Fyrkkaa ja fiilistä ‑ryhmässä mieliala kohenee ja sotkuiset raha-asiatkin selviävät

– Meidän Fyrkkaa ja fiilistä -ryhmän ohjaajien mielestä talousosaamiseen ja elämänhallintaan keskittyviä ryhmille olisi tarvetta yli 30-vuotiaillekin, kertoo Riikka Samura. Kuva: Laura Vesa

Matti ja Marja ovat hyvällä tuulella, sillä tulevaisuus alkaa näyttää valoisalta. Toisin oli vielä puoli vuotta sitten: Marjan raha-asiat olivat pahasti solmussa useamman vuoden kestäneen masennuksen vuoksi, ja Matilla taas runsas alkoholin käyttö ja pikavipit olivat ajaneet elämän muuten raiteiltaan.

Molemmat pääsivät asiakkaiksi Tampereen Sarviksen sosiaaliaseman nuorten ohjaajien tiimiin. Kun ohjaajat saivat idean käynnistää uudenlaisen nuorten Fyrkkaa ja fiilistä ‑ryhmän, jossa muiden asioiden lisäksi keskityttäisiin sotkuisten raha-asioiden ratkomiseen, Matti ja Marja houkuteltiin sinne mukaan.

Päälle parikymppinen Marja muutti Tampereelle viitisen vuotta sitten opiskelemaan. Mielenterveys alkoi reistailla jo opintojen alkuvaiheessa, ja lopulta opinnot keskeytyivät kokonaan. Marja ei jaksanut huolehtia raha-asioistaan, eikä lopulta halunnut tavata enää kavereitakaan.

− Kiinnostuin tästä ryhmästä senkin vuoksi, että tapaisin muita ihmisiä, kun olin ollut niin kauan neljän seinän sisällä.

Ryhmään uskalsi mennä, vaikka vähän alavireisenäkin, eikä aina tarvinnut osallistua keskusteluun. Pääasia oli, että tuli paikalle.

− Fiiliskierroksella oli kuitenkin kiva kertoa, jos oli itsellä hyvä fiilis.

Fyrkkaa ja fiilistä -ryhmä perustettiin, kun huomattiin, että asiakkaina olevilla nuorilla oli paljon talousongelmia.

Marja sai ryhmässä hyviä säästövinkkejä: kun tilille tulee rahaa, hän siirtää toiselle tilille rahat, jotka on varattu laskuja ja muita välttämättömiä menoja varten. Toiselle tilille hän jättää ne rahat, jotka voi käyttää sen kuukauden aikana muuhun. Ruokaostoksia varten Marja varaa tietyn määrän rahaa viikossa ja käy kerralla tekemässä viikon ostokset.

− Näin ei tule tehtyä mitään turhia ostoksia hetken mielitekoina, Marja täsmentää.

Maijan kanssa samaa ikäluokkaa oleva Matti muutti muutama vuosi sitten Tampereelle toiselta paikkakunnalta. Hän menetti ammattiautoilijakorttinsa ajaessaan eräänä aamuna krapulassa, ja siinä meni samalla työpaikkakin. Mies masentui.

Kun luottotiedot olivat alussa vielä kunnossa, oli pikavippejä helppo saada. Sitten velat alkoivatkin kasaantua ulosottoon asti.

Fyrkkaa ja fiilistä ‑ryhmässä vieraillut talous- ja velkaneuvoja kertoi, kuinka velkoja saadaan järjestettyä ja rahat riittämään.

Kerran kaikki toivat ryhmään mukanaan tiliotteensa, joista tutkittiin, mihin rahaa oikein menee.

− Minäkin kävin aina lähikaupassa ja ostelin kaikkea pientä ja turhaa. Nyt ostan kerran viikossa kerralla isomman määrän marketista, Matti kertoo.

Lätkää ja kuntosalia

Matin mieliala kohosi ryhmässä, ja sinne oli helppo tulla.

− Ohjaajat osasivat pistää meidät kaikki puhumaan ja lähtemään siihen juttuun mukaan, Matti sanoo.

Nyt Matti on pystynyt säästämään rahaa jo sen verran, että on saanut ajokorttinsa takaisin. Mies on toiveikas myös työtilanteensa suhteen. Hän aikoo vielä käydä vaadittavat kurssit ammattitutkintoa varten, jonka opinnot jäivät aikoinaan kesken.

Kavereitaan Matti ei onneksi menettänyt vaikeinakaan aikoina, vaan heidän kanssaan kokoonnutaan edelleen urheilun ja jääkiekon ääreen. Enää ei kuitenkaan käydä matseissa, joiden liput ovat liian kalliita, vaan maksetaan kimpassa netistä maksukanava, josta katsotaan peliä.

Myös Marjan elämään on tullut valoa. Ryhmästä hän sai potkua aloittaa elämäntaparemontin. Hänellä on personal trainer ja hän alkaa käydä salilla. Hän käy kerran viikossa kuntouttavan työtoiminnan ryhmässä ja aikoo jatkaa sen jälkeen työtoiminnassa. Täyttäessään 25 vuotta hän saa hakea Kelan aikuiskoulutustukea, jolla voi aloittaa uudet opinnot.

Marjan mielestä nuorille suunnatuista ryhmistä pitäisi tiedottaa enemmän niillekin nuorille, jotka eivät ole sosiaalitoimen asiakkaita.

Ohjaajat osasivat pistää meidät kaikki puhumaan ja lähtemään siihen juttuun mukaan.

− Ryhmistä olisi oikeasti apua niille nuorille, jotka vain makaavat kotona, eivätkä tiedä tällaisista vaihtoehdoista, Marja tuumii.

Potku elämään

Sosiaaliohjaajat Sari Koskinen, Riikka Samura ja Toivo Koskinen muodostavat nuorten ohjaajien tiimin Tampereen kaupungin Sarviksen sosiaaliaseman uusien asiakkaiden ja sosiaalisen tuen palveluista. Tiimiin kuuluu myös sosiaalityöntekijä.

Tiimi perustettiin vuonna 2014, kun kaupunki halusi kehittää nuorten palveluja. Fyrkkaa ja fiilistä ‑ryhmä on yksi osa tiimin toimintaa, ja sitä on pyöritetty syksystä 2015 lähtien.

Asiakkaiden kanssa tehdään paljon yksilöohjausta: nuoren kanssa lähdetään työvoimatoimistoon, Kelaan, koulukuraattoria tapaamaan tai asuntoa hakemaan. Lisäksi keskustellaan kaikista mieltä painavista asioista.

− Asiakkuus kestää yhdestä kerrasta kolmeen kuukauteen, ja sosiaalityöntekijän työparina se voi kestää jopa 1,5 vuotta, kertoo Riikka Vedenpää.

Nuori tulee tiimin asiakkaaksi esimerkiksi aikuissosiaalityöstä, toimeentuloyksiköstä tai kotouttavasta sosiaalityöstä. Nuorten tiimi antaa ehkäisevää ohjausta ja tukea myös niille nuorille, joilla ei ole sosiaalityöntekijän asiakkuutta.

Omat budjetit

Fyrkkaa ja fiilistä ‑ryhmä perustettiin, kun huomattiin, että asiakkaina olevilla nuorilla oli paljon talousongelmia. Sari Koskisen mukaan pikavipit saattavat kasaantua hallitsemattomiksi veloiksi. Nuorilla on usein muutenkin rahan käytön kanssa ongelmia: kun raha tulee tilille, se saattaa mennä viikossa.

− Talousongelmat saattavat ajaa masennukseen, mikä taas vaikuttaa moneen muuhunkin asiaan.

Ryhmä kokoontuu kaikkiaan viisi kertaa neljä tuntia kerrallaan. Jokainen nuori laskee tulonsa ja menonsa ja laatii pitkän tähtäimen suunnitelmat. Talous- ja velkaneuvojan lisäksi nuorten ryhmissä vierailee muidenkin alojen, kuten työllistymisen, ammattilaisia kertomassa palveluistaan.

Mietimme myös, kuinka saisimme nuoret houkuteltua mukaan kehittämään tätä ryhmää.

Ideaa ryhmästä hauduteltiin pidempään, mutta nuorten ohjaajien tiimin ja talous- ja velkaneuvojan avulla se jalostui käytännön toiminnaksi.

− Nyt meillä on myös kokkausryhmä, jossa selvitämme, kuinka paljon jotain ruokaa saa tietyllä rahamäärällä, ja kuinka ruoanlaitossa voi säästää.

Ongelmat pienenevät paperilla

Toivo Koskisesta tiimin isona haasteena on se, kuinka nuoret saadaan houkuteltua Fyrkkaa ja fiilistä ‑ryhmään. Useinhan ihmisten on vaikea tunnustaa, jos heillä on rahankäytössä vaikeuksia ja tarvitsevat siihen apua.

− Mietimme myös, kuinka saisimme nuoret houkuteltua mukaan kehittämään tätä ryhmää.

Joskus käy niin, että nuori ilmoittautuu ryhmään, mutta sen alkaessa häntä ei kuulukaan. Nuori saa Koskisen mielestä Fyrkkaa ja fiilistä ‑ryhmässä oikeasti apua siitä, kun hän näkee ongelmansa konkreettisesti paperille kirjattuna. Silloin vaikeuksia on helpompi käsitellä ja pohtia, kuinka edetä niiden kanssa.

Ryhmät aloitetaan aina fiiliskierroksella ja pidetään itsetuntoa vahvistavia istuntoja: puhutaan tulevaisuudesta, unelmista ja omista tuntemuksista.

Suuri anti ryhmällä on ollut siinä, että nuorilla on paikka, johon lähteä ja jossa saa oikeasti käsitellä ongelmiaan.

− Tämä on ikään kuin potku elämään, jotta se lähtisi täällä käyntiin, Toivo Koskinen sanoo.

Iita Kettunen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *