Oikeusturvaetu auttaa, kun työelämässä rysähtää
Ongelmia työelämässä ja tarvitset oikeudellista apua? Ei hätää. Talentia tarjoaa jäsenilleen työelämän oikeusturvaedun työ- ja virkasuhdetta koskeviin riita- ja rikosasioihin. Edun piiriin kuuluvat myös liiton jäseninä olevat itsenäiset ammatinharjoittajat, joiden palveluksessa ei ole työntekijöitä.
Myös osakeyhtiömuotoiset yrittäjät, jotka toimivat vähemmistöosakkaina, kuuluvat vakuutukseen, jos olosuhteet ja asema rinnastuvat työsuhteeseen.
Saatat tarvita työelämän oikeusturvaetua, jos asia ei ratkea neuvottelemalla ja vaihtoehdoksi jää oikeuteen meneminen.
Keitä oikeusturvaetu koskee?
- Talentian jäseniä työ- ja virkasuhteeseen liittyvissä asioissa
- Opiskelijoita ja eläkeläisiä
- Lisäksi työelämän oikeusturvaetu on voimassa jäsenen toimiessa itsenäisenä ammatinharjoittajana olosuhteissa, jotka vastaavat työsuhteen omaista työskentelyä eikä ammatinharjoittajalla ole työntekijöitä.
- Kun kyse on osakeyhtiön vähemmistöosakkaasta, joka samalla työskentelee yhtiössä, ratkaistaan oikeusturvaedun voimassaolo asian luonteen sekä osakasaseman ja henkilöllä olevan tosiasiallisen määräysvallan perusteella. Oikeusturvaetu on voimassa vain, kun tosiasialliset olosuhteet vastaavat työsuhteiseen työntekijään rinnastuvaa oikeusturvan tarvetta.
- Oikeusturvaetu ei koske kaksoisjärjestäytyneitä, jotka ovat varsinaisena jäsenenä toisessa akavalaisessa järjestössä tai liitossa
Työelämän oikeusturvaetu on korvannut aiemmin käytössä olleen oikeusturvavakuutuksen. Muutos tarkoittaa jäsenille entistä laajempaa oikeusturvaa. Samalla jäsenen omavastuu laskee 10 %:sta 7,5 %:iin ja edun enimmäismäärä nousee 20 000 eurosta muutoksenhakuvaiheessa 25 000 euroon.
Usein kysyttyjä kysymyksiä työelämän oikeusturvaedusta
- Mikä on työelämän oikeusturvaetu?
- Keitä työelämän oikeusturvaetu koskee?
- Mitä oikeusturvaedusta voidaan korvata?
- Joudunko itse osallistumaan kustannusten maksamiseen?
- Paljonko kustannuksia voidaan korvata?
- Millaisia asioita edusta voidaan korvata?
- Esimerkkitapauksia, joita etu ei kata
- Voinko saada edun käyttöön, jos liittyy jäseneksi vasta oikeusturvatapahtuman jälkeen?
- Voinko saada oikeusturvaa heti ilman karenssia, jos vaihdan toisesta liitosta tai kassasta, jossa on oikeusturvavakuutus/-etu?
- Miten toimin, jos minulla on tarve oikeudelliseen neuvontaan tai tarve käyttää oikeusturvaetua?
- Ketä voin käyttää jutussa avustajana?
- Miten oikeusturvasta päätetään ja voiko päätöksestä valittaa?
Usein kysyttyjä kysymyksiä työelämän oikeusturvaedusta
Mikä on työelämän oikeusturvaetu?
- Työelämän oikeusturvaetu täydentää Talentian juristien ja asiantuntijoiden antamaa oikeudellista tukea jäsenille. Etu mahdollistaa asiamiehen palkkaamisen, kun jäsen tarvitsee juridista apua mm. rikos- tai riita-asioissa.
Keitä työelämän oikeusturvaetu koskee?
- Talentian jäseniä ja opiskelijajäseniä työhön ja ammattiin liittyvissä asioissa
- Lisäksi oikeusturvaetu on voimassa jäsenen toimiessa itsenäisenä ammatinharjoittajana olosuhteissa, jotka vastaavat työsuhteen omaista työskentelyä eikä ammatinharjoittajalla ole työntekijöitä.
- Kun kyse on osakeyhtiön vähemmistöosakkaasta, joka samalla työskentelee yhtiössä, ratkaistaan oikeusturvaedun voimassaolo asian luonteen sekä osakasaseman ja henkilöllä olevan tosiasiallisen määräysvallan perusteella. Oikeusturvaetu on voimassa vain, kun tosiasialliset olosuhteet vastaavat työsuhteiseen työntekijään rinnastuvaa oikeusturvan tarvetta.
Mitä oikeusturvaedusta voidaan korvata?
- oman lakimiehen kustannuksia
- todistelukustannuksia
- vastapuolelle maksettavaksi tuomittuja oikeudenkäyntikuluja
- huomaathan, että oikeudenkäyntikulujen tulee olla välttämättömiä ja kohtuullisia.
Joudunko itse osallistumaan kustannusten maksamiseen?
- Omavastuu kustannuksista on 7,5 %.
Huom! Mikäli jäsen voittaa jutun, voidaan kaikki kulut periä vastapuolelta.
Paljonko kustannuksia voidaan korvata?
- Työelämän oikeusturvaedusta voidaan korvata enintään 20 000 euroa / juttu. Muutoksenhakuvaiheessa enimmäismäärä on kuitenkin 25 000 euroa.
Millaisia asioita edusta voidaan korvata?
- Edun myöntäminen perustuu Talentian oikeusturvaedun ehtoihin. Siitä voidaan korvata mm.:
- riita-asioita: esimerkiksi irtisanomista koskeva riita työnantajan kanssa (yleinen edellytys on, että kyse on riitaiseksi tulleesta asiasta, jossa on todisteellisesti vaadittu jotain, johon vastapuoli ei ole suostunut ja asia voitaisiin viedä tuomioistuimen käsiteltäväksi);
- rikosasioita, joissa jäsen on asianomistajana ja hänellä on korvausvaatimuksia;
- sekä eräissä tapauksissa rikosasioita, joissa jäsen on syytettynä.
Esimerkkitapauksia, joita etu ei kata
- lakimiesavun käyttämistä erilaisissa kuulemistilaisuuksissa (esim. irtisanominen, tehtävä- tai virkamuutokset). Etua voi kuitenkin käyttää, kun työnantaja on tehnyt päätöksen, josta voi valittaa tai jonka johdosta voi vaatia tuomioistuimessa korvausta. Etu ei kuitenkaan koske oikaisuvaatimusvaihetta.
- viranhakua koskevat valitukset (pois lukien yksinomaan tasa-arvoa koskevat valitusperusteet, jotka voidaan korvata foorumista riippumatta)
- yrityksen osakkuuteen tai omistamiseen liittyvä riita
- vero-, eläke- yms. valitukset
- viranomaisten pyytämät selvitykset
- jos syyttäjän syyte koskee törkeää huolimattomuutta tai varomattomuutta taikka tahallista tekoa (voidaan eräissä tapauksissa korvata takautuvasti, jos syyte hylätään)
- edusta ei korvata myöskään jäsenen omia kuluja (ansiomenetys, oma työ, matka- yms. kustannukset)
- Talentiaa vastaan nostetut caset
Voinko saada edun käyttöön, jos liittyy jäseneksi vasta oikeusturvatapahtuman jälkeen?
- Työelämän oikeusturvaetu tulee voimaan sen jälkeen, kun jäsenyys Talentiassa on kestänyt kuusi (6) kuukautta ja oikeusturvatapahtuma on sattunut em. kuuden kuukauden jälkeen. Myös opiskelijajäsenyys kerryttää jäsenyysaikaa.
- Vastaavasti, jos jäsenyys Talentiassa on oikeusturvatapahtuman syntymisajankohtana ollut voimassa vähemmän kuin kaksi (2) vuotta, tulee myös niiden seikkojen, joihin riita, vaatimus tai syyte perustuu, olla syntynyt vasta jäsenyyden alkamisen jälkeen.
Voinko saada oikeusturvaa heti ilman karenssia, jos vaihdan toisesta liitosta tai kassasta, jossa on oikeusturvavakuutus/-etu?
- Normaalisti oikeusturvaedun saa käyttöön vasta ns. karenssiajan jälkeen (ks. edellinen kysymys). Kun jäsen on liittynyt suoraan toisesta liitosta, jossa hänellä on ollut käytössä oikeusturvavakuutus, tulee etu kuitenkin voimaan heti ja on voimassa karenssin ajan enintään korvausmäärältään ja ehdoiltaan saman laajuisena kuin se on ollut voimassa liitossa/kassassa, josta jäsen on siirtynyt.
Miten toimin, jos minulla on tarve oikeudelliseen neuvontaan tai tarve käyttää oikeusturvaetua?
- Useimmat työpaikan ongelmatilanteet ratkeavat paikallisesti. Apuna selvittelyssä voi käyttää luottamusmiestä tai työsuojeluvaltuutettua. Työsuhde-edunvalvonnallisissa tulkintakysymyksissä voit hyödyntää myös Talentian usein kysyttyjä kysymyksiä ja verkkosivujen sisältöä.
- Mikäli asia ei ratkea paikallisesti, voit ottaa yhteyttä Talentian neuvontaan verkkosivujen yhteydenottolomakkeella tai puhelimitse saadaksesi lisäohjeita. Talentian asiantuntijat ja juristit antavat sinulle neuvoja, selvittävät asiaa, neuvottelemaan vastapuolen kanssa ja avustavat sinua esimerkiksi vaatimuksen tekemisessä.
- Mikäli asia ei ratkea Talentian asiantuntijoiden avulla sovinnollisesti, voit palkata oikeusturvaetuhakemuksen avulla asiamiehen. Tätä varten voit tehdä vapaamuotoisen oikeusturvahakemuksen ja lähettää sen osoitteeseen oikeusturva@talentia.fi
- Kerro hakemuksessa:
- Mitä asia koskee?
- Asianosaiset?
- Missä vaiheessa asian käsittely on?
- Todistelun kannalta keskeiset asiat?
- Onko asiassa esitetty vaatimus vastapuolelle ja onko asia riitainen?
- Alustava arvio asian intressistä?
- Vältä lähettämästä suojaamattomassa sähköpostissa arkaluonteisia asioita.
Ketä voin käyttää jutussa avustajana?
- Talentia nimeää juttuun sopivan avustajan, joka on työoikeuteen erikoistunut kokenut asianajaja tai poikkeuksellisesti muu kokenut juristi. Pääyhteistyökumppanimme on tällä hetkellä asianajotoimisto Kasanen & Vuorinen.
Miten oikeusturvasta päätetään ja voiko päätöksestä valittaa?
- Päätöksen oikeusturvan puoltamisesta tai hylkäämisestä tekee Talentian oikeusturvakokous, jonka kokoonpanona ovat Talentian edunvalvonnasta vastaavat juristit ja/tai asiantuntijat.
- Edunsaaja voi valittaa oikeusturva-asiassa annetusta kielteisestä päätöksestä vapaamuotoisesti 30 päivän kuluessa. Valituksen käsittelee Talentian puheenjohtaja ja tämän nimeämät asian laatuun nähden tarpeelliset asiantuntijat.
- Puheenjohtajan tekemästä oikeusturvaa koskevasta päätöksestä ei voi valittaa.
Jäsenedut
Talentian jäsenenä saat enemmän. Jäsenmaksun hinnalla voit luottaa, että etuasi valvotaan ja pääset hyödyntämään kymmeniä rahanarvoisia jäsenetuja.
Oletko jo Talentian jäsen?
Jos et vielä kuulu Talentiaan, sosiaalialan korkeakoulutettujen ikiomaan ammattijärjestöön, liity nyt!