Sosionomista sosiaalityöntekijäksi
Ylempi AMK ei ole ainoa sosionomien jatkokoulutusväylä. Heille on tarjolla kolme polkua pätevöityä sosiaalityöntekijäksi. Suorin … Lue lisää
Työsuhteen voi purkaa koeaikana ilman irtisanomisaikaa, jos asiasta on sovittu työsopimuksessa. Koeaikapurku eroaa irtisanomisesta siten, että työsuhde päättyy heti purkamispäivänä, kun taas irtisanomisessa työsuhde päättyy irtisanomisajan päättymisen jälkeen.
Talentian sopimusasiantuntija Susanna Pelander kertoo tapauksesta missä varhaiskasvatuksen opettajana yksityisessä päiväkodissa aloittanut Talentian jäsen sairastui koeaikana ja joutui jäämään sairauslomalle. Työnantaja ilmoitti työntekijälle sairausloman aikana, että hänen työsuhteensa oli päätetty purkaa.
– Koeajan purku tehtiin näkemyksemme mukaan syrjivillä perusteilla, joten vaadimme korvauksia. Vajaan puolen vuoden neuvotteluiden jälkeen pääsimme lopulta tulokseen. Työnantaja maksoi jäsenellemme noin 4 500 euroa korvausta.
Työntekijältä ei koeaikapurkuun vaadita varsinaista syytä, mutta työnantajan pitää aina antaa koeaikapurkuun asiallinen ja painava syy. Hyväksyttäviä perusteita ovat muun muassa työn suorittamiseen liittyvä puutteellisuus, luvattomat poissaolot ja yhteistyökyvyttömyys tai sopeutumattomuus työyhteisöön.
Työntekijää ei saa irtisanoa koeajalla syrjivillä tai muilla epäasiallisilla perusteilla. Esimerkiksi raskaus, ikä, terveydentila ja sukupuolinen suuntautuneisuus eivät saa johtaa koeaikapurkuun.
– Työsopimuslaki on kuitenkin varsin väljä asian suhteen. Työnantajan on helppo irtisanoa työntekijä koeaikana, ja tätä mahdollisuutta näytetään myös käytettävän herkästi, Pelander sanoo.
Talentiaan tulee viikoittain useita yhteydenottoja jäseniltä, joiden työsuhde on purettu koeajalla. Yhteydenotot aiheesta ovat lisääntyneet vuosi vuodelta. Jäsenet ovat järkyttyneitä ja itkuisiakin, kun he kääntyvät Talentian puoleen. Moni saattaa ajatella saaneensa potkut siksi, että on huono työntekijä.
– Usein jäsenen kanssa jutellessa tulee tunne, että todellinen syy koeaikapurkuun on ollut se, että hän on nostanut esiin työpaikan epäkohtia tai halunnut tehdä työpaikalla uudistuksia, Pelander sanoo.
Koska työsuhteen päättäminen koeajalla on suhteellisen helppoa, ovat asiaan liittyvät tapaukset vaikeita ammattijärjestölle. Usein Talentian asiantuntijat joutuvat tuottamaan jäsenelle pettymyksen.
– Kahdeksan vuoden aikana minulla on ollut kolme koeaikapurkutapausta, joita pystyin viemään eteenpäin. Yksi niistä päättyi tappioon ja kaksi voittoon. Jutuista yksikään ei päätynyt oikeuteen asti, Pelander kertoo.
Oikeudenkäynti on aina riski: työntekijä voi voittaa tai hävitä. Vaikka työntekijä voittaisikin, ovat tuomioistuimen määräämät korvaukset yleensä varsin pieniä.
Pelander kannustaa kuitenkin ottamaan yhteyttä Talentiaan, jos kokee, että koeaikapurku on tehty epäasiallisin perustein. Tätä ennen työnantajaa kannattaa pyytää kertomaan, mistä koeaikapurku johtuu.
– Koeaikapurut ovat aina vaikeita, mutta toisinaan niissä onnistutaan. Tämän varhaiskasvatuksen opettajana työskentelevän jäsenemme osalta pystyimme selkeästi osoittamaan, että irtisanomisen syynä oli syrjintä, Pelander sanoo.
Jäsenelle asian selvittäminen maksoi vain Talentian jäsenyyden hinnan verran. Työnantajalle sen sijaan koeaikapurku tuli kalliiksi, sillä korvausten lisäksi maksettavaksi tulivat mittavat asianajokulut.
Johanna Meriläinen