Sosionomista sosiaalityöntekijäksi
Ylempi AMK ei ole ainoa sosionomien jatkokoulutusväylä. Heille on tarjolla kolme polkua pätevöityä sosiaalityöntekijäksi. Suorin … Lue lisää
Taustalla oli kiista palkkauksesta. Työntekijälle oli maksettu harjoittelijan palkkaa, vaikka harjoitteluajasta ei ollut sovittu työehtosopimuksen edellyttämällä tavalla.
Opiskelijalle saatetaan maksaa harjoittelijan palkkaa automaattisesti, vaikka harjoittelusta ei olisi sovittu työsopimuksessa.
– Meillä on tiedossa muitakin vastaavanlaisia tapauksia. Alan opiskelijalle saatetaan maksaa harjoittelijan palkkaa automaattisesti, vaikka harjoittelusta ei olisi sovittu työsopimuksessa ja opiskelija tekisi työpaikalla käytännössä samoja työtehtäviä kuin muut, sanoo Talentian neuvottelupäällikkö Tuomas Hyytinen.
Yksityisellä sosiaalipalvelualalla opiskelija ja työnantaja voivat sopia harjoitteluajasta, jolloin palkka on vähintään 90 prosenttia kyseisen tehtävän ohjepalkkaluokasta. Se, että työntekijä on alan opiskelija, ei kuitenkaan pelkästään oikeuta työnantajaa maksamaan hänelle harjoittelijan palkkaa.
Lisäksi se, että työsopimuksissa on sovittu taulukkopalkkaa matalammasta palkasta, ei yksinään riitä osoittamaan, että opiskelijan kanssa olisi sovittu harjoitteluajasta.
Talentian jäsen työskenteli opintojensa aikana yksityisen sosiaalipalvelualan sopimusta noudattavassa työpaikassa. Ensin hän teki työpaikkaan opintoihin kuuluvan palkattoman harjoittelun, sen jälkeen pesti jatkui määräaikaisissa työsuhteissa.
Hänelle maksettiin opiskelijan palkkana 90 prosenttia taulukkopalkasta, mistä oli kirjaus työsopimuksessa. Sopimuksen mukaan määräaikaisuuden syynä oli sijaisuus. Harjoitteluajasta ei työsopimuksessa mainittu.
Myöhemmin jäsen sai opintonsa valmiiksi, jolloin hänen palkkansa nostettiin normaalitasolle. Tehtävät jatkuivat samoina kuin aiemmissa työsuhteissa. Jäsenen ja työnantajan välille syntyi kuitenkin kiistaa työsuhteessa aiemmin maksetusta pienemmästä, opiskelijan palkasta.
Jäsen vei asian Talentian ajamana työtuomioistuimeen, joka määräsi työnantajan maksamaan Talentian jäsenelle takautuvasti maksamatta jääneet palkat.
– Työtuomioistuin katsoi, ettei harjoittelusta ollut sovittu yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen mukaisella tavalla. Se, että jäsenen työsopimuksiin oli kirjattu taulukkopalkkaa matalampi palkka, ei yksin riittänyt osoittamaan, että hänen kanssaan oli sovittu harjoitteluajasta, Hyytinen sanoo.
Työnantajan pitää aina sopia opiskelijan kanssa erikseen harjoittelusta.
Työtuomioistuin kiinnitti päätöksessään huomiota muun muassa työsopimuksen sisältöön, määräaikaisuuden perusteeseen ja työtodistuksen sisältöön. Ensimmäiseen työsopimukseen oli lisäksi kirjattu työntekijälle koeaika. Maininta harjoittelusta puuttui sekä työsopimuksesta että työtodistuksesta. Talentian jäsen teki työpaikalla samoja työtehtäviä kuin muut.
– Tapaus opettaa sen, että työnantajan pitää aina sopia opiskelijan kanssa erikseen harjoittelusta. Selvintä olisi, että tämä näkyisi työsopimuksessa, Hyytinen sanoo.
Opiskelijan kannattaa ensimmäiseksi tarkistaa oma työsopimuksensa, jos palkkaus herättää kysymyksiä. Oletko työsopimuksessa sopinut harjoitteluajasta? Alan opiskelijan kanssa voidaan sopia harjoitteluajasta, jonka kuluessa palkka on vähintään 90 prosenttia kyseisen tehtävän ohjepalkkaluokasta.
Jos harjoitteluajasta ei ole sovittu ja palkka on alempi kuin tehtävän ohjepalkkaluokan mukainen palkka, on syytä kääntyä oman esihenkilön puoleen ja kysyä perusteita alhaisemmalle palkalle.
Jos esihenkilön vastaus viittaa siihen, että alennus on tehty virheellisellä perusteella, pyydetään häntä oikaisemaan palkka oikeaksi ja annetaan perusteluksi työehtosopimuksen pykälä.
Ellei oikaisua tapahdu, kannattaa kääntyä työpaikan luottamusmiehen tai Talentian puoleen, jos työpaikalla ei ole luottamusmiestä.