Sosionomista sosiaalityöntekijäksi
Ylempi AMK ei ole ainoa sosionomien jatkokoulutusväylä. Heille on tarjolla kolme polkua pätevöityä sosiaalityöntekijäksi. Suorin … Lue lisää
Pitkin kevättä olen kuullut hurjia tarinoita sosiaalihuollon ja varhaiskasvatuksen tilasta Suomessa. Monin paikoin laissa asetettu lastensuojelun mitoitus tuntuu jääneen suositukseksi, vammaispalveluissa ei pystytä myöntämään palveluita, laitoksissa kukaan ei ehdi etsiä kevätauringon villiinnyttämiä hatkalaisia ja varhaiskasvatuksessa on pakko laittaa kesken päivää lapsia kotiin, koska henkilökunta ei riitä.
Tuntuu kuin koko palvelujärjestelmä olisi rikki. Ainahan se toki vähän on rikki ollut, mutta nyt se vaikuttaa olevan suorastaan umpiresu.
Oulussa työntekijät ryhtyivät toimeen ja tekivät kriisiytyneestä lastensuojelusta epäkohtailmoituksen aluehallintovirastoon. Nyt kaupunkia uhkaa sakko, jos hommaa ei laiteta kuntoon. Upeaa työtä siellä Oulussa, juuri noin pitää toimia!
Työnantajan mielestä pääsyyllinen kaikkiin ongelmiin löytyy luonnollisesti työntekijöistä. Tai oikeastaan siitä, että heitä on liian vähän. Onhan sentään tarjolla tärkeää työtä, tosin tonnia liian pienellä palkalla, mutta ei puhuta nyt siitä. Eikä ainakaan muistella, että rekisterissäkin heitä on yli tarpeen.
Toinen tärkeä syyllinen lymyää asiakkaissa. Heitä kun tuppaa olemaan liikaa ja määrä kasvaa koko ajan.
Minkä sille tekee, etteivät työntekijämme ehdi auttaa, kun on liikaa asiakkaita? Kokeillaan jonojärjestelmää. Niinhän se poliisikin tekee. Ehkä osa ei lopulta edes tarvitse apua.
Samaan aikaan kentällä kovimmilla on työntekijä. Sanomassa eioota ja katsomassa, kun lapset, vanhukset, vammaiset ja muut apua tarvitsevat voivat pahoin. Ja vähitellen vielä huonommin.
Sinä siellä, joka luet tämän! Muutos on käsissäsi ja on aika toimia.
Ilmoitusvelvollisuus ei ole pelkkä oikeus. Se on velvollisuus, jota sosiaalihuollon ammattihenkilön tulee noudattaa. Niin sosiaalihuollossa kuin varhaiskasvatuksessakin.
Jos siis havaitset työssäsi asiakasta koskevan epäkohdan, älä vaikene, vaan tee, kuten omavalvontasuunnitelmassa neuvotaan. Tarvittaessa olet velvollinen tekemään ilmoituksen aluehallintovirastoon asti.
Rohkeutta sinne työpaikoille! Olette asiakkaan asialla, mutta samalla suojaatte myös omaa työhyvinvointianne ja ammattioikeuksianne.
Kaisa Yliruokanen