Sosionomista sosiaalityöntekijäksi
Ylempi AMK ei ole ainoa sosionomien jatkokoulutusväylä. Heille on tarjolla kolme polkua pätevöityä sosiaalityöntekijäksi. Suorin … Lue lisää
Hallituksen norminpurku alkoholipolitiikassa uhkaa hallituksen keskeisten kärkihankkeiden toteutumista. Hallitushan tavoittelee terveys- ja hyvinvointierojen vähentämistä. Se haluaa kehittää lapsi- ja perhepalveluita ehkäisevään suuntaan. Sote-ratkaisulla se aikoo taittaa kustannusten kasvuvauhdin. Mutta samaan aikaan hallitus aikoo lisätä alkoholijuomien saatavuutta, mikä puolestaan lisää terveyseroja, sote-palveluiden tarvetta ja kustannuksia.
Hallitus ei ole tullut tunnetuksi lakiesitystensä huolellisesta valmistelusta, eikä se ole välittänyt arvioida lainsäädännön yhteiskunnallisia tai lapsivaikutuksia.
Näkeehän sen jälkikäteen. Tässä lakihankkeessa hallitus on kuunnellut herkällä korvalla elinkeinoelämän ja etenkin panimoteollisuuden vaatimuksia. Suomalaisten enemmistö ei ole huomannut suurta ongelmaa alkoholin saamisessa.
Kerro kansanedustajalle, miten alkoholi näkyy työssäsi.
Lakiesityksen seurauksista ovat varoittaneet kaikki sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijatahot ja kansalaisjärjestöt. Myös ammattijärjestö Talentia on omassa lausunnossaan ilmoittanut vastustavansa vahvempien alkoholijuomien myynnin vapauttamista.
Lakiesitystä puolustavien argumentit jäävät heikolle pohjalle. Kukaan ei ole kyennyt laskemaan, miten suurta piristystä Suomen kansantaloudelle alkoholin vapauttamisesta syntyy. Alkoholihaittojen kasvusta on esitetty laskelmia, kuten 150 kuolemantapausta enemmän, sosiaali‑, terveys- ja turvallisuuspalveluiden tarve lisääntyy, sairaus- ja rokulipäivät lisääntyvät, lasten ja nuorten alkoholin saaminen helpottuu ja lastensuojelun ongelmat kasvavat. Lain kannattajat haluavat uskoa, että kaikki se, mitä tiedetään tapahtuneen ennen alkoholin saatavuuden helpotuttua, ei varmuudella tapahdu nyt.
En jaksa uskoa, että hallitus kuuntelisi lausunnonantajien varoituksia. Jos hallitus onkin kuuro, kuulevat kenties hallituspuolueiden kansanedustajat varoittavia ääniä. Ehkä tarvittavan suuruisen särön voisi saada aikaan voimakkaalla kansalaisvaikuttamisella ja lobbauksella. Olisiko jokaisen sosiaalialan ammattilaisen syytä kertoa valitsemalleen kansanedustajalle, miten alkoholi näkyy sosiaalialan työssä ja mitä seuraa, kun sitä saa helpommin ja väkevämpänä kuin ennen.
Kristiina Koskiluoma