AMK-erikoistumiskoulutuksiin on haku päällä

Ammattikorkeakoulujen erikoistumiskoulutukset on tarkoitus juurruttaa osaksi koulutusjärjestelmää. Erikoistumiskoulutus tähtää asiantuntijuuden ja osaamisen syventämiseen.

Haku ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneille suunniteltuihin erikoistumiskoulutuksiin on parhaillaan menossa.

Syksyllä ja alkuvuodesta 2018 aloittaa neljä sosionomeille (AMK) suunnattua erikoistumiskoulutusta. Tiedot ja hakuohjeet ovat kunkin ammattikorkeakoulun sivuilla.

Ammattikorkeakouluissa erikoistumiskoulutukset ovat uusi osa koulutusjärjestelmää. Valmistelutyötä on tehty parin vuoden ajan kartoittamalla koulutustarpeita ja tapaamalla sidosryhmiä. Myös Talentian jäsenet osallistuivat kehittämiseen verkkoaivoriihessä ja yli tuhat talentialaista vastasi erikoiskoulutustarvetta koskevaan kyselyyn.

− Erityisen tärkeänä on pidetty työelämän näkökulmien kuulemista ja ottamista huomioon. Nyt alkaviin koulutuksiin kerättiin palautetta työelämätahoilta, kertoo keskeisesti kehittämisessä mukana ollut yliopettaja Jari Helminen ammattikorkeakoulu Diakista.

Tarkoituksena on juurruttaa erikoistumiskoulutukset osaksi koulutusjärjestelmää. Erikoistumiskoulutus tähtää asiantuntijuuden ja osaamisen syventämiseen. Erikoiskoulutuksilla pyritään myös rakentamaan kansallisella tasolla erikoisosaajien verkostoa.

Tavallisesti 30 opintopisteen laajuinen koulutus kestää lukuvuoden.

− Esimerkiksi lastensuojelutyön erikoistumiskoulutuksen ja lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman (LAPE) välillä on hahmotettu yhteistyöpintoja.

Koulutuksien hinta ja rakenne

Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee koulutusten suunnittelua ja pilotointia, mutta pääosin koulutus pitää järjestää koulutettavien maksamilla osallistumismaksuilla. Maksua voidaan periä enintään 120 euroa / opintopiste.

Sosionomeille tarkoitettujen 30 opintopisteen laajuisten erikoistumiskoulutusten hinta on kuitenkin 1 000 euroa. Poikkeuksena on monikulttuurisuuden asiantuntijan erikoistumiskoulutus, jonka laajuus on 40 opintopistettä ja hinta 3 200 euroa.

Erikoistumiskoulutukset tarjoavat mahdollisuuden kehittää asiantuntijuutta ja ammatillista osaamista. Tavallisesti 30 opintopisteen laajuinen koulutus kestää lukuvuoden ja siihen sisältyy noin 12 lähiopetuspäivää sekä alueelliset vertaisoppimisryhmät. Henkilökohtaista ohjausta on myös tarjolla.

Sosiaalialan työnantajien sitoutumista erikoistumiskoulutuksiin on haastanut sote-uudistuksen vaihe, jolloin kuntien henkilöstö on siirtymässä maakuntiin. Erikoistumiskoulutuksiin hakeutuvan kannattaa keskustella työnantajansa kanssa, miten erikoistumiskoulutukseen osallistuminen voi tukea esimerkiksi työyhteisön asiakastyön kehittämistä.

Koulutuksiin sisältyviä oppimistehtäviä voi muokata osallistujakohtaisesti siten, että ne tukevat osallistujan osaamisen ja hänen työyhteisönsä toiminnan kehittämistä.

Kristiina Koskiluoma

Syksyllä 2017 alkavat erikoistumiskoulutukset

Lastensuojelutyön erikoistumiskoulutus (30 op): Diakonia-ammattikorkeakoulu, Hämeen ammattikorkeakoulu, Novia yrkeshögskolan, Turun ammattikorkeakoulu, Vaasan ammattikorkeakoulu.

Moniammatillinen kotikuntoutus erikoistumiskoulutus (30 op): Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Metropolia ammattikorkeakoulu, Oulun ammattikorkeakoulu, Tampereen ammattikorkeakoulu.

Sosiaali- ja terveysalan palveluiden kehittäjä erikoistumiskoulutus (30 op): Karelia-ammattikorkeakoulu, Lahden ammattikorkeakoulu, Laurea ammattikorkeakoulu, Savonia ammattikorkeakoulu, Seinäjoen ammattikorkeakoulu.

Tammikuussa 2018 alkavat erikoistumiskoulutukset

Monikulttuurisuuden asiantuntijan erikoistumiskoulutus (40 op): Diakonia-ammattikorkeakoulu ja Turun yliopisto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *