Kansainvälisen yhteistyön vahvuus perustuu hyviin ihmissuhteisiin
Kansainväliset kokoukset on siirretty etänä pidettäväksi, joten on vain muisteltava menneitä kohtaamisia. Olen ollut mukana Talentian kansainvälisessä toiminnassa jo 16 vuotta. Muistelen hymy huulilla ensimmäistä Pohjoismaiden sosiaalialan ammattilaisten yhteistyökomitean NSSK:n kokoustani, johon osallistuin 2005. Suomi toimi tuolloin NSSK:n puheenjohtajana.
Olimme majoittuneet Tampereella hotelliin, kun yöllä tuli palohälytys. Hälytys kesti kauan eikä mitään tapahtunut. Edes savun hajua ei ollut aistittavissa, joten lähdimme suomalaisedustajien kanssa tutkimaan tilannetta.
Hotellin vastaanotossa tapasimme suuren joukon pohjoismaisia kollegoita. Saimme kuulla, että samassa rakennuksessa palaa liikehuoneisto. Onneksi palo saatiin sammutettua ja selvisimme säikähdyksellä.
Sen verran jännittävä tilanne kuitenkin oli, että muistelemme sitä edelleen pohjoismaisten kollegojen kanssa. En tuntenut heitä ennen palohälytystä vielä kovin hyvin, mutta sen yön aikana tulimme toisillemme tutuiksi.
Eri maiden kollegoiden tapaaminen kasvattaa ymmärrystä globaalin yhteistyön merkityksestä
Globaalin yhteistyön merkityksen ymmärtää parhaiten tapaamalla kollegoja eri maista. Sen vuoksi organisoimme Suomen NSSK:n puheenjohtajakausilla 2005-2006 ja 2015-2016 jäsentapaamisia eri puolille maata.
Moni pohjoismainen kollega kävi ensimmäistä kertaa Ahvenanmaalla. Porvoossa keskityimme kaksikielisen kaupungin palveluihin. Helsingissä maahanmuuttajapalvelujen asiantuntija kertoi Suomen maahanmuuttopolitiikasta.
Itselleni on jäänyt mieleen Tukholmassa vierailu Ruotsin ensimmäisen sosiaalityöntekijän patsaalla. Norjassa kävin hiljentymässä 2011 autopommi-iskun tapahtumapaikalla virastotalon edessä. Kööpenhaminassa tutustuin asunnottomien palveluihin. Opintokäynnit ja vierailut ovat tauottaneet pitkiä kokouspäiviä ja rikastuttaneet tapaamisia.
NSSK ja kansainvälinen sosiaalityöntekijäjärjestö IFSW järjestävät lisäksi seminaareja ja konferensseja sosiaalialan ammattilaisille. Niiden tarkoitus on tehdä tutuiksi kansainvälisiä hyviä käytäntöjä, hankkeita ja tutkimuksia. Suomi järjesti viimeksi 2015 Helsingissä pohjoismaisen konferenssin, kun toimimme NSSK:n puheenjohtajana.
Sosiaalialan ongelmia voidaan ratkoa yhdessä
Koronapandemia on aiheuttanut kansainväliselle yhteistyölle suuria haasteita, koska vuorovaikutus Zoom-yhteyksin ei ole mahdollistanut yhteydenpitoa ja vapaata keskustelua kollegojen kanssa. Kansainvälisen yhteistyön vahvuus ovat pitkäkestoiset, hyvät ja avoimet ihmissuhteet, jotka on luotu aikojen saatossa sekä IFSW:n että NSSK:n kanssa.
Talentia on järjestönä arvostettu yhteistyökumppani. Kokemusten vaihtaminen yhteisistä haasteista on mahdollistanut antoisat kohtaamiset. Niissä olemme todenneet, että sosiaalialan ongelmia voidaan ratkoa yhdessä.
Tällä hetkellä yhteinen haasteemme on korona, joka toivottavasti pian hellittää, jotta pääsemme taas tapaamaan toisiamme. Viimeisin NSSK:n kokous huhtikuussa muistutti meitä jälleen siitä, mikä merkitys on pitkäaikaisilla yhteistyösuhteilla.
Keskusteluja rikastuttavat yhteinen historia ja kokemukset. Kaikilla on sama tavoite: viedä yhdessä hyväksi havaittuja teemoja eteenpäin. Kun tunnemme ja luotamme toisiimme, voimme keskustella laajoistakin kysymyksistä ja rakentaa yhteispohjoismaista ymmärrystä.