Mikä on Akava? Mikä on Akavan tehtävä?
Tätä olen useamman kerran pohtinut aikaisemmin ammattijärjestön aktiivijäsenenä ja nykyään liittopuheenjohtajana sekä Akavan hallituksen jäsenenä.
Virallisesti Akava on palkansaajakeskusjärjestö. Sen perustehtävä on työmarkkinapolitiikan saralla. Ja juuri tätä työmarkkinapoliittista tehtävää Akavan tulevan puheenjohtajan tulee kehittää.
Työmarkkinat ovat parhaillaan ajautumassa myrskyn silmään. On absurdi ajatus, etteikö Akavan tehtävä olisi aloitteellisesti yhdessä muiden keskusjärjestöjen kanssa uudistaa työmarkkinajärjestelmäämme. Sitä eivät erilliset neuvottelujärjestöt yksin kykene tekemään.
Akavalla on toki paljon muitakin merkittäviä yhteiskunnallisia vaikuttamistehtäviä. Poliittinen vaikuttaminen on tärkeä osa Akavan toimintaa. Akavan puheenjohtajan prioriteetti numero yksi ei kuitenkaan ole lobata poliittisesti värittyneissä kabineteissa jopa salaisia sopimuksia tehtaillen. Tämä jos jokin murentaa edelleen järjestäytymisastetta ja liikkeemme oikeutusta.
Sen sijaan tarvitsemme puheenjohtajan, jolla on kykyä kuunnella aidosti jäsenistöämme ja rakentaa jäsenistömme tarpeiden näköistä uutta, nykyaikaista ja avointa Akavaa.
Onko Akava kuin Kekkosen aikainen Suomi, jossa johtajaksi valitsemme tasaisin väliajoin samaa puoluetta edustavan keski-ikäisen miehen?
Mielestäni nyt on aika uudistua. Tarvitsemme Akavalle puheenjohtajan, joka on kokenut ja taitava työmarkkinavaikuttaja sekä visionääri, joka kehittää ja rakentaa palkansaajajärjestömme keskeistä perustehtävää eli työmarkkinapolitiikkaa.
Liittojen päättäjillä on Akavassa nyt tuhannen taalan paikka osoittaa edelläkävijyyttä ja uudistushalukkuutta valitsemalla Akavan puheenjohtajaksi ensimmäisenä keskusjärjestönä, ei pelkästään piinkovaa naista, vaan yksi Suomen terävimmistä työmarkkinaosaajista.
Akavan puheenjohtaja valitaan marraskuussa, ja Talentia tukee toiminnanjohtaja Maria Löfgreniä uudeksi puheenjohtajaksi.