Kipinää hyvinvointiin

Lastensuojelun alalla työskentelevien ammattilaisten käyttöön on kehitetty työkalu, jolla voi arvioida omaa työhyvinvointia ja sen muutoksia.

Viiden maan yhteiseen IDEA-hankkeeseen (Improving Decisions through Empowerment and Advocacy) osallistui Suomen lisäksi Viro, Ruotsi, Irlanti ja Unkari. Hankkeen ytimenä oli monitieteinen koulutuskokonaisuus lapsen oikeuksista ja asemasta häntä koskevassa päätöksenteossa. Tampereen yliopiston sosiaalioikeuden apulaisprofessori Laura Kalliomaa-Puha kertoo, että koulutukseen osallistui 50 eri alojen ammattilaista, jotka työnsä puolesta joutuvat osallistumaan lasten huostaanottoon, kuten sosiaalityöntekijät, hallintotuomioistuinten tuomarit ja asiantuntijajäsenet, asianajajat ja lastensuojelun edunvalvojat.

− Tutkimme lisäksi, millaista koulutustarvetta alalla on ja sitä varten olimme yhteydessä myös ammattijärjestö Talentiaan tavoittaaksemme sosiaalityöntekijöitä.

Koulutuskokonaisuus käsitti muun muassa kehityspsykologiaa ja ohjausta lasten kanssa kommunikointiin, jotta heidän osallisuutensa omien asioidensa käsittelyyn toteutuisi.

Kalliomaa-Puhan mielestä oli mielenkiintoista, että monilla ammattiryhmillä, joilla kullakin on oma roolinsa lasten huostaanotossa, oli virheellisiä oletuksia joidenkin muiden ammattiryhmien roolista.

− Paras anti osallistujien mielestä olikin se, että sai tutustua muiden työhön.

EU-komission rahoittama hanke päättyi keväällä 2019, mutta sen sivutuotteena syntyi työkalu työhyvinvoinnin arviointiin.

SPARK-työkalu

Koulutuksen aikana irlantilainen sosiaalityön tutkija Kenneth Burns pani merkille, että varsinkaan juristeilla ei ole keinoja pitää huolta omasta jaksamisestaan, vaikka he joutuvat huostaanottoa koskevissa asioissa kohtaamaan hyvinkin raskaita asioita.

− Sosiaalityöntekijöillähän on jo koulutuksensa ansiosta paremmat valmiudet oman jaksamisensa reflektointiin ja resilienssinsä vahvistamiseen, mutta juristeilla ei ole siihen mitään työkaluja, Laura Kalliomaa-Puha huomauttaa.

Burns kehitti projektin aikana työryhmänsä kanssa työhyvinvointia reflektoivan SPARK-arviointityökalun, joka on tarkoitettu lastensuojelussa työskentelevien ammattilaisten käyttöön, mutta se toimii yhtä hyvin myös muilla aloilla.

SPARK on kymmeneen sektoriin jaettu ympyrä, joista kukin sisältää jonkin työhyvinvointiin vaikuttavan osa-alueen, kuten esimerkiksi työolosuhteet, unen laatu tai henkisyys.

Kutakin osa-aluetta arvioidaan asteikolla yhdestä kymmeneen. Lisäksi annetaan muutama vinkki, mitä voi tehdä tilanteensa parantamiseksi.

− Kun tekee arvion säännöllisin väliajoin, voi seurata, mihin suuntaan oma työhyvinvointi kehittyy.

Laura Kalliomaa-Puha suosittelee tutustumaan SPARK-työkaluun vaikkapa työpaikan tiimipalaverissa, jolloin eri osa-alueet voidaan käydä läpi yksityiskohtaisemmin, jonka jälkeen jokainen voisi täyttää oman ympyränsä henkilökohtaisesti.

− Vinkkejä ja apua SPARKin käyttöön saa IDEA-hankkeen sivuilla olevasta englanninkielisestä videosta.

SPARK muistuttaa myös siitä, että työntekijät voivat huolehtia hyvinvoinnistaan vain tiettyyn rajaan asti, sillä työnantajan vastuulla on varmistaa työntekijöille riittävät resurssit ja sopiva työympäristö.

SPARK-työkalu löytyy suomen kielellä internetistä osoitteesta ideachildrights.ucc.ie/resources/Finish/SPARK—Finnish.pdf.

Iita Kettunen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *