Sosionomista sosiaalityöntekijäksi
Ylempi AMK ei ole ainoa sosionomien jatkokoulutusväylä. Heille on tarjolla kolme polkua pätevöityä sosiaalityöntekijäksi. Suorin … Lue lisää
Grå övertid är ett främmande begrepp för många, och i arbetsgemenskaperna identifieras inte alltid när flexibiliteten övergår till grå övertid.
Grå övertid innebär att man utför arbete för vilket man antingen inte alls får ersättning eller för vilket man borde få övertidsersättning, men sådan betalas inte.
Grå övertid är allt sådant med anslutning till arbetet, där arbete utförs eller planeras utanför den ordinarie arbetstiden eller av orsaker som beror på arbete under flextid. Den ordinarie arbetstiden är åter den tid som planerats i arbetsskiftsförteckningen eller som arbetstagaren gör inom ramen för flextiden.
En särskild utmaning med flextiden är att arbetstiden förlängs utgående från det behov som utgår från arbetet och att man då utför grå övertid. Flextiden är avsedd att vara flextid som utgår från arbetstagarens personliga behov, dvs. för situationer där arbetstagaren av någon anledning själv vill inleda arbetsdagen tidigare eller senare, eller på motsvarande sätt avsluta arbetsdagen till exempel tidigare.
Grå övertid och oavlönat talkoarbete gynnar direkt arbetsgivaren.
Arbetstidsaldot kan inom den glidande arbetstiden samlas in och används efter eget gottfinnande. Arbetstagaren kan till exempel besöka en frisör, tandläkare eller ta barnet till rådgivningsbyrån, förlänga sitt veckoslut genom att sluta tidigare på fredagen och börja arbetsveckan senare på måndagen.
Flextiden är inte avsedd för att flexibelt få kundbesök eller kundmöten att passa in både tidigt på morgonen och sent på eftermiddagen. Och inte heller är syftet att om ett kund- eller nätverksmöte drar ut på tiden, att arbetstiden flexar enligt det behov som utgår från arbetet.
I en belastad arbetssituation ska arbeten inte heller utföras med utnyttjande av glidande arbetstid. Alla dessa ovan nämnda exempel, där arbetsdagen förlängs av orsaker som inte beror på arbetstagaren, är grå övertid.
För dem som omfattas av arbetsskiftsplanering är grå övertid (nästan) allt sådant arbete som utförs med ersättning av typ ”timme mot timme”, när syftet är att få kontroll över arbetet genom att förlänga arbetsdagen.
Sådana situationer är oftast situationer där en arbetskamrat har insjuknat och arbetstagaren arbetar en längre dag utan att få övertidsersättning, eller någon form av kris i en kundsituation eller utdragna förhandlingar och förlängning av arbetsdagen på grund av detta.
Grå övertid är också planering av arbete eller arbetsskift i arbetsplatsens WhatsApp-grupper, där till exempel arbetsskift ordnas på kvällar och veckoslut.
Utebliven lunchpaus och att utföra arbeten under den är också grå övertid. Att äta en smörgås vid sidan av arbetet tar 10 minuter. Om lunchpausen på egen tid är 30 minuter per dag, blir det redan över en och en halv timme grå övertid på en vecka, när 20 minuter av en oavlönad lunchpaus går åt till att sköta arbetet.
Många arbetsgivare har som praxis att övertidsarbete eller saldotimmar inte ackumuleras när arbetet utförs på distans. Många arbetstagare arbetar dock långa dagar uttryckligen när de distansarbetar, utan att arbetstidssaldot ackumuleras. Återigen handlar det om grå övertid.
I alla kollektivavtal som tillämpas inom branschen har det avtalats om ordinarie arbetstid och därefter om övertidsbestämmelser och bestämmelser om beredskap.
Ersättningar för övertid och beredskap ger i bästa fall medlemmarna betydande ekonomiska fördelar, höjer den lön som betalas och höjer den framtida pensionen.
Grå övertid och oavlönat talkoarbete gynnar däremot direkt arbetsgivaren och undergräver arbetskamratens arbete samt orken hos arbetstagaren själv och teamet.
Att vara flexibel och säkerställa ett smidigt arbete innebär inte att man ska avstå från sina egna intressen.
Översatt från Susanna Pelanders originaltext som publicerad i Talentia-tidningen 2/2022