Jaksotyön pelisäännöt hakusessa

Talentia neuvotteli sosionomille puuttuvat ylityökorvaukset

Talentia neuvotteli satakuntalaisessa yksityisessä lastensuojelulaitoksessa työskennelleelle sosionomille ylityökorvaukset, jotka työnantaja oli jättänyt maksamatta koeaikapurun jälkeen.

Käytössä oli jaksotyöaika pitkällä tasoittumisjaksolla. Normaalisti jaksotyöajan tasoittumisjakso on 2–6 viikkoa, ja jakson aikana kertyvän työajan on tasoituttava keskimääräisesti viikoittaiseen enimmäistyöaikaan, eli esimerkiksi 38 tuntiin ja 20 minuuttiin.

Tasoittumisjakson avulla työnantaja saa joustoa vuorotyön suunnitteluun.

– Paikallisella sopimuksella tasoittumisjaksoa voi pidentää lähes vuoden mittaiseksi. Sekä työnantajan että työntekijän tulee hyväksyä ja allekirjoittaa paikallinen sopimus, juttua käsitellyt Talentian sopimusasiantuntija Susanna Pelander kertoo.

Tapauksessa tasoittumisjakson pituus oli sovittu paikallisesti tavanomaista pidemmäksi, joten ylitöitä pääsi kertymään runsaasti.

Jäsenen työsuhde kuitenkin päättyi koeaikapurkuun. Tuolloin tasoittumisjaksoa oli vielä jäljellä, ja työntekijälle oli kertynyt ylityötunteja. Tilannetta kutsutaan keskeytyneeksi jaksoksi.

– Työnantajan tulkinnan mukaan ylityöt olisi laitettu maksuun tunti tunnilta. Onneksi jäsen oli tilanteessa tarkkana ja otti yhteyttä Talentiaan, Pelander sanoo.

Asia eteni käräjäoikeuteen

Työaikalain 22 §:n säännöksen mukaan jaksotyöajan tasoittumisjakson katketessa ylimääräiset tehdyt työtunnit tulee maksaa työntekijälle ylityökorvauksineen. Sovellettavassa yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksessa ei ole tästä poikkeavia määräyksiä. Säännös koskee ainoastaan jaksotyöaikamuotoa.

Jäsen sai jutussa noin 400 euron arvosta ylityökorvauksia.

Vipuvoimana jutussa toimi vuonna 2019 annettu Pohjanmaan käräjäoikeuden päätös, joka koski hyvin samankaltaista tilannetta. Tapauksessa sosionomin työsuhde irtisanottiin päättymään kesken pitkän tasoittumisjakson, ja ylityökorvauksia jäi maksamatta päälle 300 euroa.

Neuvotteluita työnantajan ja myöhemmin työnantajaliiton kanssa kävi Talentian neuvottelujohtaja Tuomas Hyytinen. Asia eteni käräjäoikeuteen, ja lopulta jäsen sai korvauksensa sen päätöksellä.

Huono diili työntekijälle

Kyseinen tapaus toimii jatkossakin hyvänä perusteluna samankaltaisissa tapauksissa, joissa työsuhde päättyy jaksotyöaikamuodossa kesken pitkän tasoittumisjakson ja ylityökorvauksia jää maksamatta.

– Lainvoimainen tuomioistuimen päätös on voimakkain argumentti, mikä meillä tällä alalla on, Susanna Pelander sanoo.

Työntekijän kannattaa olla valppaana aina kun työsopimus päättyy kesken jaksotyön tasoittumisjakson.

Pelander muistuttaa, että pitkä tasoittumisjakso on ylipäätään lähes aina huono diili työntekijälle.

Paikalliseen sopimukseen suostuminen voi johtaa huomattavien ylityökorvausten menetykseen sekä työn kuormittavuuden lisääntymiseen.

– Kannattaa miettiä, onko valmis vaihtamaan ylityökorvaukset sellaiseen vapaaseen, jonka työnantaja sijoittaa itselleen suotuisimmalla tavalla, Pelander sanoo.

Ella Rantanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *