Kulttuurikävely – Anni Polvan kierros

Tiistaina 3.5. viitisentoista meitä kulttuurinnälkäistä liikkujaa kokoontui Tammelan torille innokkaana lähtemään Anni Polvan matkassa tutustumaan menneisyyden maisemiin Suomen kauniissa kevätsäässä – toisin sanoen kylmää tuulta, vettä, räntää ja aurinkoa sopivassa suhteessa.

Tammelan voiman talo
Tammelan voiman talo

Tammelan tori oli aikoinaan Tampereen vilkkain liikekeskus aloittaen 1900-luvun alussa perunanmyynnillä, jota seurasivat nopeasti muut juurekset, vihannekset, liha ja kulutustavarat. Tammelan Voiman talo rakennettiin vuonna 1917 Osuusliike Voiman keskustoimitaloksi ja siinä sijaitsivat osuusliikkeen ruoka-, kangas- ja sekatavaramyymälät sekä niiden varastot ja annosruokala; Voiman myymälät toimivat talossa vuoteen 1976 saakka.

Talvisodan muistomerkki
Talvisodan muistomerkki

Emil Aaltosen puistossa (joka aiemmalta nimeltään oli tehtaan mukaan osuvasti nimetty Kenkäpuisto) piipahdimme Talvisodan muistomerkillä, jonka paikalle joukot kokoontuivat lähteäkseen rintamalle ja tästä mekin jatkoimme matkaa eteenpäin ohittaen talon, joka rakennettiin kenkätehtaan työntekijöiden käyttöön sekä Emil Aaltosen muistomerkin.

Kenkätehtaan työntekijöiden talo
Kenkätehtaan työntekijöiden talo
Emil Aaltosen muistomerkki
Emil Aaltosen muistomerkki

Säätä uhmaten jatkoimme varmaankin kierroksen mielenkiintoisimmalle kohteelle, nimittäin Kullervonkatu 27:ssä sijaitsevalle puutalolle, jossa Anni Polva asui lapsena ja johon hän sijoitti asuvaksi myöskin rakastetun Tiina-hahmon, joka tytöille suunnatussa kirjasarjassa seikkaili Tammelan kaupunginosassa perheineen ja ystävineen. Tiina-sarjassa ilmestyi vuosina 1956-1986 yhteensä 29 osaa, ja niitä myytiin yli miljoona kappaletta; ei liene yhtäkään tyttöä, joka noina vuosina – ja jälkeenpäinkin – ei olisi oikeudenmukaiseen, villiin ja reipasotteiseen Tiinaan tutustunut. Anni Polva on kirjoittanut Tiinasta kuin itsestään, siksi olikin niin kiinnostavaa kuvitella sekä hänen perheensä että Tiinan perhe asumassa konkreettisesti kauniissa puutalossa, johon yksi kulttuurikävelyn osallistujista oli suureksi kateudeksemme päässyt tutustumaan myös sisältä päin vieraillen Anni Polvan (ja Tiinan) kotihuoneistossakin. Tästä pääsimme tarinaa sujuvasti seuraten Annin ja Tiinan kouluaikojen alkulähteille Tammelan koululle, jossa molemmat viettivät runsaasti aikaa jälki-istunnoissa joko tehtyjen tai tekemättömien kolttosten vuoksi – poikatytöiksi silloin taidettiin kutsua hieman tavallista villimpiä tyttölapsia, vaikka harmia ei koskaan ollutkaan tarkoitus aiheuttaa.

Kullervonkatu 27:ssä sijaitseva puutalo
Kullervonkatu 27:ssä sijaitseva puutalo
Tammelan koulu
Tammelan koulu

Saavuttuamme Kalevan tornitaloille oppaamme tiesi kertoa niistä ensimmäisten kolmen valmistuttua 1951 Anni Polvan jo muuttaneen Turkuun, mutta koska ennennäkemättömän korkeat talot itseajattelevine hisseineen olivat niin suuri puheenaihe ympäri Suomea, niin Anni Polva kirjoitti luontevasti Tiinasta ajelemasta ihmeellisillä hisseillä, jotka kutsuttaessa kulkivat sinne minne pyydettiin – kävihän hän itsekin Turusta niitä koettamassa. Tästä pääsimme Kalevan kirkolle, ja tuntui hämmästyttävältä kuulla kuinka verrattain vähän aikaa sitten paikalla oli vielä ollut Liisankalliot, peltoja ja metsää – nyt tieltä räjäytettyjen kallioiden päällä jyrisivät bussit, raitiovaunut ja katkeamaton ihmisvirta matkapuhelimineen ja sähköpotkulautoineen.

Kalevan tornitalot
Kalevan tornitalot
Kalevan kirkko
Kalevan kirkko

Sampolan kirjasto oli seuraavana etappinamme, myös aikansa kirjastoissa Anni ja Tiina viettivät lukuisia tunteja käyden sananmukaisesti kaikki hyllyt läpi; molemmat olivat varsinaisia lukutoukkia ja tarinankertojia. Kierroksemme häämöttäessä loppuaan pääsimme vielä ihmettelemään Sorsapuistoa ja Sorsalampea, joka ennen oli ollut Tammelanlammi (tai Lintulammi) ympärillään vain perunapeltoja ja metsiä. Eloisinta ryhmämme jäsentä Emmaa unohtamatta päätimme kulttuurikierroksemme Tampere-talolle, jossa vielä sivistimme itseämme kuunnellen sen värikästä historiaa ensin teurastamona ja sittemmin hieman huonommin pärjänneenä eläintarhana; nykyisin se on Pohjoismaiden suurin konsertti- ja kongressikeskus, joka otettiin käyttöön vuonna 1990 ja laajennettiin 2016.

Sampolan kirjasto
Sampolan kirjasto
Sorsalampi
Sorsalampi
Emma-koira
Emma
Tampere-talo
Tampere-talo

Suuret kiitokset kaikille osallistujille ja erityisesti todella asiantuntevalle oppaallemme, joka palelevin sormin ja ulkomuistista elävästi, iloisesti selostaen jaksoi vetää ryhmämme läpi historian tähän päivään saakka – oli haikeaa palata todellisuuteen!