Kuinka toimia, kun irtisanominen on tulossa

Ennen kuin työnantaja irtisanoo ketään, sen on selvitettävä, olisiko henkilö sijoitettavissa johonkin muuhun työnantajan hallinnoimaan työpaikkaan, kuten toiseen työskentelypisteeseen.

“Olen ollut tässä yrityksessä töissä 3 kuukautta vakinaisena ohjaajana. Viime viikolla luottamusmiehemme soitti ja kertoi, että meillä alkaa YT-neuvottelut, koska yrityksen toiminta päättyy kokonaan. Sain vain tiedon, että neuvottelut kestävät kuusi viikkoa. Mitä muuta minun pitäisi tietää? Kaipaisin yleisiä neuvoja tai ohjeita tilanteeseeni?”

Yhteistoimintalakeja on useita, ja työnantajaasi koskee Laki yhteistoiminnasta yrityksissä. Kuuden viikon neuvotteluaika viittaa siihen, että irtisanomiset, 90 päivää pidemmät lomauttamiset tai osaaikaistamiset kohdistuvat vähintään kymmeneen työntekijään.

Koska toiminta on kokonaan päättymässä lomauttamista ja osa-aikaistamista ei voi käyttää. Ennen kuin työnantaja irtisanoo ketään, sen on selvitettävä, olisiko henkilö sijoitettavissa johonkin muuhun työnantajan hallinnoimaan työpaikkaan, kuten toiseen työskentelypisteeseen.

Jos irtisanomisiin päädytään, työnantaja voi tehdä irtisanomispäätöksen vasta YT-neuvotteluiden päättymisen jälkeen.

Irtisanottava työntekijä saa irtisanomisilmoituksen, jonka yhteydessä häntä kuullaan ja josta irtisanomisaika alkaa kulua. Jos työsuhde on jatkunut alle vuoden, irtisanomisaika on 2 viikkoa ja se aika ollaan töissä, jollei muuta sovita (työsopimuslaki 6. luku 3§).

Irtisanomisajalla työntekijä on oikeutettu niin sanottuun työllistymisvapaaseen, jota saa enintään viisi työpäivää (työsopimuslaki 7. luku 12§). Työllistymisvapaata voi käyttää muun muassa TE-toimistossa käyntiin, työnhakuun tai työhaastatteluihin.

Työllistymisvapaan käyttämisestä ilmoitetaan työnantajalle etukäteen ja ajan voi käyttää tunteina tai kokonaisina päivinä. Työnantajalle tulee kertoa, jos menee esimerkiksi työhaastatteluun. Sitä ei tarvitse kertoa, mihin haastatteluun on menossa.

Kun työsuhde päättyy, työnantaja maksaa pois rahana kaikki työntekijän saatavat.

Saatavia ovat esimerkiksi pitämättömät lomat. Jos työpaikkaa ei löydy, ilmoittaudu työnhakijaksi viimeistään ensimmäisen työttömyyspäivänä. Se käy osoitteessa asiointi.mol.fi. Voit myös ilmoittautua etukäteen, kun tiedät työsuhteen päättymispäivän.

Kun työnantaja irtisanoo taloudellisin ja tuotannollisin perustein, ei työttömyysturvaan tule karenssia. Työttömyysturvaan tulee kuitenkin 7 päivän omavastuuaika.

Jos työssäoloehtosi on täynnä (28 viikkoa töissä ja liiton / työttömyyskassan jäsen), ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan maksaa Talentian työttömyyskassa Erko. Jos työssäoloehto ei ole täynnä, saat työttömyyspäivärahaa Kelalta.

Erkon verkkosivuilla erko.fi on muun muassa työttömyyspäivärahan määrään laskuri ja taulukko. Muista pyytää työtodistus, sillä sen saaminen voi olla vaikeaa, kun yrityksen toiminta lakkaa.

Tiia Oksanen
Alueasiamies
Ammattijärjestö Talentia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *