Ikääntyvä väestö on kaikkien asia

Tuija Koivisto työskentelee muutosagenttina ja kehittää tulevaisuuden vanhustyötä Keski-Suomessa. Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

I&O‑muutosagentti Tuija Koivisto pohtii työkseen, miten väestön ikääntymisestä selvitään.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko sanoi kerran osuvasti, ettei ikääntyvä väestö ja heidän palvelutarpeensa ole vain sote-asia. Allekirjoitan tämän, sanoo Tuija Koivisto.

Ei ole olennaista puhua vain ikääntyvien määrästä ja sote-menoista, hän sanoo.

– Sen sijaan pitäisi pohtia sitä, millaisessa henkisessä sekä fyysisessä kunnossa väestö vanhenee ja miten ihmisille turvataan mahdollisimman terve ja toimintakykyinen ikääntyminen.

Hyvä ikääntyminen on kolmen kauppa

Meidän jokaisen pitää varautua ajoissa vanhuuteen huolehtimalla vaikkapa riittävästä liikunnasta ja terveellisestä ruokavaliosta, joilla hoivataan aivoterveyttä tai miettimällä ajoissa asumisen ja arjen asioinnin ratkaisuja.

– Sosiaali- ja terveyspalveluilla on oma roolinsa, jotta tarjolla on oikea-aikaisia ja riittäviä palveluita. On ongelmallista, että esimerkiksi lonkkaleikkauspotilaiden kuntoutus ontuu ja puutteiden vuoksi ikääntyvän toimintakyky romahtaa ennen aikojaan, sanoo Koivisto.

Kolmanneksi pitää muistaa se, että soten ja maakuntien jälkeenkin kunnille jää tärkeä rooli senioriasumisen vaihtoehtojen kehittäjänä sekä kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistäjänä, jolloin huolehditaan muun muassa kulttuuri- ja liikuntapalveluista.

Kärkihankkeessa

Tuija Koivisto on työskennellyt ikääntyvien palveluita koskevien aiheiden parissa nyt parin vuoden ajan, kun hän on toiminut I&O‑muutosagenttina Keski-Suomen alueella. I&O on yksi hallituksen kärkihankkeista. Siinä kehitetään iäkkäiden sekä omais- ja perhehoitajien palveluita nykyistä yhdenvertaisemmiksi ja paremmin koordinoiduiksi.

– Toki ikääntyvien asiat ovat olleet lähes aina työkenttääni, sillä olen pitkän linjan vanhustyön ammattilainen ja tulin alalle jo 1980-luvun puolivälissä.

I&O‑muutosagentteja on 19 eri puolilla Suomea 18 maakunnassa. Koivisto on kiertänyt paljon Keski-Suomea, tavannut ja kuunnellut järjestöjen ja vanhusneuvostojen edustajia, poliittisia päättäjiä sekä vanhuspalvelujen henkilöstöä, asiakkaita ja omaisia.

– On tärkeää tuntea hyvin oman maakunnan ja erityisesti ikäihmisten palvelujen kokonaisuus ja sen toimijat, jotta sotessa voidaan sovittaa yhteen ja rakentaa tasavertaisia iäkkäiden palvelukokonaisuuksia.

Eri maakunnissa on ollut myös osahankkeita, kuten Keski-Suomessa Kukoistava kotihoito ‑osahanke.

– Meillä Keski-Suomen 23 kunnassa ja 18 kotihoidon yksikössä palvelut on järjestetty hyvin eri tavoin. Vaihtelua on jo siinä, millä kriteereillä palvelua myönnetään tai millainen on henkilöstön osaaminen.

Nyt Keski-Suomeen rakennetaan yhtenäinen ja tasapuolinen kotihoitokokonaisuus, jotta ikäihmiset voivat asua turvallisesti ja arvokkaasti kotona, henkilöstö voi hyvin ja kustannusten kasvuakin hillitään.

– Tällä hetkellä työssämme eletään odottavissa tunnelmissa. Tulevatko sote ja maakunnat vai eivät? Hankkeemmekin on päättymässä, sillä edessä on eduskuntavaalit ensi keväänä.

Ajattelen, että työmme ei mene hukkaan

Ikäihmisten palvelukokonaisuuksia on kehitettävä, muutoin tilanne käy kestämättömäksi, sanoo Tuija Koivisto. Ikääntyvien määrä kasvaa vielä seuraavat kaksikymmentä vuotta, ja huoltosuhteen muutos on tosiasia.

– Olemme I&O‑hankkeessa valmistautuneet soteen, mutta pitkäkestoista työtä on tehty juurruttamalla vanhuspalvelulain ja omaishoidon tuesta annetun lain velvoitteita kuntiin. Olemme myös vieneet eteenpäin hyvän ikääntymisen laatusuosituksia.

– Muutosagenttien verkostotapaamisissa olemme huomanneet, että maakunnissa toimivien muutosagenttien koordinoivalle työlle on paikkansa, sillä kuntakenttä on hajanainen ja kokoavaa tahoa tarvitaan.

Helena Jaakkola

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *