Sosiaalialan korkeakoulutetut tekevät työtä, jota voidaan perustellusti kutsua maailman vaikeimmaksi työksi. He kohtaavat päivittäin haastavia ja äkillisesti muuttuvia tilanteita, kuten lastensuojelussa ilmenevä kiireellisen sijoituksen tarve tai sosiaalipäivystykseen tuleva tieto tulipalosta, jossa perhe on menettänyt kotinsa. Työssä yhdistyvät ihmisten hädän, niukkojen resurssien ja jopa väkivallan uhan tuomat paineet. Työn vaikutukset ulottuvat koko yhteiskuntaan, mutta samalla ala kärsii kroonisesta aliarvostuksesta.
Talentian Maailman vaikein työ -kampanja tekee alamme työtä näkyväksi
Kampanjaa varten on kerätty tarinoita sosiaalialan korkeakoulutetuilta. Viikossa saapui yli sata tarinaa, joista jokainen kertoo siitä, että kyseessä todella on maailman vaikein työ. Suurkiitos kaikille tarinansa jakaneille.
Neljästä tarinasta on toteutettu myös videot, jotka julkaistaan kampanjan edetessä Talentian some-kanavilla. Videoilla esiintyvät sosiaalialan korkeakoulutetut kertovat rohkeasti maailman vaikeimmasta työstään.
Voit osallistua kampanjaan ja sosiaalialan työn näkyväksi tekemiseen jakamalla kampanjamateriaalia somekanavillasi. Materiaalipankkiin pääset tästä.
–Missä muussa työssä menet yksin kotiin, jonne poliisi menisi vain pareittain ja aseistettuna? Missä muussa työssä olet yksin vastuussa 30 lapsen hengestä? Voimme siis helposti puhua maailman vaikeimmasta työstä. Tämän viestin haluamme välittää myös muille, sanoo Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.
Kampanjan tavoitteena on tehdä näkyväksi sosiaalialan merkitystä.
Sosiaalialan korkeakoulutetut yhteiskunnan tukipilarina
Joka viides suomalainen käyttää vuosittain sosiaalipalveluita. Sote-nettokuluista sosiaalihuollon kustannukset ovat 6,7 miljardia. Vertailun vuoksi erikoissairaanhoidon menot ovat 6,9 miljardia.
Sosiaalialan korkeakoulutetut työskentelevät yhteiskuntamme haavoittuvimpien parissa. Asiakkaina ovat lapsiperheet, vanhukset, vammaiset, mielenterveys- ja päihdeongelmien kanssa kamppailevat sekä taloudellisessa ahdingossa olevat ihmiset. Työtä tehdään myös rikosseuraamusalalla, oppilashuollossa, vanhuspalveluissa sekä varhaiskasvatuksessa. Sosiaalipalvelut auttavat ja tukevat myös yllättävän kriisin keskellä, tällaisia voivat olla äkillinen sairastuminen, onnettomuus tai rikoksen uhriksi joutuminen. Työ vaatii laaja-alaista asiantuntemusta, kykyä käyttää julkista valtaa ja valmiutta tehdä eettisesti ja juridisesti haastavia päätöksiä. Samalla työntekijöihin saattaa kohdistua väkivallan uhkaa ja jatkuvaa psyykkistä kuormitusta.
– Kiire ja raskas työtaakka leimaavat sosiaalialan ammattilaisten arkea. Työtä tehdään paikoin niukoilla resursseilla ja tämä aiheuttaa valtavaa eettistä kuormitusta, Karsio kuvailee.
Laillistettuja sosiaalihuollon ammattihenkilöitä tarvitaan
Sosiaalialan korkeakoulutetut – sosiaalityöntekijät, sosionomit (AMK), geronomit (AMK) ja kuntoutuksen ohjaajat (AMK) ovat laillistettuja sosiaalihuollon ammattihenkilöitä. Heidän roolinsa on keskeinen yhteiskuntamme hyvinvoinnin ylläpitämisessä. Ilman sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattitaitoa monet kriittiset tehtävät, kuten aikuissosiaalityö, vammaispalveluiden turvaaminen ja syrjäytymistä ehkäisevä työ jäisivät hoitamatta. Tämä johtaisi sosiaalisten rakenteiden heikentymiseen ja epäoikeudenmukaisuuden lisääntymiseen. Myös varhaiskasvatuksen palvelut tarvitsevat toimiakseen sosionomien osaamista. Sosiaalialan korkeakoulutettujen työ on välttämätöntä, jotta yhteiskuntamme voi huolehtia sen kaikista jäsenistä tasapuolisesti ja kestävästi.
Talentia haluaa muistuttaa, että sosiaalialan ja varhaiskasvatuksen työn houkuttelevuutta, resursseja ja arvostusta on lisättävä. Vain näin voimme varmistaa, että alamme ammattilaiset jaksavat maailman vaikeimmassa työssä.
Oletko jo Talentian jäsen?
Jos et vielä kuulu Talentiaan, sosiaalialan korkeakoulutettujen ikiomaan ammattijärjestöön, liity nyt!