Kiky: työaika, lomaraha ja työaikapankit

Kilpailukykysopimuksella haluttiin edistää myös paikallista sopimista. Yksi paikallisesti sovittava asia on työaikapankit. Työaikapankkijärjestelmä on ollut käytössä jo aiemmin, mutta esimerkiksi kunnissa tai kuntayhtymistä on puuttunut yhteinen ohjeistus työaikapankkien käytöstä.

Helmikuun alussa yksityisen ja julkisen sektorin työpaikoilla tulivat sovellettaviksi uudet virka- ja työehtosopimukset.

Uuden sopimuskauden (1.2.2017−31.1.2018) alusta voimaan tulleet muutokset perustuvat työmarkkinakeskusjärjestöjen sopimaan kilpailukykysopimukseen. Kilpailukykysopimus sisälsi myös työehtoasioita, jotka koskivat työajan pidentämistä ilman palkankorotusta, julkisen sektorin lomarahan määräaikaista vähentämistä ja työaikapankkijärjestelmää.

Kilpailukykysopimuksessa sovittu työajan pidennys 24 tunnilla vuodessa toteutettiin eri sopimusalojen virka- ja työehtosopimuksissa pääsääntöisesti niin, että keskimääräinen viikoittainen työaika pitenee 30 minuutilla. Myös arkipyhäviikon työaika ja vuorokautisen ylityönkynnys sekä arkipyhäviikon työaikaa nostettiin 6 minuutilla. Työajan pidennys on voimassa toistaiseksi.

Kunnallisen virka- ja työehtosopimuksen soveltamisohjeet lähtevät siitä, että viikkotyöajan pidentyminen tulee pääsääntöisesti suunnitella tehtäväksi yhtenä päivänä. Se on mahdollista toteuttaa näin myös yksityisellä sektorilla.

Lomarahan leikkaus ei koske yksityistä sektoria.

Kunta- ja valtiosektorilla sovittiin lomarahan määrän alentamisesta 30 prosentilla. Alentaminen koskee vuosina 2017−2019 päättyvien lomanmääräytymisvuosien aikana ansaittuja lomarahoja. Siksi esimerkiksi aikajaksolla 1.4.2016−31.3.2017 ansaitun vuosiloman lomapalkan perusteella maksettavan lomarahan taso alenee 30 prosentilla.

Harkitaanko teillä työaikapankkia?

Kilpailukykysopimuksella haluttiin edistää myös paikallista sopimista. Yksi paikallisesti sovittava asia on työaikapankit. Työaikapankkijärjestelmä on ollut käytössä jo aiemmin, mutta esimerkiksi kunnissa tai kuntayhtymistä on puuttunut yhteinen ohjeistus työaikapankkien käytöstä.

Nyt tällainen ohjeistus on annettu, jotta työaikapankkien käyttö laajenisi. Työaikapankkijärjestelmän käyttöönotto edellyttää työnantajan ja luottamusmiehen välistä paikallista sopimista.

Työaikapankkiin säästetään muutoin rahana korvattavat työaikakorvaukset vapaa-aikana korvattaviksi.

Työaikapankilla tarkoitetaan erilaisten, muutoin rahana maksettavien työaikakorvausten ”säästämistä” niin, että rahallisen korvauksen sijasta lisätyö, ylityö yms. korvaukset korvataan vastaavana vapaa-aikakorvauksina.

Liukuvan työajan puitteissa syntyneet mahdolliset niin sanotut plussaldotunnit on syytä pitää erillään työaikapankista. Plussaldotunteja ei ole tarkoitettu rahana korvattaviksi, vaan säännöllistä työaikaa pidemmistä työpäivistä syntyneitä plussaldotunteja työntekijä voi käyttää tekemällä normaalia lyhemmän työpäivän työpaikalla noudatettavien liukumarajojen puitteissa. Samoin vuosiloman säästösopimukset ovat eri asia kuin työaikapankkisopimukset.

Työaikapankkeja ei ole pakko ottaa käyttöön työpaikoilla. Jokainen voi myös omalta kohdaltaan itse päättää liittyykö työaikapankkiin vai ei. Liittyminen ja eroaminen tehdään kirjallisesti. Jos työaikapankkiin ei liity, korvaukset maksetaan entiseen tapaan sopimusten mukaan.

Talentia neuvoo luottamusmiehiä ja jäseniä

Eri alojen virka- ja työehtosopimuksissa sovitut työaikapankkijärjestelmät poikkeavat toisistaan muun muassa siinä, mitä työaikakorvauksia voidaan sopia säästettäväksi työaikapankkiin, ketkä voivat liittyä työaikapankkiin, mitä työaikapankkiin voidaan säästää ja säästämisen enimmäispituudet tai mitä tapahtuu työsuhteen päättyessä työaikapankin säästöille.

Siksi paikalliset työaikapankkeja koskevat sopimukset on hyvä sopia tarkasti yksityiskohdista ja tiedottaa niistä henkilöstölle, jotta erimielisyyksiltä vältytään. Talentia kouluttaa ja ohjeistaa eri sopimusalojen luottamusmiehiään paikallisia neuvotteluja varten. Myös kaikki jäsenet saavat neuvoja asiassa oman alueensa Talentian alueasiamieheltä tai Talentian työsuhdeneuvonnasta.

Helena Jaakkola

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *