Sosionomista sosiaalityöntekijäksi
Ylempi AMK ei ole ainoa sosionomien jatkokoulutusväylä. Heille on tarjolla kolme polkua pätevöityä sosiaalityöntekijäksi. Suorin … Lue lisää
Paras harkkapaikka ‑kampanjassa uskotaan esimerkin voimaan. Kun opiskelijat kertovat muillekin hyvistä harjoittelukokemuksistaan, kannustetaan näin pitämään yllä sosiaalialan korkeakouluopiskelijoiden laadukasta harjoittelua ja puuttumaan epäkohtiin.
TaSOn verkkosivuilla on tarjolla sähköinen lomake, jolla voi ilmoittaa oman onnistuneen harjoittelukokemuksen Paras harkkapaikka ‑kampanjaan. Hyvistä kokemuksista kerrotaan TaSOn Facebook-sivuilla, ja marraskuussa kaikkien tänä vuonna kampanjaan osallistuneiden kesken arvotaan palkintoja.
Sosionomin (AMK) ‑tutkintoon kuuluu kolme harjoittelua. Turun ammattikorkeakoulun toisen vuoden opiskelija Jenna Simola kuittasi ensimmäisen asiakastyön harjoittelunsa lähihoitajan tutkinnollaan ja pitkällä työkokemuksellaan. Toisen 7 viikon harjoittelunsa hän suoritti Turun Kaupunkilähetyksessä. Ohjaajana toimi kaupunkilähetyksen toiminnanjohtaja. Harjoittelu painottui esimiestyöhön.
− Olin harjoitteluun todella tyytyväinen. Pääsin ainutkertaisella tavalla tutustumaan järjestön esimiestyöhön. Arvostan etenkin pitkiä ohjauskeskusteluitamme ja sitä, että työyhteisö otti minut avoimesti vastaan. Tunsin itseni tervetulleeksi.
Onnistuneessa sosiaalialan harjoittelussa kaikki voittavat.
Jenna kertoo, että opiskelijalle hyvä vastaanotto on tärkeää. Silloin voi olla rohkeasti aktiivinen, kysyä ja ihmetellä. Kolmannen 10 viikon harjoittelun Jenna suorittaa Vamos Turun yksikössä. Hän tekee Vamokselle myös opinnäytetyönsä. Opinnot on tarkoitus saada päätökseen keväällä 2018.
Hyvä harjoittelu on win−win-tilanne, missä kaikki voittavat. Opiskelijalle harjoittelu on mahdollisuus tehdä työtä ohjattuna sekä verkostoitua ja luoda yhteyksiä työelämän toimijoihin. Työpaikoille harjoittelija voi olla tuleva työntekijä, johon pääsee pitkissä harjoitteluissa jo tutustumaan.
− Hyvä harjoittelu vaatii kaikilta osapuolilta aktiivisuutta. Oma-aloitteinen harjoittelija saa jaksostaan eniten irti. On hyvä olla rohkea ja ottaa vastaan tehtäviä, vaikka tuntuisi ettei osaa. Se harjoittelussa onkin parasta, ettei tarvitse vielä osata, sanoo Jenna Simola.
Kaikki palaute on opiskelijalle tarpeellista.
− Kehut tietysti lämmittävät, mutta rakentava palaute vie eteenpäin. Silloin tietää, mihin pitää kiinnittää huomiota, sanoo Jenni Simola.
Helena Jaakkola