Työhyvinvointi koetuksella hyvinvointialueilla – mikä neuvoksi?
Jos hyvinvointialueuudistuksen yhtenä tavoitteena oli parantaa sote-ammattilaisten työoloja, tavoitteeseen riittää vielä matkaa.
Työterveyslaitoksen ja Akava Worksin tutkimus viime vuoden lopulta vahvistaa saman kuin Talentian työolobarometri: hyvinvointialueuudistus ei ole merkittävästi parantanut työntekijöiden työhyvinvointia, ja useilla mittareilla tilanne on jopa heikentynyt.
Sosiaalialan työntekijät kokevat suurta kuormitusta, ja etenkin työstä palautuminen on monelle vaikeaa. Lisäpainetta tulee tukalasta taloustilanteesta, joka lisää epävarmuutta työsuhteen jatkuvuudesta sekä työn resursseista.
Suurin osa sosiaalialan työntekijöistä suhtautuu alan kehitykseen synkästi.
Yli puolet uskoo työhyvinvointinsa ja työkykynsä heikkenevän. Erityisesti nuoret ovat pessimistisiä. Työntekijät kokevat vaikutusmahdollisuutensa omaan työhön heikentyneen.
Tutkimuksen järkyttävintä antia on kuitenkin tieto asiakasväkivallan ja sen uhan kasvamisesta. Sosionomeista, geronomeista ja kuntoutuksen ohjaajista 60 prosenttia on kokenut asiakasväkivaltaa tai sen uhkaa. Sosiaalityöntekijöiden osalta luku on 53 prosenttia.
Huomio, työnantajat ja aluepäättäjät! Näin ei voida jatkaa – suunnan pitää muuttua.
Työntekijöiden työhyvinvointia on nyt toden teolla lähdettävä vahvistamaan. Työhyvinvointi ei saa olla säästökohde edes talouskurimuksen keskellä.
Ratkaisuja hyvinvoinnin parantamiseksi
Mikä siis neuvoksi työnantajille ja aluepäättäjille? Näillä ratkaisuilla päästään jo pitkälle:
- Pitäkää huolta vakaista työolosuhteista ja kohdentakaa tukea erityisesti kuormittavimmissa tehtävissä työskenteleville. Epävarmassa tilanteessa työntekijät kaipaavat toimia jaksamisensa tueksi, jotta he voivat suoriutua työtehtävistään ja kokea työkykynsä vahvaksi.
- Kehittäkää organisaatiokulttuuria ja lisätkää työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksia. Hyvät vaikutusmahdollisuudet työhön parantavat työhyvinvointia. Kun työntekijä pystyy vaikuttamaan työhönsä, vahvistaa se lisäksi hänen motivaatiotaan ja sitoutumistaan.
- Tehkää ennakoivia turvajärjestelyjä. Väkivallan uhka on otettava vakavasti. Työpaikoilla on varauduttava väkivallan uhkaan, tehtävä riittävät turvajärjestelyt sekä sovittava menettelytavat uhkatilanteiden jälkihoitoon.
Rakennetaan tulevaisuutta vahvuuksien varaan
Vaikka hyvinvointialueilla riittää haasteita, on niillä tutkimuksen mukaan myös merkittäviä vahvuuksia, kuten työyhteisöjen yhteistyö ja työntekijöiden osaaminen. Ne tukevat jaksamista.
Lisäksi Talentian työolobarometrin mukaan monella sosiaalialan korkeakoulutetulla riittää motivaatiota jatkaa alalla. Suurin osa tuntee ylpeyttä ja onnellisuutta työstään.
Näiden varaan rakentamalla ja yhdessä tekemisen kulttuuria vahvistamalla voimme luoda entistä vakaampia ja työhyvinvointia tukevia olosuhteita hyvinvointialueilla. Ne kantavat myös muutosten keskellä.