10 vinkkiä työsopimusten tekoon

Työsopimus on tärkeä asiapaperi, jolla sovitaan tarkemmin työtehtävistä, työajasta ja palkasta sekä muista työnteon ehdoista. Tee työsopimus kirjallisena, jotta väärinymmärryksiä ei tule.

1. Työsopimukseen kirjoitetaan alkuun, ketkä ovat sopijaosapuolet ja koska työ alkaa.

Sopimuksessa kerrotaan myös tehtävänimike ja työtehtävät, joita työntekijä suorittaa. Työtehtävistä sovitaan mahdollisimman tarkasti, jotta työntekijällä ja työnantajalla on samanlainen käsitys suoritettavien tehtävien sisällöstä ja laadusta.

2. Sovi työnteon paikasta.

Valtakunnallisilla yrityksillä ja sote-alueilla voi olla intressissä sopia työntekoalue mahdollisimman laajaksi, jotta työntekijä on tarvittaessa siirrettävissä muualle. Sillä voi olla merkitystä, onko työpaikkasi lähellä kotipaikkakuntaasi vai kymmenien kilometrien päässä.

3. Katso, onko sopimuksessa tieto työajasta.

Työsopimukseen kirjataan käytössä oleva työaika ja työaikamuoto (esimerkiksi yleistyöaika, jaksotyö, säännöllinen työaika 37 h/vko tai toimistotyöaika).

4. Oletko määräaikainen vai onko työsuhde voimassa toistaiseksi?

Sopimuksessa tulee mainita, onko kyseessä määräaikainen työsuhde vai toistaiseksi voimassa oleva työsuhde (vakituinen). Määräaikaisessa työsuhteessa kirjataan määräaikaisuuden peruste, joka voi olla sijaisuus, projekti tai työntekijän oma pyyntö.

5. Työsopimuksessa kerrotaan, mikä on palkanmaksukausi ja palkan määrä, josta työsuhteen alussa lähdetään liikkeelle.

Palkan tulee olla työntekijän käytettävissä sovittuna palkanmaksupäivänä. Palkka perustuu työn saativuuteen. Sovellettavasta työehtosopimuksesta näkyy tieto tehtäväkohtaisesta vähimmäispalkasta, minkä työnantaja on velvollinen maksamaan. Enemmän voi ja kannattaa neuvotella.

6. Työsopimuksessa voidaan sopia palkkauksen kehityksestä.

Suositeltavaa olisi kirjata työsopimukseen kohta, jossa sovitaan palkkauksen tarkistamisesta vuosittain.

7. Työsopimukseen kirjataan työehtosopimus, jota työsuhteessasi noudatetaan.

Työnantaja valitsee noudatettavan työehtosopimuksen toimialansa mukaan. Sovellettava työehtosopimus on tarpeen kirjata etenkin silloin, kun työnantaja on järjestäytymätön eikä yleissitovaa työehtosopimusta ole.

8. Työsopimukseen voidaan kirjata muita tietoja ja lisäehtoja.

Nämä perustuvat työtehtävien ja työsuhteen laatuun ja erityispiirteisiin. Usein viittaus sovellettavaan työehtosopimukseen riittää, jolloin esimerkiksi vuosilomaan liittyvät ehdot tulevat sovituksi. Lisäehdoissa voidaan sopia luontaiseduista, koeajasta, irtisanomisehdoista määräaikaisessa työsuhteessa, työsuhdeasunnosta, koulutus- ja matkakustannusten korvauksesta.

9. Ennen allekirjoitusta, lue työsopimuksesi läpi.

Pyydä työnantajaa selvittämään epäselvyydet ja täydentämään oleelliset puuttuvat tiedot. Älä allekirjoita työsopimusta, jos siitä puuttuu kohtia tai jos et ymmärrä sitä kaikilta osin.
Epäselvyyksistä voi kysyä luottamusmieheltä.

10. Virkasuhteessa saat viranhoitomääräyksen

Viranhoitomääräys sisältää samat työnteon keskeiset ehdot kuin työsopimus.

Helena Jaakkola

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *