Lastensuojelun kasvot TikTokissa

TikTok on lasten ja nuorten käyttämä sosiaalisen median sovellus.

TikTokissa jaetaan kevyttä hauskaa materiaalia kuten lyhyitä tanssiesityksiä sovelluksessa esitetyistä haasteista, mutta tarjolla on vakavaakin asiaa.

Viime syyskuussa aiemmin kollegoina tutustuneet Maija Haapala ja Camilla Jokela loivat TikTokiin tilin ja alkoivat tuottaa sisältöä.

– Lapsilla on lastensuojelua kohtaan pelkoja, joita on tarve hälventää, Maija Haapala toteaa.

– Asetimme tavoitteeksi tehdä yhden tai kaksi lastensuojelutyötä käsittelevää videota viikossa. Seuraajamäärälle emme edes asettaneet mitään tavoitetta.

TikTok-sossut saivat nopeasti seuraajia. Lokakuussa esitettiin ilotanssi 4 000 seuraajan kunniaksi ja marraskuussa oli jo 6 000 seuraajaa. Tasainen nousu tuntuu jatkuvan ja tammikuussa ylittynee 8 000 seuraajan raja.

Vaatii päänvaivaa pelkistää viesti 60 sekunnin videoon TikTokin rentous säilyttäen. Haapala ja Jokela ovat onnistuneet hyvin.

Videoilla avataan, mikä on lastensuojelun tehtävä, ketkä ovat lastensuojelun sosiaalityöntekijöitä, mikä on lastensuojeluilmoitus ja mitä sitten tapahtuu. Myös työn herättämää innostusta tai uupumusta käsitellään.

Aluksi tekijät saivat vihapuhetta ja tappouhkauksia, mutta niiden määrä on vähentynyt suhteessa asiallisiin huoliin ja kommentteihin.

– Moni huonoja kokemuksia saanut purkaa pahaa oloaan kommenteissa. On tärkeää kuunnella näitä ihmisiä ja ohjata heitä eteenpäin, Haapala sanoo.

Miksi sossu vaihtuu aina kun vaihdan sukat?

Videoiden kommentointi on antanut ideoita ja vahvistanut uskoa TikTok-tilin tarpeellisuudesta.

– Vilja Eerikasta kysyttiin paljon ja päädyimme tekemään neljän videon sarjan siitä, miksi Vilja Eerikaa ei kyetty auttamaan, Haapala kertoo.

Sosiaalityöntekijöiden nopea vaihtuminen on kommenteissa usein esitetty asia: miksi sossu vaihtuu aina kun vaihdan sukat?

Kuin vahingossa syntyi näytelty sarja Case Liisa, joka alkaa lastensuojeluilmoituksesta ja on nyt siirtynyt sijoitukseen avohuollon tukitoimena. Maija Haapala on videon sosiaalityöntekijä, ja Liisaa ja Liisan äitiä esittää Camilla Jokela.

Lokakuussa oli ensimmäinen TikTok-live ja jatkoa seuraa. Parin tunnin livessä olivat vieraana Pesäpuun Onni Westlund ja Pelastakaa Lapset ry:n Sonja Soini.

TikTok-sossuilla on suunnitelmia saada mukaan muitakin lastensuojelun toimijoita.

– Haluaisimme laitokset mukaan ja lapsiasiavaltuutetun haastateltavaksi, Haapala kertoo.

Haapala ja Jokela ovat tehneet TikTok-tilinsä vapaa-ajallaan, mutta he unelmoivat, että TikTok olisi osa virkatyötä.

– Lastensuojelun Instragram-työkin on nyt levinnyt osaksi rakenteellista työtä.

Kristiina Koskiluoma

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *