Sosionomista sosiaalityöntekijäksi
Ylempi AMK ei ole ainoa sosionomien jatkokoulutusväylä. Heille on tarjolla kolme polkua pätevöityä sosiaalityöntekijäksi. Suorin … Lue lisää
Ota heti yhteyttä työnantajaasi, jos palkkaa ei näy tililläsi palkkapäivänä tai huomaat palkassa virheitä. Jos asia ei korjaannu, käänny työpaikkasi luottamusmiehen puoleen, tai kysy neuvoa Talentiasta.
– Laki velvoittaa työnantajan huolehtimaan siitä, että palkka maksetaan oikein ja työntekijä saa sen palkanmaksupäivänä. Palkkapäivän osuessa viikonlopulle tai arkipyhälle on palkka maksettava edellisenä arkipäivänä, sanoo Talentian neuvottelupäällikkö Tuomas Hyytinen.
Työnantajan pitää antaa työntekijälle palkkalaskelma aina palkanmaksun yhteydessä. Työntekijän velvollisuus on tarkistaa palkkalaskelma.
Laskelmaan on kirjattu peruspalkka tai tehtäväkohtainen palkka, maksetut korvaukset sekä palkasta perityt työnantajamaksut.
Tarkista, että palkan lisäksi mahdolliset ylityökorvaukset, ilta- ja viikonloppulisät on maksettu oikein. Laskelmassa pitää näkyä myös työnantajan palkasta pidättämät eläkevakuutusmaksut.
– Kannattaa ottaa tavaksi tarkistaa laskelma huolellisesti heti, eikä lykätä asiaa tuonnemmaksi. Väärin maksetuista palkoista voi ajan saatossa kasvaa suuri summa. Oikein maksettu palkka vaikuttaa myös eläkkeeseen ja ansiosidonnaiseen päivärahaan.
Jos työnantaja maksaa erehdyksessä liian paljon palkkaa, on työnantajalla oikeus periä liikaa maksettu palkka takaisin.
Voimassa olevan työsuhteen aikana palkkasaatavat vanhentuvat viidessä vuodessa, joten palkkalaskelmia ei kannata heittää roskiin.
Työntekijän velvollisuus on tarkistaa palkkalaskelma.
Työnantajan on korjattava palkkaan jäänyt virhe heti asian käytyä ilmi. Käytännössä korjaus näkyy usein vasta seuraavassa palkassa. Työntekijä voi vaatia korkolain mukaista viivästyskorkoa, jos palkanmaksu viivästyy.
– Myöhässä tullut tai maksamatta jäänyt palkka saattaa ajaa työntekijän hankalaan tilanteeseen. Esimerkiksi vuokra tai muut maksut voivat jäädä hoitamatta ajallaan, jolloin syntyy viivästyskorkoa. Työnantajalla on korvausvastuu tällaisissa tapauksissa, Hyytinen sanoo.
Hyytinen kuitenkin muistuttaa, että vaikka palkka edelleen viivästyisi, työntekijän on mentävä töihin.
– Jäsenen kannattaa ottaa yhteyttä Talentiaan, jos palkkaa ei kuulu. Yhdessä voimme arvioida tilanteen ja päättää jatkotoimenpiteistä.
Työntekijä voi hakea palkkasaatavia ELY-keskukselta, jos työnantaja on konkurssissa tai muuten maksukyvytön.
Palkkaturvahakemus pitää tehdä kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun palkka on erääntynyt.
Palkkaturvana voidaan maksaa kaikki sellaiset työsuhteesta johtuvat saatavat, jotka työnantaja olisi velvollinen työntekijälleen maksamaan. Palkkaturvana voidaan palkan lisäksi maksaa esimerkiksi lomakorvauksia, kilometrikorvauksia ja päivärahoja.
Yksi työntekijä voi saada palkkaturvaa enintään 15 200 euroa. Se maksetaan pankkitilille viikon kuluessa päätöksen antamisesta.
Työnantajan on maksettava lopputili työntekijän viimeisenä työpäivänä, ellei muuta ole sovittu.
– Jos loppupalkka viivästyy, on työnantaja velvollinen maksamaan odotusajalta täyden palkan viivästyskorkoineen. Palkkaa voi saada kuitenkin enintään kuudelta päivältä. Loppupalkassa pitää maksaa myös pitämättä jääneistä lomapäivistä korvaus sekä lomaraha.
Johanna Merilä