Sosionomista sosiaalityöntekijäksi
Ylempi AMK ei ole ainoa sosionomien jatkokoulutusväylä. Heille on tarjolla kolme polkua pätevöityä sosiaalityöntekijäksi. Suorin … Lue lisää
Hyvinvointialueiden yhteistoimintaneuvottelut heijastuvat myös sosiaalihuollon yrityksiin merkittävänä palveluiden kysynnän laskuna.
Esimerkiksi hoivapalveluyhtiö Humana sai 23.10. päätökseen muutosneuvottelut, joiden seurauksena ilmoitettiin 67 henkilön vähennystarpeesta valtakunnallisesti.
Henkilöstöön liittyviä muutosneuvotteluita on käyty myös Mehiläisen Familar Oy:ssä, Jatkopolut Oy:ssä sekä Huoltsikka Oy:ssä. Useiden muiden yritysten tiedetään harkitsevan vastaavia toimia. Osa hyvinvointialueista on ilmoittanut, että ne eivät toistaiseksi hanki lainkaan sosiaalihuollon ostopalveluita yksityisiltä tuottajilta.
Talentia pitää tilannetta huolestuttavana ja muistuttaa, että palveluiden tarve hyvinvointialueilla ei ole todellisuudessa vähentynyt.
– On vaikea uskoa, että ihmisten tarve sosiaalihuollon palveluille olisi hyvinvointialueilla vähentynyt näin radikaalisti. Todellisuudessa alueet säästävät ja siirtävät palveluja omaksi tuotannokseen, mutta sen seurauksena ihmiset jäävät ilman tarvittavaa apua, sanoo Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.
Talentia painottaa, että panostamalla ennaltaehkäiseviin palveluihin voidaan välttää kustannusten kasvua ja raskaampien palveluiden tarvetta.
– On huolestuttavaa, että sosiaalihuollon yritysten tarjoama merkittävä tuki on vaarassa kadota ylimitoitettujen säästötoimien seurauksena. Se, että hyvinvointialueet ovat karsimassa palveluista, on suoraan pois yhteiskunnallisesta hyvinvoinnista, Karsio toteaa.
Talentia katsoo, että hyvinvointialueet tarvitsevat myös yksityisiä palveluntuottajia vastaamaan asiakkaiden moninaisiin tarpeisiin. Palveluntuottajilla on usein sellaista osaamista, jota ei helposti korvata.
– Hyvinvointialueiden niukat resurssit tuskin riittävät vastaamaan asiakkaiden moninaisiin tilanteisiin. Jos säästöjen takia lopetetaan ostopalveluiden hankinta yksityisiltä, asiakkaiden hyvinvointi väistämättä heikkenee. Tämä ei ole luonnollisesti kenenkään etu ja rapauttaa osaltaan suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa, Karsio sanoo.
Ostopalveluita tarjoavilla yrityksillä on merkittävä rooli sosiaalihuollon palvelukokonaisuudessa. Ne tarjoavat muun muassa ikäihmisten hoivaan, lastensuojeluun ja perhetyöhön liittyviä palveluita.
Aiheesta keskusteltiin, kun Jenny Karsio vieraili yhdessä Talentian erityisasiantuntija Kristiina Ruuskasen kanssa Lappeenrannassa marraskuussa. Karsio ja Ruuskanen tapasivat kaupungissa Etelä-Karjalan hyvinvointialueen johtoa sekä vierailivat Familarin Lehtosaran sijaishuoltoyksikössä. Aikaisemmin syksyllä Jenni Karsio vieraili Kokkolassa ja yhteiskuntavaikuttamisen johtaja Jenny Suominen Turussa.
Lappeenrannassa esiin nousi erityisesti työntekijöiden huoli siitä, arvostetaanko kilpailutuksissa osaamista ja kokemusta, jota on tuotettu ja kehitetty vuosikymmenten ajan.
Säännöllisillä työnantaja- ja työpaikkavierailuilla on Talentiassa pitkät perinteet.
– Ne ovat yksi Talentian vaikuttamistyön tavoista. Kun on tavattu henkilökohtaisesti, on helpompi ottaa yhteyttä myöhemminkin. Voimme välittää työnantajille heidän alueensa huolia, Kristiina Ruuskanen kertoo.
– Työpaikkatapaamisissa puolestaan saamme ajantasaista tietoa suoraan kentältä ja käymme myös tärkeitä keskusteluja.