Laittomasti irtisanotulle korvauksia

Keminmaan kunta maksoi viime elokuussa 70 000 euron korvauksen ansionmenetyksestä vanhustyön asiantuntijatehtävistä laittomasti irtisanotulle. Takana oli pitkä oikeusprosessi ja korvausneuvottelut, joissa Talentia edusti jäsentään.

Keminmaan kunta irtisanoi vanhustyön asiantuntijan Soili Raution maaliskuussa 2016 perusteluna se, että vanhustyönasiantuntijan tehtävät olivat oleellisesti vähentyneet taloudellisista syistä ja tehtävien uudelleen järjestelyn vuoksi. Rautio riitautti irtisanomisen ja jäi vapaaehtoiselle eläkkeelle lokakuussa 2016.

Irtisanomisriita eteni oikeusasteesta toiseen. Syyskuussa 2019 Korkein hallinto-oikeus antoi ratkaisun ja tuomitsi irtisanomisen laittomaksi. Laittomaksi irtisanomisen teki se, ettei Soili Rautiota työllistetty toisiin tehtäviin. Hänelle olisi voitu tarjota ensin avopalveluohjaajan ja sittemmin perusturvajohtajan viransijaisuutta. Sijaisuudet olisivat kestäneet yhteensä hieman yli puoli vuotta lokakuussa 2016 ja tammi-kesäkuussa 2017.

Raution asiamiehenä toimi ammattijärjestö Talentian neuvottelupäällikkö varatuomari Tuomas Hyytinen. Talentia vetosi kunnalliseen viranhaltijalakiin sisältyvään virkasuhteen jatkuvuusperiaatteeseen, jonka mukaan viranhaltijan virkasuhde jatkuu katkeamattomana, jos virkasuhteen irtisanominen on todettu laittomaksi.

Korkein hallinto-oikeus tuomitsi irtisanomisen laittomaksi.

Hyytisen mukaan Soile Rautiolla olisi ollut oikeus saada korvauksia ansionmenetyksestä reilut 208 000 euroa. Palkkakustannus on laskettu siten, että Rautio olisi palannut virkaansa ja jatkanut siinä viralliseen vanhuuseläkeikään saakka eli vuoden 2019 loppuun.

– Jatkuvuusperiaate on suomalaisessa oikeuskäytännössä vahvasti suojattu. Periaate lähtee siitä ikään kuin laittomaksi todettua irtisanomista ei olisi koskaan tehtykään, Hyytinen sanoo.

Ansionmenetyskorvauksista voidaan Hyytisen mukaan vähentää muun muassa korvausperusteena olleena aikana muualta saatu ansiotulo. Laki ei edellytä, että eläketulo vähennettäisiin korvaussummasta.

– Tässä tapauksessa korvauksen saaja tuli vahvasti kuntaa vastaan ja esitti, että hänen saamansa eläketulo vähennetään korvaussummasta.

Korvaussummasta päästiin yksimielisyyteen neuvotteluryhmässä kesäkuussa 2020.

Kristiina Koskiluoma

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *