Millainen on hyvä CV?
Opaskirjoista ja netistä löytyy lukuisia malleja CV:n luomiseen. Yksi parhaista vinkeistä on kolmen pointin tiivistys: kerro ydinosaamisestasi kolmella ydinlauseella.
Curriculum Vitae eli CV pyydetään lähes aina liittämään hakemukseen. Oma ansioluettelo kannattaa pitää ajan tasalla, jotta sen työstäminen hakemusta varten on vaivatonta ja jotta siitä ei unohdu tärkeitä saavutuksia. Perinteisesti CV:ssä on aina perustiedot; nimi, osoite, yhteystiedot ja halutessa syntymäaika. Lisäksi se kertoo koulutuksesta, työhistoriasta ja osaamisesta sekä kielitaidoista ja tietotekniikkaosaamisesta.
Hyvä CV on napakka, selkeä ja haettavaan työpaikkaan räätälöity.
Kuvalla vai ilman kuvaa? Kuvan lisäys voi auttaa hakemuksen vastaanottajaa muistamaan hakemuksesi muiden joukossa. Jos haluat lisätä kuvan, muista että neutraali, hieman hymyilevä, asiallinen kuva ”työminästä” on yleensä aina hyvä valinta.
Kronologinen CV
Plussaa: rakenteen tuttuus ja se, että sillä on helppo tuoda esiin aukotonta työhistoriaa.
CV esittelee osaamisen ja työhistoriaa aikajärjestyksessä uusimmasta kertyneestä kokemuksesta vanhimpaan. CV:ssä on listattuna myös lisäkoulutukset ja -kurssit sekä luottamustehtävät. Toisinaan on hyvä mainita myös omaa persoonaa kuvaavia yksityiskohtia, esimerkiksi harrastuksia.
Työsuhteita korostava CV
Plussaa: toimii erityisesti, kun haet paikkaa johon vaadittava työkokemus sinulla tosiaan on. Kolmen pointin tiivistys jää rekrytoijan mieleen.
CV korostaa haettavan työn kannalta olennaisinta työhistoriaa ja hakijan roolia työn tekijänä. CV alkaa niin sanotulla hissipuheella eli lyhyellä, parin kolmen virkkeen tiivistelmällä hakijan osaamisesta. Sitten on luetteloituna työkokemus tuoreimmasta vanhimpaan. Kaikkea työkokemusta ei aina ole järkevä eikä tarvetta listata, usein on järkevä keskittyä haettavan paikan kannalta olennaisiin tietoihin.
Osaamista tai saavutuksia korostava CV
Plussaa: Toimii myös silloin, kun työhistoria on katkonainen tai hyvin lyhyt. Korostaa taitoja ja sitä kautta mahdollista sopivuutta tehtävään.
CV kuvailee osaamista ja sen taustoja: mistä osaaminen on kertynyt ja millaisia saavutuksia sen ansiosta on hankittu. Sopii avoimeen hakuun.
Koulutuksia korostava CV ja Euro-CV
Plussaa: toimii eritoten tutkimustyötä haettaessa. Euro-CV voi olla tarpeen töihin ulkomaille haettaessa.
Keskiössä ovat oppiarvot, koulutus, julkaisut ja hankkeet sekä työtehtävät ja -kokemus. Katso tästä Malli Euro-CV:stä.
Asiantuntijan vinkit:
2020-luvulla CV ei ole enää lista, vaan elämäkerrallinen tarina. Ansioluettelo auttaa rekrytoijaa tutustumaan hakijaan.
Moderni 2020-luvun CV kertoo tarinan.
Tämän päivän urapolku kulkee harvoin vertikaalisesti hissin tapaan. Se kiemurtelee siksak-tyyliin. CV tiivistää tämän tarinan, laaditpa sen paperille tai digitaalisesti.
Hyvässä CV:ssä on kronologisesti etenevä, jäsennelty sisältö, joka kertoo osaamisesta ja saavutuksista. Räätälöi CV sen mukaan, mitä haet: kaikkea ei tarvitse kertoa joka kerta.
Hyvä CV auttaa rekrytoijaa tämän työssä. Ansioluettelossa saa olla aukkoja. Kerro kuitenkin, mitä elämässäsi on niiden aikana tapahtunut ja mitä olet niiden ansiosta oppinut. Kerro, mistä olet ylpeä.
Jos olet ollut töissä pienissä toimipaikoissa, jotka eivät ole yleisesti tunnettuja, esittele ne parilla sanalla.
Ikä ja kotiosoite eivät kuulu moderniin CV:hen. Ne voi kertoa työsopimusta tehtäessä. Kuvakaan ei ole pakollinen. Yhteystiedoiksi riittävät paikkakunta, puhelinnumero ja sähköposti. Nykyään myös LinkedIn-profiilin osoite kuuluu CV:hen, ja jos Instagram-tili tuo persoonaasi esiin, liitä sekin mukaan.
Ole konkreettinen! Vältä sellaisia epämääräisiä ilmaisuja kuin ”olin mukana” ja ”osallistuin”. Kuvaile, mitä teit: kehitin, laskin, yhtenäistin, hoidin.
Teksti: Lotta Ehrnrooth
Vinkit 2020-luvun CV:hen: urakonsultti Julia Kaukinen
Onko CV:si kunnossa?
Kysy apua CV:n kirjoittamiseen, työnhakuun ja haastatteluun Talentian opiskelijatoiminnasta
Näin onnistut työnhaussa
Kun haet uutta suuntaa tai työpaikkaa, keskitä voimiasi miettimällä, mitä todella haluat ja mihin kaikkeen taitosi sopivat. Uusi työpaikka voi löytyä yllättävästäkin paikasta, jos suhtaudut työnhakuun avoimin mielin.