
Sosionomista sosiaalityöntekijäksi
Ylempi AMK ei ole ainoa sosionomien jatkokoulutusväylä. Heille on tarjolla kolme polkua pätevöityä sosiaalityöntekijäksi. Suorin … Lue lisää
Talentia erbjuder välfärdsområdena och kommunerna placeringstips så att ingen trillar av och samhället sparar.
Det finländska samhället har varit en framgångshistoria. För hundra år sedan var vi ett fattigt och oenigt land. Men tillsammans började vi bygga upp välståndet så småningom.
Målet var att ge alla medborgare möjlighet till ett tryggt och människovärdigt liv. Målet var att få den stridiga nationen att arbeta för gemensamma mål. Socialpolitiken valdes som en väg till samhällsfred och ekonomisk tillväxt samt som en investering i en bättre framtid.
Nu är Finland en nordisk välfärdsstat och vi toppar lyckostatistiken. Vi prövas dock när befolkningen blir ojämlik och åldras samt kostnaderna för social- och hälsovården ökar.
Det krävs smarta beslut, vart vi ska styra de knappa resurserna, om vi vill hålla fast vid vår välfärdsstat.
Högutbildade inom socialbranschen, såsom socialarbetare och socionomer, arbetar i kärnan av välfärdsstaten.
De vet vilka metoder som minskar de offentliga utgifterna och ökar sysselsättningen, förtroendet och säkerheten i samhället. De vet också hur dyrt det blir att göra nedskärningar på fel ställen.
Talentia erbjuder välfärdsområdena och kommunerna placeringstips så att ingen trillar av och samhället sparar.
Högutbildade inom socialbranschen är eftertraktade på arbetsmarknaden. Lönerna släpar dock efter och arbetsförhållandena kan förbättras.
Yrkesutbildade personer inom socialbranschen ska ledas av en person med utbildning inom branschen. Detta bidrar till att förbättra tjänsternas kvalitet och genomslag samt till att öka välbefinnandet i arbetet.
Den onda spiral där bristen på arbetskraft driver anställda bort från branschen måste brytas. De högutbildade inom socialbranschen som arbetar i välfärdsområdena upplever att de kan påverka sitt eget arbete mindre än hos andra arbetsgivare. Resultatet blir att kvaliteten på tjänsterna försämras och det uppstår inga besparingar.
Håll fast vid yrkespersoner inom socialbranschen och se till att de kan utföra sitt arbete väl. Yrkeskunniga och välmående arbetstagare producerar effektiva tjänster. När tjänsterna fungerar väl är de också effektiva och medför inbesparingar.
Erbjud också arbete till pensionärer och personer vars arbetsförmåga inte är 100 procent.
Ekonomin är stram. Besparingar kan uppnås genom investeringar i sociala tjänster i rätt tid. Det är inte enbart ekonomiskt smart utan också klokt ur mänsklig synvinkel.
När människor får hjälp i tid minskar behovet av dyrare och tyngre tjänster och man slipper dyra räkningar. Samtidigt stärks grundpelaren i det finländska samhället, förtroendet.
Sociala tjänster måste systematiskt undersökas och utvecklas. Världen förändras hela tiden. Det som fungerade i går kanske inte fungerar i dag och i framtiden. För att vi ska få reda på vilka åtgärder som ökar välbefinnandet och ger besparingar måste forskningen inom branschen stödjas och yrkesutövarna ges utrymme att utveckla sitt arbete.
Syftet med social- och hälsovårdsreformen var att trygga högkvalitativa tjänster och förbättra tillgången till tjänster. Man ville avveckla hindren för samarbete mellan yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården.
Avsikten var att integrera social- och hälsovårdstjänsterna och därigenom åstadkomma smidiga tjänster – och besparingar.
Från välfärdsområdena kommer dock meddelanden om att kundorienteringen har glömts bort och att murar har byggts. Samarbetet mellan yrkesutbildade personer och informationsgången haltar, kostnaderna ökar. Socialvården har på många ställen fått en sämre ställning än hälsovården.
Ändra på detta. Gå konsekvent mot det ursprungliga målet för social- och hälsovårdsreformen och samordna social- och hälsovårdstjänsterna. Genom att göra detta förbättras tillgången till tjänster och inbesparingar uppstår samtidigt.
Grunden för ett bra liv byggs upp redan i barndomen. Småbarnspedagogiken skapar en grund för barnets lärande, välbefinnande och sociala relationer samt stöder familjernas välbefinnande.
Dessutom minskar småbarnspedagogiken de samhälleliga problemen och främjar den ekonomiska utvecklingen. Man kan alltså tala om ett ränta på ränta-fenomen!
Det finns dock problem inom småbarnspedagogiken: daghemmen är fulla, det råder brist på utbildad personal, arbetstagarna är utmattade. Så behöver det inte vara.
Ta hand om barnen och sätt småbarnspedagogiken i skick. Det lyckas om branschens attraktions- och hållkraft förbättras och multiprofessionaliteten stärks. Kompetensen hos den nya personalgruppen på daghem, socionomer inom småbarnspedagogiken, bör också utnyttjas fullt ut.
Läs mer: talentia.fi/val