää. Olemme kehittäneet ammattiryhmien välistä työnjakoa sosiaalityöntekijöiden ja sosiaaliohjaajien välillä ja työnohjaus on jatkuvasti käytössä oleva tuki.
Lisätäkyinä ovat esimerkiksi leasingauto lastensuojelutyössä, älypuhelimet ja kannettava tietokone. Myös opiskelujen loppusuoralla olevat ovat kiinnostuksen kohteena. Lain mukaan sosiaalityöntekijän ammatissa voi toimia tilapäisesti ammattiin opiskeleva henkilö, joka on suorittanut aineopinnot ja käytännön harjoittelun.
− Meillä on opiskelijoille oma bonus, joka on kahden kuukauden palkallinen graduvapaa. Se myönnetään kuntayhtymässä työskenteleville. Tämä mahdollisuus onkin kiinnostanut graduvaiheessa olevia ja mahdollisuutta on käytetty hyväksi, Lammintausta-Mäkelä kertoo.
− Lupaamme myös auttaa opiskelijoita ja paikkakunnalle muuttavia uusia tekijöitä asunnon hankkimisessa. Haluamme tehdä kaikkemme, että tarvitsemamme ammattilaiset tuntevat olonsa tervetulleeksi ja että työpaikan vastaanottaminen on helppoa ja mielekästä.
Helena Jaakkola