Hiljaisuus tuli alueille  

Pitkähiuksinen nainen kädet ristissä värikäs paitapusero päällä
Kaisa Yliruokanen on Talentian viestintäjohtaja ja Talentia-lehden päätoimittaja, joka osallistuu sosiaalialan keskusteluun myös X:ssä. Liity seuraan @yliruokanen. Kuva: Jyrki Komulainen

Haastateltavien löytäminen sosiaalialalta on entistä vaikeampaa.

Talentian viestintään tulee harva se päivä puheluita ja sähköposteja, kun toimittajat läpi Suomen etsivät sosiaalialan työntekijöitä haastateltavaksi juttuihinsa.  

Jos olet Facebookin uraverkostoissa, olet luultavasti nähnyt, miten minä ja tiimini etsimme haastateltavia medioille. Se työllistää meitä varsin paljon, mutta teemme sen mieluusti, koska meidän ja koko Talentian tavoite on lisätä suomalaisten ymmärrystä sosiaalialasta ja tehdä näkyväksi alan työtä.  

Haastateltavien löytäminen ei ole koskaan ollut helppoa, mutta viime aikoina siitä on valitettavasti tullut entistä vaikeampaa. Hankaluudet käynnistyivät syksyllä 2022, kun hyvinvointialuesiirto lähestyi. Yhä useampi kertoi, että ei nyt uskalla sanoa mitään. Kun on tämä siirto ja halu säilyttää oma työ. Että ei vaan ärsyttäisi ketään.  

Kun siirryttiin vuoteen 2023 radiohiljaisuus paheni. Oli lähes mahdotonta löytää haastateltavia, edes nimettömänä ja lähdesuojan takaa.  

Monet raportoivat täydestä kaaoksesta ja tunnelma alueilla oli paikoin epätoivoinen. Sitten aloin kuulla kertomuksia, joissa tuotiin esiin, että viestintää olisi rajoitettu.  

Vaientamisen on loputtava.

Enkä ollut ainoa, joka sen huomasi. Satakunnan Journalistit jopa antoi huonon tiedottamisen suolasalkkarin Satakunnan hyvinvointialueelle, joka yhdistyksen tietojen mukaan ohjasi toimittajien yhteydenotot pienimmissäkin asioissa viestintään ja viranhaltijat velvoitettiin hyväksyttämään kaikki sanomansa ylimmällä johdolla. 

Ilmassa läpi maan oli syvä hiljaisuus. Eikä se ole kadonnut.  

Samaan aikaan kuulen sosiaalialan ammattilaisilta palautetta siitä, että sosiaaliala ei näy mediassa ja toiveen, että Talentia voisi tehdä asialle jotakin.  

Voin vakuuttaa, että teemme hyvin paljon jo nyt, mutta valitettavan monet jutut jäävät toteutumatta, koska haastateltavia ei löydy juuri siltä osa-alueelta kuin tarvittaisiin.  

Vaikka me Talentiasta annamme tietysti mieluusti haastatteluita, on fakta, että Talentia ammattijärjestönä ei ole asiakasrajapinnalla työskentelevä sosiaalityöntekijä tai sosionomi, jonka autenttisen kokemuksen media tarvitsee objektiiviseen journalismiin.  

Toimittajat haluavat kuulla kentän ääntä ja tuoda asiakastyötä tekevien oman kokemuksen julkisuuteen.  

Ja siihen on vain kaksi keinoa: Johdossa linjataan, että vaientaminen loppuu, ja työntekijät rohkaistuvat puhumaan työstään. 

Kaisa Yliruokanen 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *