Korona-ajan kotihoitoa

Monelle asiakkaalle käynti päiväkeskuksessa on ollut viikon ainoa kerta, jolloin pääsee ulos neljän seinän sisältä, sanoo Soili Vesa. Kuva: Laura Vesa

Soili Vesa työskentelee asiakasohjaajana Tampereen kaupungin kotihoidossa, jossa kaikki asiakkaan tarvitsemat palvelut pyritään hoitamaan koronankin oloissa mahdollisimman normaalisti.

Rajoituksista huolimatta kotihoidon palvelut kuten kauppa‑, ateria‑, siivous- ja turvapalvelut toimivat. Vain päiväkeskukset ovat kiinni.

− Se on harmi. Monelle asiakkaalle käynti päiväkeskuksessa on ollut viikon ainoa kerta, jolloin pääsee ulos neljän seinän sisältä. Erityisesti omaishoitajille omaisen käynti päiväkeskuksessa on tarjonnut tärkeän henkireiän ja mahdollisuuden hoitaa omia asioita, sanoo Soili Vesa.

Auttaako kuvapuhelinyhteys yksinäisyyteen?

Yli 70-vuotiaiden liikkumisrajoitusten vuoksi kauppapalvelua ja muuta asiointipalvelua tarvitaan nyt enemmän. Niihin on saatu apua yksityisiltä tahoilta, ja useat kaupat ovat varanneet riskiryhmille oman ostosajan. Osa laboratorioista on suljettu, joten joskus joudutaan pyytämään laboratorionhoitaja kotikäynnille, jos asiakas ei pysty lähtemään kauempana sijaitsevaan laboratorioon. Kotihoidon työmäärää lisää myös se, että monien asiakkaiden omaiset ovat ennen koronaa hoitaneet joitakin asioita, mutta joutuvat nyt välttämään fyysisiä kontakteja.

Ikäihmisten suurin ongelma on yksinäisyys. Sitä helpottaisi ainakin vähän kuvapuhelinyhteys, jota monella ei kuitenkaan ole. Osalle kotihoidon asiakkaista osa käynneistä voidaan korvata etäyhteytenä kuvapuhelimen avulla. Näille asiakkaille voidaan järjestää kuvayhteys myös omaisten kanssa normaalikäyntien yhteydessä, mutta kotihoidon käyntikertoja ei ole juurikaan voitu lisätä rajallisten resurssien vuoksi.

− Olemme kuitenkin saaneet pienimuotoista lisäapua kaupungin työntekijöiltä, joita on siirretty toisiin tehtäviin koronan vuoksi kiinni olevista kaupungin palveluista, kuten päiväkeskuksista.

Kartoituskäyntejä tehdään tarpeen mukaan

Asiakasohjaajat tapaavat asiakkaan ensin hoitosuhteen alkaessa, hoitoneuvottelussa tai kartoituskäynnillä. Fyysisissä tapaamisissa erityisesti yli 70-vuotiaiden ja muihin riskiryhmiin kuuluvien asiakkaiden kanssa Soili Vesa käyttää ammattikäyttöön tarkoitettua hengityssuojainta, joita alkuhankaluuksien jälkeen on nyt riittävästi saatavana. Kartoituskäynnillä keskustellaan palvelutarpeesta ja asiakkaan valmiudesta ottaa vastaan palveluita. Kaikki kotihoidon palveluthan ovat sataprosenttisen vapaaehtoisia. Asiakkaalle kootaan yksilöllinen palvelupaketti, jossa yhdistellään eri tahojen ja kaupungin tukemia palveluja hänen tarpeidensa mukaisesti.

Kartoituskäyntejä tehdään alkutapaamisen jälkeen aina tilanteen ja tarpeen mukaan.

− Mutta perustyöhöni kuuluvat sairaalasta kotiutettavien hoitoneuvottelut joudutaan nyt käymään puhelimitse.

Myös joitakin asiakkaiden luokse tehtäviä kartoituskäyntejä on jäänyt pois, koska jotkut asiakkaat haluavat minimoida fyysiset kontaktit.

− Puhelimessa täytyy huomata kysyä asiakkaalta sellaisia asioita, joita kotikäynnillä voi havainnoida omin silmin, kuten kuinka asiakas pääsee tuolista ylös tai pääseekö hän avaamaan oven.

Etätyötä kannattaa tehdä normaalioloissakin

Koronarajoitusten vuoksi asiakasohjaajille on annettu vahva suositus etätyöhön. Soili Vesan mielestä siitä on itänyt joitakin hyödyllisiäkin työtapoja, joita hyvin voisi jatkaa myös normaalioloissa.

− Hyvien tietoliikenneyhteyksiemme ansiosta etätyö on saatu varsin hyvin pelaamaan esimerkiksi asiakasohjauksessa, joten uskon, että digitaalinen kontakti jää käytäntöön vastaisuudessakin.

Etätyön ansiosta työhön on tullut Vesan mielestä myös enemmän levollisuutta kuin työskenneltäessä useamman hengen yhteisessä työhuoneessa.

Kotihoidossa jo pidemmän aikaa käytössä ollut lääkkeiden koneellinen annosjakelu on korona-aikaan saanut ympäri kaupunkia lisää käyttäjiä. Säästetään merkittävästi työaikaa, kun työntekijän ei tarvitse osallistua lääkehuoltoon.

− Voi olla, että myös koneellinen annostus jää käyttöön laajemmin kuin ennen koronaa, Soili Vesa ounastelee.

Iita Kettunen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *