Sosionomista sosiaalityöntekijäksi
Ylempi AMK ei ole ainoa sosionomien jatkokoulutusväylä. Heille on tarjolla kolme polkua pätevöityä sosiaalityöntekijäksi. Suorin … Lue lisää
Torbjörn Stoor, chef för FSKC, Det finlandssvenska kompetenscentret, och ordförande för chefsnätverket för landets 11 kompetenscenter som koordinerar centrens verksamhet, berömmer samarbetet med sina finska kollegor.
– Förståelse finns för det svenska utvecklingsarbetet.
Kompetenscentren planerar i samråd med social- och hälsovårdsministeriet en sektorsövergripande utveckling av barnskyddet, i samverkan med mentalvårds- och missbrukartjänsterna samt utbildningsväsendet, synkroniserat med alla andra nationella utvecklingsprojekt.
I framtiden har barnfamiljerna förhoppningsvis tillgång till digitala familjecenter. Digitala familjecenter är integrerade i det nationella utvecklingsarbetet. För de utspridda finlandssvenskarna är en sådan lösning optimal. Kartläggningen av behovet av ett digitalt familjecenter gjordes på Kimitoön och i Pargas hösten 2019. Förhoppningen är att samarbetet med VASSO, kompetenscentret i Egentliga Finland kommer fortsätta. Kartläggningen engagerade professionella inom området, förtroendevalda och berörd befolkning.
Förståelse finns för det svenska utvecklingsarbetet.
För att säkerställa att yrkesverksamma inom socialvården kan dokumentera också i nya klientsituationer, exempelvis vid multidisciplinärt samarbete, driver kompetenscentren dokumentationsutbildning alltsedan 2015. Målsättningen är att dokumentationen inom socialvårdens olika verksamheter ska vara jämförbar. Dokumentationsutbildningen kommer att få en fortsättning inom ett nytt projekt som startar upp i höst.
Varje år beviljas FSKC ett statsstöd för grundverksamheten. Kompetenscentren ansöker gemensamt och enskilt om projektfinansiering. FSKC ansöker för de specifikt svenska uppdragen i projekten. I år formas projektfinansieringen av utvecklandet av barnskyddet och dokumenteringsutbildningen.
Arbetet med att bemöta barn som utsatts för sexuella övergrepp hör till årets agenda.
En av FSKC:s nya utvecklingssatsningar handlar om känslohantering på ett adekvat, funktionellt sätt. Den första utvecklingsprocessen börjar nu i höst och omfattar 30 socialarbetare från Borgå, Sibbo och Lovisa. Arbetarskyddsfonden finansierar projektet som bygger på den australiska professorn Karen Haleys forskning. Projektet drivs tillsammans med kompetenscentret Verso.
– Med tanke på arbetshälsan är känslohanteringen central. Negativa känslor som inte hanteras adekvat kan bidra till arbetsutmattning, säger Torbjörn.
Ny forskning som är basen för all verksamhet som FSKC bedriver, produceras även i samarbete med olika nätverk. Under årens lopp har Mathilda Wrede-institutet gett ut sex doktorsavhandlingar.
Nordiska kontakter tillför kompetenscentren kompletterande infallsvinklar på utvecklingsarbetet. Fjolårets studiebesök gick till Köpenhamn för att få kunskap på plats om danska reformmodeller för socialvården.
– Visst kunde samarbetet vara mer systematiskt och intensivt men det är en resursfråga, säger Torbjörn Stoor.
Sunniva Ekbom